Dirk Nowitzki je izjemno igral tudi v reprezentanci, saj je z Nemčijo osvojil bron na svetovnem prvenstvu leta 2002, tri leta pozneje pa jo je popeljal v finale evropskega prvenstva. Tudi Luka Dončić je pot v dresu izbrane vrste začel imenitno, saj je že ob debiju odigral ključno vlogo pri naslovu evropskega prvaka. Foto: AP
Dirk Nowitzki je izjemno igral tudi v reprezentanci, saj je z Nemčijo osvojil bron na svetovnem prvenstvu leta 2002, tri leta pozneje pa jo je popeljal v finale evropskega prvenstva. Tudi Luka Dončić je pot v dresu izbrane vrste začel imenitno, saj je že ob debiju odigral ključno vlogo pri naslovu evropskega prvaka. Foto: AP

40-letni Nemec – definicija klubske zvestobe v NBA-ju – je eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, nedvomno pa je igralec s stare celine, ki je do zdaj v najmočnejši ligi na svetu pustil največji pečat. Kot edini Evropejec do zdaj je postal najkoristnejši posameznik rednega dela. Naziv je prejel leta 2007, štiri leta pozneje pa je, ko je bil izbran tudi za MVP-ja finala, Dallas popeljal do košarkarskega grala – šampionskega prstana in pokala Larryja O'Briena. Vse je legendarnemu Dirku uspelo v dresu ene ekipe. 21 sezon že nosi dres Mavsov, s čimer je postal rekorder najmočnejše lige na svetu. "Res je noro, kako hitro je minilo toliko let," je dejal v pogovoru z ESPN, ko je popravil rekord Kobeja Bryanta po številu sezon v enem klubu.

Sorodna novica Kokoškov: Luka Dončić je velik ambasador Slovenije

Čeprav na parketu njegov prispevek – letos je odigral 11 tekem v povprečju po deset minut na srečanje – skromnejši, ko ima težave s poškodbami, pa je s svojo pojavo nepogrešljiva figura na Dallasovi klopi. Boljše reference oziroma nekakšnega mentorja si Dončić v svoji prvi sezoni ne bi mogel želeti. "Ne morem verjeti, da sem v isti ekipi z legendarnim Nowitzkim," je na medijskem dnevu pred sezono razlagal Dončić. Tudi Dirk, ki je v ligi debitiral februarja 1999, 23 dni, preden se je Luka rodil, že ves čas, odkar sodeluje z mladim Ljubljančanom, o njem govori le z izbranimi besedami.

V prvi sezoni bolj izdelan kot Nowitzki
Označil ga je za izjemno pametnega igralca. "Videti je, kot da od desetega leta igra profesionalno košarko. No, saj jo," je v šali dejal in pristavil, da Luka želi žogo in da je izjemen podajalec za svoja leta in višino. Ob tem je dodal, da je bolj izdelan igralec, kot je bil on pri tej starosti oziroma ko je prišel v NBA. V prvi sezoni je, recimo, v povprečju dosegal dobrih osem točk na tekmo. Luka jih zdaj več kot 19. A hitro je Nowitzki napredoval in se kmalu uveljavil kot eden najboljših košarkarjev v ligi.

Značilen met Dirka Nowitzkega. Foto: Reuters
Značilen met Dirka Nowitzkega. Foto: Reuters

Po generaciji evropskih košarkarjev, ki so orali ledino v NBA-ju, je Nowitzki eden prvih, ki so postali nosilci svojih moštev in posledično na široko odprli vrata na najvišji košarkarski oder igralcem s stare celine. Poskrbel je tudi za dvig priljubljenosti košarke v Nemčiji. Trenutno je kar šest Nemcev v NBA-ju, kar je največ do zdaj. Le Francija in Španija jih imata iz Evrope po več. V dresu Dallasa igra tudi njegov rojak Maxi Kleber, ki celo tako kot Dirk prihaja iz Würzburga, toda pravi naslednik ikone teksaške "črede", čeprav gre za drugača tipa igralcev, je slovenski čudežni deček. Luka je že v prvem letu prevzel vlogo vodje na parketu. Ko izgubiš hitrost, je ključna pamet, je večkrat poudaril Nemec. Tudi v najboljših letih ni bil med najhitrejšimi, a za svojo višino ima neverjetno 'mehko roko', predvsem pa je igralec z visoko košarkarsko inteligenco. Podobno velja tudi za Dončića. Še preden je prišel v ligo, so številni omenjali njegovo hitrost in kot hendikep izpostavljali njegove atletske sposobnosti. Tudi pri Nowitzkem ne gre za presežke, pa je postal MVP. Tako je Luka hitro zaprl usta kritikom, ko je dokazal, da očitano hitrost zlahka nadomesti z dojemanjem igre, imenitnim pregledom nad igro in košarkarskim razumom. Kot je to počel tudi Dirk.

Sorodna novica Nowitzki: Morda nisem več na isti ravni, a še vedno lahko zadevam

Bodoči član Hiše slavnih je s svojo karizmo osvojil srca številnih športnih navdušencev po vsej ligi. Kakšen pečat je pustil v NBA-ju, je dokazalo bostonsko občinstvo, ki zna ceniti izjemne športnike, ko ga je z bučno podporo spodbujala, da bi se mu ob (verjetno) zadnjem obisku TD Gardna uspelo vpisati med strelce. Tudi Luka ima vse več navijačev po vseh ZDA. Tako kot je nekoč s svojim t. i. 'fadeaway' metom z ene noge navduševal Nowitzki, ki je bil s polrazdalje skoraj nezgrešljiv, ko se je z 213 centimetri nagnil nazaj, pa praktično 'nebranljiv', zdaj Dončić s svojo značilno akcijo, ko po driblingu stopi korak nazaj in vrže izza črte.

Luka v vlogi Freddieja Mercuryja
V dobrih dveh mesecih je že postal obraz franšize, vloga, ki je bila zadnji dve desetletji rezervirana za Nowitzkega. Tudi v dvorani je po pogostosti na dresih in majicah navijačev številko 41 že zamenjala Lukova 77. Oba sta ljubljenca navijačev Dallasa. Dirk ima v dvorani svoj kot, v klubski trgovini pa prodajajo majice z napisom Dallasov GOAT (najboljši vseh časov). Med tekmo se tudi zavrti film, ki je posvečen nemški legendi. Dirk se v svojem šaljivem slogu pojavi v različnih vlogah. Ob tem se prikaže še na začetku drugega kratkega filma, ki se vrti v American Airlines Centru in je posvečen njegovemu nasledniku. Nowitzki na posnetku na šampionski proslavi zapoje Queenove We are the Champions , nato pa sledi skok v sedanjost oziroma prihodnost. Na klipih iz filma Bohemian Rhapsody je v vlogi Freddieja Mercuryja Luka, ki poplesava na We Will Rock You in zapoje na nepozabnem Live Aidu, vse skupaj pa so v Dallasu poimenovali "Slovenian Rhapsody".

Sorodna novica Le James ima na Zahodu več glasov od Dončića - Durant in Harden morda le med rezervisti

Nowitzki je do zdaj edini košarkar Dallasa, ki je v 38-letni zgodovini franšize dobil nagrado za MVP-ja rednega dela. Vzklikov 'MVP, MVP' je bil letos od domačega občinstva že deležen Luka. V Teksasu v njem vidijo Dirkovega naslednika in verjamejo, da gre po njegovih stopinjah. Za take primerjave je po dobrih dveh mesecih Dončićeve kariere še močno prezgodaj, je pa ljubljanski najstnik na dobri poti, da po Jasonu Kiddu postane drugi igralec Mavericksov z nagrado za novinca leta.

Iz Dallasa

Tilen Jamnik