Sebastian Ogier je slavil z izjemno tesno razliko. Foto: EPA
Sebastian Ogier je slavil z izjemno tesno razliko. Foto: EPA

Prvi reli na najvišji ravni na Hrvaškem je postregel z odlično, predvsem pa zelo negotovo dirkaško predstavo vse do konca. Odločitev o zmagi je padla v zadnjih metrih zadnjega "brzinca", že pred tem pa je bilo v Zagrebu, Karlovcu, Kumrovcu in okolici veliko napetega dogajanja. Že po sobotnem delu dirke, ko je bil v vodstvu Ogier, je bilo nehvaležno napovedovati razplet. To se je prvič pokazalo že danes dopoldne, saj je Francoz izgubil vodstvo in ga moral prepustiti moštvenemu sotekmovalcu.

Na poti nesreča svetovnega prvaka

Nedelja je imela za svetovnega prvaka sicer zelo neprijeten uvod. Na poti na jutranje dogajanje je namreč v Zagrebu imel lažjo prometno nesrečo, ko se je pri menjavanju voznih pasov v njegov dirkalnik zaletel drug voznik osebnega avtomobila. Pri trčenju na srečo ni bil nihče poškodovan, skupil jo je le avtomobil oziroma vrata Ogierjeve toyote yaris na sovoznikovi strani, kar pa sta dirkača sama toliko popravila, da sta se lahko podala na start hitrostne preizkušnje.

Hrvaški portal 24sata je sicer objavil tudi posnetke dogajanja, na katerih je videti, kako se Ogier prepira s policisti, ki so obravnavali nesrečo, ter nato odpelje naprej, čeprav ga je eden od policistov skušal zadržati. Mednarodna avtomobilistična zveza Fia je Ogierja za povzročitev prometne nesreče in prevoženo rdečo luč kaznovala. Naložila mu je 7000 evrov denarne kazni in mu izrekla pogojno prepoved nastopanja na eni dirki, če bo kaj podobnega storil do 26. oktobra letos. Ogierjeve prekrške preiskuje tudi zagrebška policija.

Evans v zadnjem zavoju naredil napako

Končni vrstni red:          
 1. S. OGIER   FRA/toyota 2:51:22,9
 2. E. EVANS    VB/toyota   +0,6
 3. T. NEUVILLE  BEL/hyundai   8,1
 4. O. TÄNAK   EST/hyundai  1:25,1
 5. A. FORMAUX  FRA/ford   3:09,7
 6. T. KACUTA   JAP/toyota  3:31,8
...                  
30. D. PELJHAN  SLO/škoda  33:46,7
32. A. NOVAK   SLO/škoda  37:30,7
37. G. PREMRL   SLO/toyota  42:59,1
44. P. BRAZDA   SLO/ford   58:23,7

Na hitrostnih preizkušnjah je potem Evans prišel pred Francoza, toda po 19., predzadnji je imel le 3,9 sekunde naskoka. Izkazalo se je, da je bilo to premalo. Med trojico najhitrejših, ki so imeli povsem realne možnosti za zmago, je imel na koncu najbolj izkušeni Francoz najmočnejše živce in edini ni delal napak. Najprej je iz boja izpadel Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je napačno ocenil zaviranje v enem od križišč in zapravil nekaj sekund, na koncu pa mu je ostalo trdno tretje mesto.

Ogier je zadnjo HP odpeljal izredno hitro in postavil čas, ki je bil nato izziv Valižanu. Ta je vseskozi po malem izgubljal desetinke, a bi morda ob koncu le zmagal, če ne bi prav v zadnjem zavoju naredil napake, zapeljal z levima kolesoma na travnik in na koncu zaostal 4,5 sekunde v zadnjem "brzincu", skupno na dirki pa šest desetink.

Peljhan in Novak uživala na spektaklu pred številnimi gledalci na Hrvaškem

Ogier na vrhu skupnega seštevka

"Ne vem, če bo dovolj za zmago. Dogajalo se je še preveč, toda v vsakem primeru sem se vrnil in se že veselim nadaljevanja," je takoj po prihodu v cilj, še preden je vedel, da je premagal Evansa, dejal Francoz. "Škoda, ta zadnji zavoj ... Izgubil sem sekundo, žal je bilo preveč. Drugače je bil super boj ves konec tedna, čestitke pa Sebastienu za tole zadnjo vožnjo," pa je dodal poraženi Evans.

Z zmago je Ogier tudi skočil na vrh seštevka svetovnega prvenstva, kjer ima 61 točk, drugi je Neuville s 53, Evans jih ima 51. Doslej vodilni Finec Kalle Rovanperä (Toyota), ki je že prvi dan relija naredil napako in odstopil, pa je zdaj peti, pred njim je tudi Estonec Ott Tänak (Hyundai). Naslednji reli za SP bo na Portugalskem med med 20. in 23. majem.

Nastopile štiri slovenske posadke

Bližino relija so za nastop na dirki za SP izkoristili tudi slovenski dirkači. Prijavile so se štiri posadke. Darko Peljhan in Matej Čar (Škoda Fabia R5) sta se po predzadnji HP prebila med trideseterico na 29. mesto, Aljoša Novak in Jaka Cevc (Škoda Fabia R5) na 32., Grega Premrl in Gregor Brešer (Toyota GT 86) 37. ter Primož Brazda in Primož Tavčar (Ford Fiesta rally4) na 44.

Ogier dobil Reli po Hrvaški
Ogier v Zagrebu prevozil rdečo luč pred očmi policista