Jorge Lorenzo je bil znova najhitrejši. Foto: Reuters
Jorge Lorenzo je bil znova najhitrejši. Foto: Reuters
Jorge Lorenzo in Casey Stoner
Jorge Lorenzo in Casey Stoner sta uprizorila napet obračun že v kvalifikacijah, kaj bo šele na dirki? Foto: Reuters
Valentino Rossi
Valentino Rossi se rekordno hitro vrača v karavano. Foto: Reuters

Med kvalifikacijami sta si kar petkrat izmenjala najboljši štartni položaj, preden je 23-letni Španec z bliskovitim krogom (1:20,978) v predzadnjem poskusu le ugnal Avstralca. Tretji je bil Hondin Andrea Dovizioso.

Še povečati prednost 47 točk
Lorenzo ima po 14. najboljšem štartnem položaju zdaj idealno priložnost, da v nedeljo še poveča prednost 47 točk v skupnem seštevku. Lovil bo šesto zmago sezone. "Mislil sem si, da mi ne bo uspelo, saj je bil Casey tako hiter, vendar sem poskusil," je bil skromen Lorenzo, ki v dozdajšnjih osmih dirkah nikoli ni bil slabši kot drugi.

Stoner zadovoljen z mestom v prvi vrsti
Stoner, ki je zmagal tu leta 2007 na poti do naslova svetovnega prvaka, je bil najhitrejši tako na uradnem treningu kot na začetku kvalifikacij: "Zagotovo moramo še nekoliko izboljšati motor. Poskušali smo različne stvari, ki pa niso zares delovale. Mislil sem si, da bomo hitrejši, vendar sem zagotovo zadovoljen z mestom v prvi vrsti."

Rossi: Dirko končati s čim manj bolečine
Na tehnično eni najzahtevnejših dirk v SP-ju (tekmuje le Moto GP) je bil šesti svetovni prvak Valentino Rossi, ki je po zlomu desne noge pred sedmimi tedni že blizu svoji najboljši formi. Zdravniki so mu napovedali tri mesece počitka, vendar se je pred šestimi dnevi v Sachsenringu vrnil s spektakularnim četrtim mestom. Laguna Seca je drugačna, fizično zelo zahtevna proga, "Doktorja" zdaj bolj muči poškodba ramena iz aprila: "Noga je boljša kot včeraj, vendar zdaj je problem rama. Leva ni dovolj močna, da bi nadomestila pomanjkanje moči v desni, zdaj me bolita obe. Dirko si želim končati s čim manj bolečine in potegniti največ iz teh okoliščin."

Za veselje domačih navijačev je poskrbel Ben Spies na petem mestu.

VN ZDA, Laguna Seca

MotoGP, kvalifikacije/št. mesta: 
1. J. LORENZO ŠPA/yamaha 1:20,978
2. C. STONER AVS/ducati +0,191
3. A. DOVIZIOSO ITA/honda 0,639
4. D. PEDROSA ŠPA/honda 0,677
5. B. SPIES ZDA/yamaha 0,701
6. V. ROSSI ITA/yamaha 0,710
7. N. HAYDEN ZDA/ducati 0,942
8. C. EDWARDS ZDA/yamaha 1,239
9. SIMONCELLI ITA/honda 1,322
10. H. BARBERA ŠPA/ducati 1,388