Simone Faggioli je zmagovalec tradicionalne gorsko hitrostne dirke Petrol Ilirska Bistrica. Foto: MMC RTV SLO
Simone Faggioli je zmagovalec tradicionalne gorsko hitrostne dirke Petrol Ilirska Bistrica. Foto: MMC RTV SLO
Faggioli zmagal v Ilirski Bistrici

Na eni največjih prireditev na tem področju v Sloveniji je Faggioliju zmaga predčasno prinesla tudi sedmi zaporedni naslov evropskega prvaka, postal pa je tudi najuspešnejši tekmovalec v zgodovini te prireditve. Letos so nastopili prav vsi najboljši dirkači te tekmovalne kategorije.

Nedeljska prva vožnja trajala kar tri ure
Potem ko je sobotni uradni trening minil izjemno gladko, saj noben tekmovalec ni obtičal na progi, se je nedeljska prva vožnja zaradi več prekinitev iztekla šele po debelih treh urah. Najdaljši prekinitvi prve tekmovalne preizkušnje sta povzročila Čeh Lukaš Vojaček, pred dirko drugouvrščeni v skupni razvrstitvi EP-ja kategorije I, in Janko Čebron. Slovenec je pri trku poškodoval ograjo, ki jo je bilo treba popraviti, k sreči pa so se vse nezgode končale brez poškodb. Vodilni v Vojačkovi kategoriji, Makedonec Igor Stefanovski, je nato moral le še zanesljivo končati dirko. Že pred zadnjim tekmovanjem sezone v Buzetu na Hrvaškem je drugič zapored evropski prvak v tej kategoriji.

Faggioli do nove evropske krone
Prvi favorit Faggioli se je na koncu veselil nove evropske krone in četrtega zmagoslavja v Ilirski Bistrici (po letih 2009, 2011 in 2014). Sobotni rekord nekoliko prenovljene proge (2:04,66) je v prvi preizkušnji izboljšal kar za dve sekundi in pol, na 2:02,10, in si pred zasledovalci že zagotovil udoben naskok. Drugega in tretjega najhitrejšega, Čeha Miloša Beneša (2:05,91) in Luksemburžana Davida Hauserja (2:05,92), je na cilju ločila ena sama stotinka sekunde. Manj uspešno je s progo opravil slovenski adut Patrik Zajelšnik (2:08,69).

Zajelšniku se je za las izmuznila uvrstitev na stopničke
Pred koncem druge vožnje je sledila še ena daljša prekinitev, ko je iz dirkalnika enega izmed tekmovalcev na asfalt izteklo olje. Faggioli je nato izkušeno prevozil progo tudi drugič, malce počasneje kot prvič, a še vedno hitreje od vseh drugih tekmecev in tako že pred zadnjo dirko sezone ubranil naslov. Beneš je tudi v drugo za las prehitel Bormolinija, ki je tako nastop končal na tretjem mestu, vendar zanesljivo pred najboljšim domačim tekmovalcem Patrikom Zajelšnikom, ki se mu je letos tako izmuznila uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra. V deseterici pa je končal še Marjan Smrdelj, ki je bil deveti. "Zelo sem zadovoljen, ker je zame ta dirka nekaj posebnega. Vesel sem četrte zmage, toliko bolj, ker me je to pot na dirki spremljal tudi sinček. Tukajšnjih dirk se bom vedno rad spominjal, saj mi ugajajo proga, navdušeno občinstvo, dobra organizacija in prijetno ozračje na splošno. Za nameček sem s tem nastopom postal tudi letošnji evropski prvak, zato sem zelo srečen," je bil vesel Faggioli.

"Malce me je izdala sreča, ker sem tik pred ciljem prve vožnje v šikani naredil napako, ki me je stala najbrž kar tri sekunde. Tako sem že zapravil možnosti za uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra, saj v drugo nisem imel več možnosti, da bi nadomestil prevelik zaostanek," pa je nastop ocenil Zajelšnik.

Faggioli zmagal v Ilirski Bistrici