Foto: EPA
Foto: EPA

Binder je v soboto dobil sprintersko dirko na tem prizorišču, danes pa je bil blizu dvojnemu uspehu. Z Millerjem sta namreč narekovala ritem večji del dirke, ki je bila sicer po prvem startu zaradi trčenja in padca Miguela Oliveire in Fabia Quartararoja prekinjena.

Quartararo je sam odšepal s prizorišča padca in je pozneje lahko startal še enkrat, medtem ko so Oliveiro odpeljali na zdravniški pregled, njegova ekipa pa še ni sporočila, kakšne so posledice padca.

Po drugem startu sta se najbolje znašla oba dirkača KTM. Aleix Espargaro, ki je z Aprilio dobil kvalifikacije, je bil na dirki manj uspešen. Na koncu se je prebil do petega mesta, a brez pravih možnosti za zmago.

V ospredju pa sta bila oba dirkača v oranžnem in le Bagnaia je bil kolikor toliko blizu. Binder je bil v ostrem boju moštvenih sotekmovalcev uspešnejši in je vodil, toda Miller je imel za seboj nepopustljivega Bagnaio. Svetovni prvak se je prebil mimo njega na drugo mesto in v zadnjih krogih se je začel še lov na zmago.

V posladku za ljubitelje dirkanja je tri kroge pred koncem tudi prišel do vodstva. A dirke še ni bilo konec, saj je bil tudi Binder odločen, da poskusi še enkrat. Zdaj je bil on v vlogi lovca, a Bagnaia – pred tem je dvakrat klasično dirko končal predčasno brez točk – tokrat ni delal napak. Tudi v zadnjem krogu je dobro zapiral tekmeca in ciljno črto prevozil kot prvi.

"Zelo sem vesel. Ta konec tedna smo naredili izjemen napredek, imeli smo težave, a smo z ekipo našli prave nastavitve za dirko. Razmere so bile težke, po dveh ničlah sem vedel, da moram priti v cilj. Zmagati pa je bilo naravnost fantastično," je bil dobre volje Bagnaia.

Zadovoljen je bil tudi Binder, ki ni pričakoval, da bo v Jerezu iztržil prvo in drugo mesto. "Fantastična dirka, vesel sem, da sem tukaj. V finišu sem že tri ali štiri kroge pred koncem uničil gume, toda še vedno sem napadal in sem se lahko boril s Francescom. Hvala ekipi, da je pripravila tako dober motor."

Pod stopničkami je na četrtem mestu ostal domačin Jorge Martin iz ekipe Pramac Ducati, ki pa ni imel realnih možnosti za napad na prvo trojico. Peti je bil Espargaro, šesti Italijan Luca Marini (Ducati VR46), sedmi pa dirkaški veteran Dani Pedrosa. Španec velja za najprijetnejše presenečenje konca tedna, saj je na dirki nastopil s povabilom ekipe KTM, nato pa bil šesti v kvalifikacijah, šesti v sobotni sprinterski dirki, danes pa sedmi.

Tako je dirko končal precej uspešneje kot do danes vodilni v SP-ju Marco Bezzecchi (Ducati VR46). Dirko je Italijan začel s tremi točkami naskoka pred Bagnaio, toda padec in točkovna ničla v pesku sta to vodstvo odnesla. Bagnaia je z zmago zdaj prepričljivo prvi, ima 87 točk, Bezzecchi pa 65.

Naslednja postaja SP-ja v motociklizmu bo dirka v Le Mansu 14. maja.

VN ŠPANIJE, Jerez          
                    
MotoGP, nedeljska dirka:        
 1. F. BAGNAIA  ITA/ducati 39:29,085
 2. B. BINDER   JAR/ktm    +0,221
 3. J. MILLER   AVS/ktm     1,119
 4. J. MARTIN   ŠPA/ducati   1,942
 5. A. ESPARGARO ŠPA/aprilia   4,760
 6. L. MARINI   ITA/ducati   6,329

Moto2:                 
 1. S. LOWES    VB/kalex 35:45,107
 2. P. ACOSTA   ŠPA/kalex   +2,841
 3. A. LOPEZ    ŠPA/boscoscuro 9,618
                    
Moto3:                 
 1. I. ORTOLA   ŠPA/KTM  33:57,506
 2. D. ALONSO   KOL/gasgas  +0,034
 3. J. MASIA    ŠPA/honda   0,215

 VRSTNI RED PO 4. DIRKI (OD 42)   
 (21 SPRINTOV, 21 VELIKIH NAGRAD)  
                   
MotoGP:                
 1. F. BAGNAIA  ITA/ducati    87
 2. M. BEZZECCHI ITA/ducati    65
 3. B. BINDER   JAR/ktm      62
 4. J. MILLER   VB/ktm      49
 5. M. VINALES  ŠPA/aprilia    48
 6. L. MARINI   ITA/ducati    48
                   
Moto 2 (4/21):            
 1. P. ACOSTA   ŠPA/kalex     74
 2. T. ARBOLINO  ITA/kalex     74
 3. A. CANET   ŠPA/kalex     52
Moto 3 (4/21):            
 1. D. HOLGADO  ŠPA/ktm      59
 2. D. MOREIRA  BRA/ktm      55
 3. I. ORTOLA   ŠPA/ktm      50