Marco Bezzecchi je zmagal drugič v sezoni, potem ko je bil najboljši že na VN Argentine. Foto: EPA
Marco Bezzecchi je zmagal drugič v sezoni, potem ko je bil najboljši že na VN Argentine. Foto: EPA

Brez točk je ostal vodilni v seštevku sezone, svetovni prvak Francesco Bagnaia. Dirkač Ducatija je že v uvodnih krogih končal v pesku, potem ko ga je med poskusom prehitevanja zbil Španec Maverick Vinales (Aprilia). Praznih rok je nazadnje ostal tudi povratnik v karavano, nekdanji svetovni prvak Marc Marquez. Španski dirkač Honde je večino dirke vozil na mestih za stopničke, toda dva kroga pred koncem je naredil napako in zdrsnil v zavoju.

VN Francije 1000. dirka v svetovnem prvenstvu

Na sobotni sprinterski dirki je zmagal Martin, ki je imel tako najboljši izkupiček celotnega konca tedna. Bagnaia, ki je dobil kvalifikacije, je končal na tretjem mestu. Med njima je sobotno sprintersko preizkušnjo, novost te sezone v koledarju razreda MotoGP, na drugem mestu končal Južnoafričan Brad Binder.

Nedeljska dirka, jubilejna 1000. preizkušnja v svetovnem prvenstvu, je postregla z obilo pestrega dogajanja, ki pa se ni za vse končalo najbolje. Že v uvodu sta se v dveh krogih zgodila dva padca, ki pa vsaj po prvih podatkih nista zahtevala hujših poškodb. Najprej je Vinales v boju z Bagnaio prepozno zaviral, izgubil nadzor nad motorjem in nato zapeljal v tekmeca, oba pa sta šla po tleh. Sprva je jezni svetovni prvak celo skočil proti Špancu, a sta se nato vročekrvneža le pomirila.

Le krog zatem pa sta se družno zapeljala s steze še Luca Marini in Alex Marquez. Napako je naredil Italijan in pri tem zbil Španca, mlajši Marquez je imel pri tem tudi nekaj sreče, saj se je komajda izognil vrtečemu se motociklu na stezi in odskočil. V ospredju je nekaj časa vodil Marc Marquez, ki je po poškodbi na prvi dirki sezone na Portugalskem zdaj znova pripravljen.

Bezzecchi zaostaja le še za točko

V kvalifikacijah se je izkazal z drugim mestom, na sobotni dirki je bil peti. Tudi zdaj je, potem ko sta ga prehitela Bezzecchi in Martin, kazalo, da bo uvrščen zelo visoko. A ni prišel do cilja, naredil je napako pri zaviranju in zdrsnil s steze. S tem pa je tretje mesto podaril Zarcoju, tako da so na prvih teh mestih končali dirkači poltovarniških Ducatijevih ekip.

"Fantastično. Dirka je bila zelo dobra, zame je bilo precej lažje kot včeraj. Imel sem svoj ritem in mi ni bilo težko ostati na vrhu, ko sem prišel do prvega mesta. Velika hvala moji ekipi," je dogajanje povzel zmagovalec Bezzecchi. V svetovnem prvenstvu je po petih dirkah sezone v vodstvu ostal Bagnaia, toda po tokratni ničli je prednost skoraj povsem skopnela. Ima 94 točk, le eno več kot Bezzecchi. Tretji je Južnoafričan Brad Binder, danes je bil šesti, z 81 točkami, Martin je tik za njim z 80. Naslednja dirka bo preizkušnja v Mugellu 11. junija.

Bagnaia in Marquez padla v Le Mansu
MotoGP:                
 1. M. BEZZECCHI ITA/Ducati 41:37,970
 2. J. MARTIN   ŠPA/Ducati   +4,256
 3. J. ZARCO   FRA/Ducati   4,795
 4. A. FERNANDEZ ŠPA/KTM     6,281
 5. A. ESPARGARO ŠPA/Aprilia   6,726
 6. B. BINDER   JAR/KTM    13,638
                    
Odstop: Bagnaia, Miller, Marquez ...  
Moto2:                 
 1. T. ARBOLINO  ITA/Kalex 22:24,233
 2. F. SALAC    ČEŠ/Kalex   +0,620
 3. A. LOPEZ    ŠPA/Boscoscuro 1,537
                    
Moto3:                 
 1. D. HOLGADO   ŠPA/KTM  34:07,176
 2. A. SASAKI   JAP/Husqvarna +0,150
 3. J. MASIA    ŠPA/Honda   0,946

Vrstni red v SP-ju          
                   
MotoGP (10/40):            
 1. F. BAGNAIA  ITA/Ducati    94
 2. M. BEZZECCHI ITA/Ducati    93
 3. B. BINDER   JAR/KTM      81
 4. J. MARTIN   ŠPA/Ducati    80
 5. J. ZARCO   FRA/Ducati    55
 6. L. MARINI   ITA/Ducati    54
                   
Moto 2 (5/20):            
 1. T. ARBOLINO  ITA/Kalex     99
 2. P. ACOSTA   ŠPA/Kalex     74
 3. A. LOPEZ   ŠPA/Boscoscuro  61
                   
Moto 3 (5/20):            
 1. D. HOLGADO  ŠPA/KTM      84
 2. I. ORTOLA   ŠPA/KTM      63
 3. J. MASIA   ŠPA/Honda     63