Veliko bo odvisno tudi od igre pod košem in centrov Vidmarja ter Golubovića. Foto: MMC RTV SLO
Veliko bo odvisno tudi od igre pod košem in centrov Vidmarja ter Golubovića. Foto: MMC RTV SLO
Matt Walsh
Matt Walsh je med igranjem za Olympio iz Larisse (2006/07) treniral pod vodstvom Giorgosa Batzokasa, zdajšnjega trenerja Maroussija. Foto: www.union.olimpija.com
Billy Keys (Maroussi)
Billy Keys je ključen igralec četrtkovih Olimpijinih nasprotnikov. Foto: EPA

Gre za zadnjega kvalifikanta letošnjega tekmovanja, ki se je v skupinski del prebil prek Arisa in berlinske Albe in v zelo izenačeni skupini C morda velja za največjega "avtsajderja", če bi ta izraz sploh lahko uporabili. Maroussi je v zadnjem desetletju, potem ko se je leta 1999 vrnil v prvo grško ligo, s kontinuiteto dela in nekaj zavidljivimi uspehi (zmagovalec pokala Saporta 2001, finale grškega prvenstva (2004) in pokala v letih 2002 in 2006) za atenskima (nedosegljivima) sosedoma Panathinaikosom in Olympiacosom postal tretji grški klub.

Izpolniti še drugi del - prva domača zmaga
Zato podcenjevanja ne sme biti - verjemite, da ga trener Jure Zdovc niti ne bo dovolil. "Čas jim moramo dati, dva ali tri tedne je več kot dovolj, potem pa pričakujem boljšo igro in seveda zmago na prvi domači evroligaški tekmi proti Maroussiju," je po porazu proti Maccabiju (85:65) razmišljal Dušan Hauptman. Zmaji so prvi del že izpolnili, saj sta se forma in samozavest od evroligaškega uvoda v Tel Avivu po treh zaporednih uspehih v Ligi NLB, zlasti navdušujoča je bila sobotna domača zmaga nad Crveno zvezdo (94:76), upravičeno dvignili.

Kdo bodo ključni akterji četrtkove tekme?

Kdo je "vroč v raketi": Sani Bečirovič
Nesporno prvo ime moštva. Po medlem uvodu sezone v Zadru in Tel Avivu je očitno že ujel pravo tekmovalno formo. Vlogo "liderja" je povsem sprejel, navijači si želijo, da bi tako ostalo do konca sezone. S kapetanom Ožboltom se odlično dopolnjujeta. Bečirovič je po porazu proti Maccabiju na naslednjih treh tekmah dosegal: 16 točk in 9 podaj proti Budućnosti, 10 točk in podaja proti Bosni ter 21 točk in 7 podaj proti Crveni zvezdi. Ko Olimpiji pade ritem, Zdovc poseže po "Sani boyu", ki ekipo znova "zbudi iz spanja".

Od koga "ne pade veliko": Nemanja Aleksandrov
Nekdaj izreden potencial, bodoči prvi izbor na naboru Lige NBA, pri Union Olimpiji skuša obuditi svojo kariero. Menda je bil v pripravljalnem obdobju med (naj)boljšimi, od začetka sezone je pri Zdovcu "zamrznjen" na klopi. Od treh tekem v Ligi NLB je še največjo minutažo (nekaj več kot 13 minut) dobil proti Bosni. Dosegel je sedem točk in šest skokov.

CSKA komaj odnesel celo kožo
Čeprav govorimo o novincu v evroligaški druščini, Grkom izkušenj ne manjka. Peterica njihovih igralcev je že nastopala v tekmovanju, dodatne točke so prinesle še uspešne kvalifikacije. Večina nosilcev, ki so priigrali tretje mesto v domačem prvenstvu prejšnjo sezono, je ostala: Dimitrios Mavroeidis, Kostas Kaimakoglou (najboljši strelec na prvi tekmi v Evroligi), ostrostrelec Georgios Diamantopoulos in organizator igre Billy Keys, ki pri 31 leih vleče glavne niti v moštvu. Imajo hitrost in tudi talent, igrajo agresivno in premišljeno.

V prvem krogu so proti CSKA-ju na domačem parketu klonili po neverjetnem razpletu. Keys je trojko za 65:63 zadel 1,4 sekunde pred koncem, a je na drugem koncu odgovoril Viktor Hrijapa. Na prvi tekmi grškega prvenstva ob koncu tedna so ugnali Kavalo z 81:61 (Kaimakoglou 17, Michalis Pelekanos 16, Mavroeidis 10). Zaradi gripi podobnih bolezenskih znakov so vprašljivi Kaimakoglou, izvrstni obrambni igralec Pelekanos in Levon Kendall. Manjkal bo tudi Stephen Arigbabu. Vse to bi Ljubljančanom moralo olajšati delo.