Tim Gajser je četrtič postal svetovni prvak v razredu MXGP, enkrat pa je bil tudi v MX2. Foto: AMZS
Tim Gajser je četrtič postal svetovni prvak v razredu MXGP, enkrat pa je bil tudi v MX2. Foto: AMZS

Slovenski motokrosist bo tako v Franciji in Turčiji, kjer se bo sezona zaključila 4. septembra, dirkal z zlato številko. Temelje petemu naslovu svetovnega prvaka, četrtemu v elitnem razredu MXGP, je postavil z izjemnim začetkom sezone. Dobil je prve tri velike nagrade, na prvih sedmih je bil najboljši kar šestkrat, enkrat pa je bil drugi.

Sorodna novica Tim Gajser petič v karieri najboljši na svetu

"Neverjetno. Dejansko sploh še ne dojemam. Biti petkrat svetovni prvak je nekaj ogromnega. Res bi se rad zahvalil vsakemu posamezniku v ekipi. Trdo smo delali in vesel sem, da imam take ljudi okoli sebe. Težko je našteti vse … Od trenerjev in vseh, ki so mi pomagali, ko mi je bilo težko. Navijačem doma, vsem bi se rad zahvalil. Za nami je vrhunska sezona, zdaj pa bomo malo praznovali," je povedal as iz Makol.

Sezono je začel z mislijo na nekoliko slabšo lansko, ki sicer po dosežkih ni bila slaba, na koncu je bil tretji, a se je lani vračal po poškodbi, na koncu pa je uprizoril še troboj z Jeffreyjem Herlingsom in Romainom Febvrejem, ki so bili do zadnje dirke v boju za naslov. Takrat je slavil Nizozemec, Francoz je bil na koncu drugi, Slovenec tretji. Gajser je že takoj po koncu sezone 2021 napovedal, da bo letos drugače in da ga zanima samo skupno prvo mesto.

Gajser dve dirki pred koncem že postal prvak

Ves čas je vodil v skupnem seštevku in z dobrim začetkom sezone si je hitro priboril visoko prednost. Kmalu se je pokazalo, da pravih tekmecev v tej sezoni pravzaprav ne bo imel. Lanski svetovni prvak Herlings se je namreč med pripravami na letošnjo poškodoval. Izkazalo se je, da je poškodba stopala tako huda, da je potreboval več operacij, vrnitve pa sploh ni bilo in je tako izgubil vso sezono. Le malo bolje se je godilo Febvreju, ki je prav tako začel poškodovan, a se sredi sezone le vrnil, seveda pa ni mogel več poseči v boj za skupno zmago.

Svetovno prvenstvo (32/36)
             
 1. T. GAJSER      SLO/honda        674
 2. J. SEEWER      ŠVI/yamaha       570
 3. G. COLDENHOFF  NIZ/yamaha       525
 4. J. PRADO       ŠPA/GAS          517
 5. M. RENAUX      FRA/yamaha       506

Na začetku se je tako zdelo, da bosta še najbližje mlada aduta Jorge Prado in Maxime Renaux, ki je prišel kot svetovni prvak razreda MX2, a je bil preskok zanj vsaj v prvi sezoni še prevelik zalogaj. Potem ko je Gajser zmagal na uvodni dirki v Veliki Britaniji, pa nato še v Mantovi in v Argentini, je bilo že jasno, da bi to lahko bila njegova sezona. Sledile so še zmage v Trentinu, Maggiori in Latviji in konec junija še v Indoneziji, ko je na dirki zmagal doslej zadnjič v sezoni. Zdaj njegov najbližji zasledovalec Jeremy Seewer, ki pa dve dirki pred koncem zaostaja 104 točke.

V nadaljevanju sezone ni bil več tako suveren, a vozil je v previdneje in z mislijo na glavni cilj – naslov prvaka, tretjega v zadnjih štirih letih – ni tvegal. "Res sem vesel za Tima. Postal je prvak že nekaj dirk pred koncem. Res trdo dela in si to zasluži. Tudi ekipi Honde gre velika zahvala, vse leto so trdo garali vsak dan. Ni bilo lahko, a niti za sekundo nismo nehali delati in zdaj se kažejo rezultati," je dejal vodja Hondine ekipe Marcus Pereira de Freitas.

Naslov je Gajser potrdil na dirki za VN Finske, kjer mu je za končno slavje zadostovalo že šesto mesto. "Neverjetno. Sem brez besed. Že en naslov je veliko. Imamo odlično moštvo. Na koncu smo se malo lovili, bil sem že kar na trnih, a sem vesel, da je zdaj konec," je dodal slovenski šampion, ki bo septembra dopolnil 26 let in že sodi med najuspešnejše motokrosiste na svetu. Le trije imajo več naslovov – Belgijec Stefan Everts z desetimi, lani upokojeni Italijan Antonio Cairoli z devetimi in Belgijec Joel Roberts s šestimi.

Gajser znova na vrhu motokrosističnega sveta