Leon Powe je v rednem delu sezone v povprečju dosegal po 8 točk na tekmo, tokrat pa jih je prispeval kar 21. Foto: EPA
Leon Powe je v rednem delu sezone v povprečju dosegal po 8 točk na tekmo, tokrat pa jih je prispeval kar 21. Foto: EPA
Paul Pierce
Paul Pierce je bil pred tekmo vprašljiv, nato pa je bil z 28 točkami spet prvi strelec Celticsov. Foto: EPA
Jordan Farmar
Lakersi so v zadnji četrtini zadeli kar 7 trojk in s tem izenačili rekord finalov. Foto: EPA
Rajon Rondo in Sam Cassell
Rajon Rondo je podelil kar 16 podaj. Foto: EPA

Osem minut pred koncem so gostitelji vodili kar s 95:71, Jezerniki pa so bili razbita vojska. Varovanci Phila Jacksona so nato odigrali na vse ali nič in se 38 sekund pred koncem približali le na dve točki zaostanka (104:102). Paul Pierce (27 točk) je zadel dva ključna prosta meta in blokiral met Saše Vujačiča (8) za tri točke ter tako preprečil največjo vrnitev v zgodovini finalnih serij. Ray Allen in Kevin Garnett sta dosegla po 17 točk, nepričakovani junak pa je bil Leon Powe z 21 točkami.

Dober začetek Lakersov
Pred drugo tekmo je bilo veliko zanimanje za zdravstveno stanje Piercea in Kendricka Perkinsa. Še na sobotni novinarski konferenci trener Doc Rivers ni želel potrditi, da bosta oba člana prve peterke zaigrala. Ob predstavitvi igralcev sta dobila velik aplavz razprodane dvorane TD Banknorth Garden. Pierce, ki ima poškodovano koleno, je takoj zadel trojko, potem pa še dosegel koš ob prekršku Trevorja Arize, ki je kmalu zamenjal Vladimirja Radmanovića (13, skokov). Srb si je hitro nabral dve osebni napaki. Lakersi so s serijo 7:0 povedli s 15:8, blestel je Pau Gasol (17, 10 skokov), ki je atraktivno zabil prek Garnetta.

Allen ni spustil Kobeja izpred oči
Na drugi strani je Kobe Bryant (30 točk) pozabil na Raya Allena, ki je s trojko iz kota izenačil (17:17). Najkoristnejši igralec rednega dela je bil zelo nervozen ob Allenu, ki mu je dobesedno dihal za ovratnik, hitro si je nabral dve osebni napaki. Dve minuti pred koncem prve četrtine je Kobeja zamenjal Vujačič. Prvo četrtino so Jezerniki dobili z 22:20.

Boston odigral sijajno drugo četrtino
Na začetku druge četrtine so vstopili igralci s klopi. Bostonove rezerve so takoj naredile serijo 10:0, Powe je zadel pet prostih metov. Po trojki Piercea za 30:22 je Garden norel, Jackson pa je takoj vzel minuto odmora. Po treh minutah druge četrtine so imeli Lakersi že devet izgubljenih žog. Gasol je z lepim polaganjem in dodatnim prostim metom znižal na 41:37, a je Pierce vrnil s trojko z devetih metrov, izza črte pa je bil natančen še Allen (47:37).

Celticsi so znova dokazali, da imajo daleč najboljšo obrambo v ligi. Bryant in Fisher sta naredila tri osebne napake, Lakersi so v prvem delu metali le dva prosta meta. Pierce je dosegel 16 točk v prvem polčasu, ki je gladko pripadel gostiteljem (54:42).

Serija 13:0 prelomila srečanje
Tudi začetek tretje četrtine je pipadel Keltom, ki so po košu Allena in dveh prostih metih Perkinsa povedli že z 58:42. Jackson je vedel, da se mora bolj upreti na svoja dva glavna zvezdnika. Bryant in Gasol sta Lakerse po dolgem času pripeljala pod 10 točk zaostanka (68:59). Doc Rivers je med minuto odmora našel čudežne besede. Celticsi so naredili fenomenalno serijo 13:0 in vse je kazalo, da je tekma odločena. Z dvema košema jo je začel nezaustavljivi Pierce, novo trojko je zadel Allen, četrtino pa je tremi zabijanji zaključil Powe. Po 36 minutah se je Garden tresel (83:61).

Za epski preobrat zmanjkalo časa
V zadnji četrtini so Lakersi skušali z obupnimi poskusi izza črte znižati ogromen zaostanek. Radmanović, Vujačič, Fisher in Bryant so zadeli in razlika je bil tri minute do konca še 11 točk (102:91). Celticsi so povsem izgubili kompas. Fisher je ukradel žogo Pierceu, našel Vujačiča na desni strani, ki je s trojko znižal na 104:98. Radmanović je ukradel žogo Pierceu in zabil, po zgrešenem metu Rajona Ronda pa je s črte prostih metov na 104:102 znižal Bryant. Več pa Lakersom ni uspelo.

Jackson je bil besen
''Nikoli še nisem videl take tekme! Neverjetno! Leon Powe je imel več prostih metov od naše cele ekipe. Zares smešno! Ne bom komentiral sojenja v detajle. Po treh četrtinah sem igralcem rekel, da slabše sploh ne moremo igrati. Zbudili so se prepozno. Naredili so dve veliki seriji, tega doma ne smemo dopustiti. Zadržali so prednost domačega igrišča, zdaj smo na vrsti mi. Pomembno je, da začnemo bolje igrati v napadu,'' je Jackson na novinarski konferenci kar puhtel od jeze. Lakersi so zadeli vseh 10 prostih metov, Celticsi pa so jih metali 27/38.

Kakšen odgovor pripravljajo Jezerniki?
''Zadržali smo prednost domačega igrišča. V Los Angelesu vedno dobro igram, tam sem odrastel. Hočemo dobiti dve tekmi v Staples Centru in že tam osvojiti naslov,'' je povedal Pierce.

Serija se seli v Los Angeles, kjer bo v noči s torka na sredo tretja tekma. Lakersi so v končnici neporaženi v Staples Centru (8:0).

FINALE, druga tekma                 * 
BOSTON - LA LAKERS                 2:0
 108:102 (20:22, 34:20, 29:19, 25:41) 
                                      
Pierce      28       Bryant      30   
Powe        21       Gasol       17   
Garnett     17       (10 skokov)      
(14 skokov)          Radmanović  13   
Allen       17       (10 skokov)      
Posey        8       Odom        10   
Perkins      7       Fisher       9   
Brown        6       Farmar       9   
Rondo        4       Vujačič      8   
(16 podaj)           Turiaf       4   
                     Walton       2   
   Prosti meti:  27/38     10/10      
   Met iz igre:  36/68     41/83      
Met za 3 točke:   9/14     10/21      
         Skoki:     36        37      

Aleš Golob