V marcu bo Cedevita v Evropskem pokalu gostila Budućnost, Promitheas, Reyer Venezio in Valencio. Foto: www.alesfevzer.com
V marcu bo Cedevita v Evropskem pokalu gostila Budućnost, Promitheas, Reyer Venezio in Valencio. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so v zadnjem obdobju ujeli zmagoviti ritem. V torek bodo naskakovali deseto zaporedno zmago v vseh tekmovanjih, prav Budućnost pa je zadnja ekipa, ki so ji morali priznati premoč. Črnogorska zasedba, ki jo vodi nekdanji trener Olimpije Aleksandar Džikić, je letos dobila vse tri medsebojne dvoboje. Medtem ko sta bila oba regionalna precej izenačena (93:91; 79:84), pa jih je v Morači v prvem delu Eurocupa nadigrala s kar 91:60. Temu je sledil še polom v Beogradu proti Megi, zatem pa so v ljubljanski zasedbi sledile kadrovske spremembe.

Po odhodu četverice sta najprej prišla Alen Omić in Yogi Ferrell, januarja pa še Zoran Dragić. Vmes so imeli sicer v zmajevem gnezdu težave s covidom, posledično so tudi potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem, a zdaj igrajo v zares dobri formi. Vse bolje deluje napad, v katerem je Cedevita Olimpija zelo nevarna z meti z razdalje in s hitro tranzicijsko igro, kjer prednjačijo Jaka Blažič, Dragić in Ferrell, ki sta dokazala, da sta res veliki okrepitvi.

V torek v Stožicah Budućnost, v četrtek Promitheas

Lestvica:                            
GRAN CANARIA          13  9 4   69 22
VALENCIA              13  9 4   74 22
BUDUĆNOST             13  8 5   13 21
VIRTUS BOLOGNA        13  7 6    9 20
REYER VENEZIA         12  7 5   40 19
RATIOPHARM ULM        13  6 7   12 19
JL BOURG              13  5 8   -5 18
CEDEVITA OLIMPIJA     12  5 7  -21 17
BURSASPOR             12  4 8  -69 16
PROMITHEAS            12  3 9 -122 15

Februarja se je začel zmagoviti niz z evropsko zmago nad Bursasporjem v Stožicah, temu pa je sledil še uspeh v Ulmu. Medtem so se Ljubljančani v Ligi ABA prebili na četrto mesto tik za Budućnost, ki pa ima lepo prednost, uspešno začeli državno prvenstvo in zanesljivo osvojili pokal. Zdaj je z marcem prišel ključni mesec, ko bodo potrjevali končnico v obeh mednarodnih tekmovanjih. V Evropskem pokalu so trenutno pri izkupičku, ki jim prinaša osmino finala, kar je osnovni cilj, potem pa je v izločilnih bojih z le eno tekmo marsikaj mogoče.

Do konca skupinskega dela jih čaka še šest tekem, v tem tednu pa bodo poleg Budućnosti, ki jo je med sezono okrepil eden najboljših košarkarjev Olimpije v lanskem letu Kendrick Perry, v četrtek gostili še grški Promitheas. Vrsta iz Patrasa je v skupini trenutno zadnja, črnogorski prvaki pa z osmimi zmagami in petimi porazi zasedajo tretje mesto. V tej sezoni so Đikićevi varovanci na kolena že spravili Valencio in dvakrat Virtus. V zadnjem krogu Lige ABA, ko je Cedevita Olimpija visoko slavila v Črno gori v obračunu z Mornarjem, pa so presenetljivo klonili v Zadru (65:63), potem ko v zadnjih štirih minutah niso zadeli in so zakockali prednost petih točk.

Predvsem pozorni na igro v obrambi

Košarkarji, ki so med sezono prišli v Stožice, so se izkazali za dobre okrepitve. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Košarkarji, ki so med sezono prišli v Stožice, so se izkazali za dobre okrepitve. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

"V Stožice prihaja Budućnost, ki jo zelo dobro poznamo. Zagotovo bomo morali prikazati dobro igro v obrambi, predvsem bomo morali dvigniti raven agresivnosti, če bomo želeli parirati našim tekmecem. Vabim vse navijače, da pridejo in nam pomagajo na teh domačih tekmah, ker bomo zagotovo potrebovali pomoč s tribun. Na domačem parketu moramo dati vse od sebe, da vpišemo novo zmago v Evropskem pokalu, s tem pa bi nam bilo lažje v nadaljevanju sezone," je povedal Jurica Golemac. "Budućnost ima v svojih vrstah veliko dobrih posameznikov, naj omenim le Justina Cobbsa, DJ Seeleyja, pridružil se jim je tudi naš stari znanec Kendrick Perry, ki se je lepo ujel z ekipo in igra zelo dobro. Pod košem sta Willie Reed in Marko Jagodić Kuridža. Zagotovo ne smemo računati na to, da bomo zmagali, če bomo ustavili enega igralca. Igrati moramo ekipno košarko, predvsem v obrambi, in garati drug za drugega, če želimo iztržiti dober rezultat."

"Na prvih treh tekmah sezone nam Budućnosti ni uspelo premagati, zato moramo v torkovo tekmo vstopiti osredotočeno in odločno. Predvsem moramo biti pozorni na našo igro v obrambi, v napadu pa nam bo nato že steklo, saj imamo zelo nadarjeno ekipo. Ključ do zmage bo naša osredotočenost v obrambi. Pomembno je, da še naprej trdo delamo in poskrbimo za to, da se bodo navijači zabavali, ko pridejo nazaj v dvorano. Želimo, da so ponosni na nas, zato bomo napravili vse za novo zmago," je dodal Zach Auguste.


14. krog, torek ob 20.30:
CEDEVITA OLIMPIJA - BUDUĆNOST

Ob 18.30:
PROMITHEAS PATRAS - RATIOPHARM ULM

Ob 20.00:
JL BOURG - VALENCIA

Sreda ob 20.00:
REYER VENEZIA - VIRTUS BOLOGNA

Ob 21.00:
GRAN CANARIA - BURSASPOR