Francesco Bagnaia je že v soboto z zmago v kvalifikacijah nakazal, da je zrel za prvo zmago med elitno konkurenco, ki ji je bil že nekajkrat blizu, pa se mu je vedno izmuznila. Foto: EPA
Francesco Bagnaia je že v soboto z zmago v kvalifikacijah nakazal, da je zrel za prvo zmago med elitno konkurenco, ki ji je bil že nekajkrat blizu, pa se mu je vedno izmuznila. Foto: EPA

Bagnaia je zdržal do konca, v zadnjih krogih je odbil napade nekdanjega svetovnega prvaka Španca Marca Marqueza (Honda). Tretji je bil Marquezov rojak, branilec naslova Joan Mir (Suzuki).

VN ARAGONIJE, Alcaniz        
MotoGP, končni vrstni red:       
 1. F. BAGNAIA  ITA/ducati 41:44,422
 2. M. MARQUEZ  ŠPA/honda   +0,673
 3. J. MIR    ŠPA/suzuki   3,911
 4. A. ESPARGARO ŠPA/aprilia   9,269
 5. J. MILLER   AVS/ducati   11,928
 6. E. BASTIANINI ITA/ducati   13,757
 7. B. BINDER   JAR/KTM    14,064
 8. F. QUARTARARO FRA/yamaha   16,575

Moto 2, končni vrstni red:       
 1. R. FERNANDEZ ŠPA/kalex  39:49,990
 2. R. GARDNER  AVS/kalex   +5,408
 3. A. FERNANDEZ ŠPA/kalex    6,824
                    
Moto 3, končni vrstni red:       
 1. D. FOGGIA   ITA/honda  37:53,710
 2. D. ÖNCÜ    TUR/KTM    +0,041
 3. A. SASAKI   JAP/KTM     0,644

Bagnaia je imel danes vse pod nadzorom večji del dirke. Dobro je štartal, edini, ki mu je lahko sledil, pa je bil Marquez. Že pred polovico dirke je bilo jasno, da bosta vodilna dirkača, če ne bosta delala napak, odločala o zmagi, vsi drugi pa le o zadnji stopnički.

Scenarij, ki so ga želeli videti ljubitelji motociklizma, se je začel uresničevati tri kroge pred koncem. Do takrat se je zdelo, da Marquez le čaka za Bagnaio na primeren trenutek za napad, je pa brez težav sledil njegovemu ritmu.

Potem je nekdanji svetovni prvak napadel in pokazal, da kljub vsem težavam in padcem v zadnjih dveh sezonah še vedno obstaja tisti pravi Marquez. A danes je naletel na zelo dobrega in predvsem zmage željnega tekmeca. Bagnaia ni popuščal niti za milimeter, dirkača pa sta uprizorila vrsto odličnih prehitevalnih manevrov.

A pol kroga pred koncem je napako naredil Marquez. V zavoj je zapeljal prehitro, moral se je reševati prek robnika, Bagnaia se je takrat vrnil na prvo mesto, prednost pa je narasla na toliko, da Španec še enega napada ni mogel zrežirati. Do cilja je Ducatijev dirkač ohranil minimalno prednost in se veselil prve zmage v razredu MotoGP.

Marquez je bil prvi, ki mu je čestital, nekdanji prvak pa ni bil prav nič slabe volje zaradi poraza. "Morda ste mislili, da ni več starega Marqueza. A moja mentaliteta ostaja. Užival sem v dirki, užival sem v dvoboju z Bagnaio. Vozil sem na meji, a prav tako on. Danes je bil hitrejši, toda zelo sem zadovoljen. To sem jaz, to je moj slog in znova sem na stopničkah," je po dirki dejal Marquez.

SKUPNI VRSTNI RED          
                    
MotoGP (13/19):            
 1. F. QUARTARARO FRA/yamaha  214 točk
 2. F. BAGNAIA  ITA/ducati  161   
 3. J. MIR    ŠPA/suzuki  157   
 4. J. ZARCO   FRA/ducati  137   
 5. J. MILLER   AVS/ducati  129   
 6. B. BINDER   JAR/KTM   117   
                    
Moto 2 (13/19):            
 1. R. GARDNER  AVS/kalex  251 točk
 2. R. FERNANDEZ ŠPA/kalex  212   
 3. M. BEZZECCHI ITA/kalex  179   
                    
Moto 3 (13/19):            
 1. P. ACOSTA   ŠPA/KTM   201 točk
 2. S. GARCIA   ŠPA/gasgas  155   
 3. D. FOGGIA   ITA/honda  143   

Presrečni Bagnaia je nekaj časa iskal besede, da bi lahko pojasnil, kako se počuti. "Težko povem kaj pametnega. Tako dolgo sem čakal, velikokrat sem bil blizu, a je vselej šlo kaj narobe. Zdaj je prva zmaga tu. Hvala moštvu, družini, dekletu, ki me tako podpirajo," je dejal Italijan, ki ima v nižjih razredih Moto2 in Moto3 deset zmag.

Manjše razočaranje je na današnji dirki pomenilo le osmo mesto Francoza Fabia Quartararoja; a prvi dirkač Yamahe je ostal trdno v vodstvu SP-ja, le nekaj točk prednosti je izgubil, po novem pa je njegov najbližji zasledovalec današnji zmagovalec. Quartararo ima zdaj 214 točk, Bagnaia 161, Mir pa 157.

Naslednja preizkušnja čaka dirkače v SP-ju že naslednji teden, ko bo v Misanu na vrsti preizkušnja za VN San Marina.