Luke Walton je tri sezone vodil Lakerse. Mladi igralci so pod njegovim vodstvom zelo napredovali, a pričakovanja so bila po prihodu LeBrona Jamesa prevelika. Foto: Reuters
Luke Walton je tri sezone vodil Lakerse. Mladi igralci so pod njegovim vodstvom zelo napredovali, a pričakovanja so bila po prihodu LeBrona Jamesa prevelika. Foto: Reuters

39-letni Walton je bil na parketu Staples Centra, ko so Jezerniki zadnjič osvojili naslov prvaka. 17. junija 2010 se je objemal z MVP-jem finala Kobejem Bryantom in Sašo Vujačićem, ki je zadel ključna prosta meta na sedmi tekmi epske finalne serije proti Bostonu.

Od takrat se je veliko spremenilo. Walton je pred tremi leti nasledil Byrona Scotta, vsako leto so Lakersi dosegli več zmag, a niso bili niti blizu končnice. Lanskih 35 zmag je pomenilo lep napredek, letošnjih 37 pa seveda ne, saj je ekipo okrepil največji zvezdnik Lige NBA James, ki je pred tem kar osemkrat zapored igral v finalnih serijah. Walton je ekipo vodil tri sezone (98 zmag in 148 porazov), pogodbo pa je imel podpisano še za naslednji dve.

Po slabšem začetku sezone so se Lakersi pobrali in na božični dan v Oracle Areni razbili Golden State (101:127). V tretji četrtini se je poškodoval James, kasneje pa še Rajon Rondo. Po veliki zmagi so imeli Lakersi 20 zmag in 14 porazov. Sledila je črna serija, poškodovala sta se še Lonzo Ball (gleženj) in Brandon Ingram (krvni strdek v ramenu). Walton je uporabil kar 25 različnih peterk. Vsi igralci skupaj so zaradi poškodb manjkali na 210 tekmah (skupni sšetevek celotne ekipe), kar je največ med vsemi moštvi.

Tyronn Lue se odlično razume z LeBronom Jamesom. Morda bosta že jeseni znova združila moči. Foto: Reuters
Tyronn Lue se odlično razume z LeBronom Jamesom. Morda bosta že jeseni znova združila moči. Foto: Reuters

Lue že postal prvak z Jamesom
Glavni kandidat za novega trenerja Lakersov je Tyronn Lue. 41-letnik se je veselil dveh naslovov prvaka z Lakersi (2000 in 2001). Takrat je igral stransko vlogo, čeprav se je izkazal na nekaj tekmah končnice. Še posebej je bila v ospredju junija 2001, ko je skušal pokrivati Allena Iversona, ki je Jezernikom nasul 50 točk na uvodni finalni tekmi v Staples Centru.

Lue je 22. januarja 2016 postal glavni trener Clevelanda, potem ko je bil odpuščen David Blatt. Pet mesecev zatem je Cavalierse popeljal do prvega naslova prvaka. V dramatični seriji so se vrnili po zaostanku z 1:3 v zmagah proti Goden Statu. James se je zapisal med žive legende mesta. Lue je v navezi z Jamesom prišel do finala tudi junija 2017 in 2018, a so bili Bojevniki okrepljeni s Kevinom Durantom premočni (4:1 in 4:0 v zmagah). Po poletnem odhodu Jamesa k Lakersom se je v Clevelandu vse sesulo in po uvodnih šestih porazih je bil Lue odpuščen. Odšel je v Los Angeles, kjer je bil svetovalec trenerja Clippersov Doca Riversa.

Po odhodu legendarnega Phila Jacksona v pokoj pred osmimi leti se kriza Lakersov nadaljuje. Zadnjič so igrali v končnici aprila 2013, ko so izpadli proti San Antoniu z 0:4 v zmagah. Kobe Bryant zaradi strgane ahilove tetive ni igral. Poleti se obeta nova prevetritev ekipe. Generalni menedžer Rob Pelinka bo skušal pripeljati še enega velikega zvezdnika. Februarja je posel z New Orlenasom propadel, Anthony Davis ni okrepil Lakersov.