Elfyn Evans. Foto: EPA
Elfyn Evans. Foto: EPA

Finec Kalle Rovanperä, letošnji nosilec naslova svetovnega prvaka, je končal na tretjem mestu. Na prvih treh mestih razvrstitve relija po Japonski so bili vozniki domačega konstruktorja Toyote, ki je osvojila ekipni naslov.

Neuville največji osmoljenec
Evans je slavil pred francoskim moštvenim kolegom Sebastienom Ogierjem, ki je osvojil drugo mesto. Osemkratni prvak je v končni razvrstitvi relija končal na petem mestu. Največji osmoljenec je Belgijec Thierry Neuville, ki je v petek izpadel iz boja za drugo mesto v seštevku sezone. Voznik Hyundaija se je vrnil v soboto zjutraj, a s skoraj 30 minutami zaostanka za Evansom ni imel možnosti. V seštevku sezone je končal na tretjem mestu. Neuville je v četrtek zjutraj najhitreje začel. Do šeste hitrostne preizkušnje je bil najbližji zasledovalec vodilnega Evansa, a se je nato zaletel v drevo in izpadel iz boja za zmago.

Evans: Avto je deloval brezhibno
To je bila Evansova tretja zmaga v sezoni. "V razmerah, ki smo jih imeli ta teden, ni bilo lahko, čeprav smo si že po petkovem večeru priborili veliko prednost," je dejal Valižan. "Zahvalil bi se ekipi, avto je deloval brezhibno, prva tri mesta so sijajen dosežek za Toyoto," se je smejalo Evansu.

Rovanperä do drugega zaporednega naslova
Rovanperä je že na predzadnjem reliju sezone v Evropi potrdil naslov prvaka za sezono 2023. Za 23-letnega Finca je to drugi zaporedni naslov v karieri. Rovanperä se je lani v zgodovino relija vpisal kot najmlajši prvak, zdaj pa je v družbi dvojnih prvakov, kjer so še Carlos Sainz, Walter Röhrl in Miki Biasion.