Francesco Bagnaia je že v soboto z zmago v kvalifikacijah nakazal, da je zrel za prvo zmago med elitno konkurenco, ki ji je bil že nekajkrat blizu, pa se mu je vedno izmuznila. Foto: EPA
Francesco Bagnaia je že v soboto z zmago v kvalifikacijah nakazal, da je zrel za prvo zmago med elitno konkurenco, ki ji je bil že nekajkrat blizu, pa se mu je vedno izmuznila. Foto: EPA

Bagnaia je zdržal do konca, v zadnjih krogih je odbil napade nekdanjega svetovnega prvaka Španca Marca Marqueza (Honda). Tretji je bil Marquezov rojak, branilec naslova Joan Mir (Suzuki).

VN ARAGONIJE, Alcaniz                
MotoGP, končni vrstni red:             
 1. F. BAGNAIA    ITA/ducati  41:44,422
 2. M. MARQUEZ    ŠPA/honda      +0,673
 3. J. MIR        ŠPA/suzuki      3,911
 4. A. ESPARGARO  ŠPA/aprilia     9,269
 5. J. MILLER     AVS/ducati     11,928
 6. E. BASTIANINI ITA/ducati     13,757
 7. B. BINDER     JAR/KTM        14,064
 8. F. QUARTARARO FRA/yamaha     16,575

Moto 2, končni vrstni red:             
 1. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex   39:49,990
 2. R. GARDNER    AVS/kalex      +5,408
 3. A. FERNANDEZ  ŠPA/kalex       6,824
                                       
Moto 3, končni vrstni red:             
 1. D. FOGGIA     ITA/honda   37:53,710
 2. D. ÖNCÜ       TUR/KTM        +0,041
 3. A. SASAKI     JAP/KTM         0,644

Bagnaia je imel danes vse pod nadzorom večji del dirke. Dobro je štartal, edini, ki mu je lahko sledil, pa je bil Marquez. Že pred polovico dirke je bilo jasno, da bosta vodilna dirkača, če ne bosta delala napak, odločala o zmagi, vsi drugi pa le o zadnji stopnički.

Scenarij, ki so ga želeli videti ljubitelji motociklizma, se je začel uresničevati tri kroge pred koncem. Do takrat se je zdelo, da Marquez le čaka za Bagnaio na primeren trenutek za napad, je pa brez težav sledil njegovemu ritmu.

Potem je nekdanji svetovni prvak napadel in pokazal, da kljub vsem težavam in padcem v zadnjih dveh sezonah še vedno obstaja tisti pravi Marquez. A danes je naletel na zelo dobrega in predvsem zmage željnega tekmeca. Bagnaia ni popuščal niti za milimeter, dirkača pa sta uprizorila vrsto odličnih prehitevalnih manevrov.

A pol kroga pred koncem je napako naredil Marquez. V zavoj je zapeljal prehitro, moral se je reševati prek robnika, Bagnaia se je takrat vrnil na prvo mesto, prednost pa je narasla na toliko, da Španec še enega napada ni mogel zrežirati. Do cilja je Ducatijev dirkač ohranil minimalno prednost in se veselil prve zmage v razredu MotoGP.

Marquez je bil prvi, ki mu je čestital, nekdanji prvak pa ni bil prav nič slabe volje zaradi poraza. "Morda ste mislili, da ni več starega Marqueza. A moja mentaliteta ostaja. Užival sem v dirki, užival sem v dvoboju z Bagnaio. Vozil sem na meji, a prav tako on. Danes je bil hitrejši, toda zelo sem zadovoljen. To sem jaz, to je moj slog in znova sem na stopničkah," je po dirki dejal Marquez.

SKUPNI VRSTNI RED                    
                                       
MotoGP (13/19):                        
 1. F. QUARTARARO FRA/yamaha   214 točk
 2. F. BAGNAIA    ITA/ducati   161     
 3. J. MIR        ŠPA/suzuki   157     
 4. J. ZARCO      FRA/ducati   137     
 5. J. MILLER     AVS/ducati   129     
 6. B. BINDER     JAR/KTM      117     
                                       
Moto 2 (13/19):                        
 1. R. GARDNER    AVS/kalex    251 točk
 2. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex    212     
 3. M. BEZZECCHI  ITA/kalex    179     
                                       
Moto 3 (13/19):                        
 1. P. ACOSTA     ŠPA/KTM      201 točk
 2. S. GARCIA     ŠPA/gasgas   155     
 3. D. FOGGIA     ITA/honda    143     

Presrečni Bagnaia je nekaj časa iskal besede, da bi lahko pojasnil, kako se počuti. "Težko povem kaj pametnega. Tako dolgo sem čakal, velikokrat sem bil blizu, a je vselej šlo kaj narobe. Zdaj je prva zmaga tu. Hvala moštvu, družini, dekletu, ki me tako podpirajo," je dejal Italijan, ki ima v nižjih razredih Moto2 in Moto3 deset zmag.

Manjše razočaranje je na današnji dirki pomenilo le osmo mesto Francoza Fabia Quartararoja; a prvi dirkač Yamahe je ostal trdno v vodstvu SP-ja, le nekaj točk prednosti je izgubil, po novem pa je njegov najbližji zasledovalec današnji zmagovalec. Quartararo ima zdaj 214 točk, Bagnaia 161, Mir pa 157.

Naslednja preizkušnja čaka dirkače v SP-ju že naslednji teden, ko bo v Misanu na vrsti preizkušnja za VN San Marina.