Tim Gajser je lani četrtič postal svetovni prvak, tretjič v elitnem razredu MXGP. Foto: AMZS
Tim Gajser je lani četrtič postal svetovni prvak, tretjič v elitnem razredu MXGP. Foto: AMZS

Vodstvo tekmovanja je namreč zaradi epidemičnih razmer še enkrat poseglo v koledar, uvod sezone pa bo tako šele junija. Ko so predstavili koledar za sezono 2021 v upanju, da bo ta potekala vsaj približno normalno, ne tako kot lanska, so start predvideli že na začetku aprila. A je potem prišla prva sprememba s premikom na maj, zdaj pa so v razpored dirk morali poseči še enkrat in še za tri tedne premakniti start.

Kot so pojasnili pri vodstvu tekmovanja, so zaradi posledic pandemije sprejeli odločitev o zamiku začetka sezone. Prva dirka bo tako na sporedu v Orljonoku v Rusiji 12. in 13. junija. Sledil bo zelo zgoščen urnik, dirka v Združenem kraljestvu bo še junija, julija bodo štiri, avgusta pa tri. Na koledarju je zdaj tudi novo prizorišče. Dodali so dirko na Sardiniji, kjer sicer večina dirkačev in moštev pred začetkom sezone opravi priprave. V Rioli Sardu bo dirka 19. septembra.

Do 31. oktobra, ko bodo v Trentinu v Italiji, bodo vse dirke v Evropi. Sledile bodo še tri "čezmorske" postaje, ena v Argentini in dve v Indoneziji, na Baliju naj bi bila zadnja dirka sezone 2021 5. decembra. Datum dirke za pokal narodov, ekipnega svetovnega prvenstva, ostaja nespremenjen, 26. september, novo pa je prizorišče, Mantova v Italiji.
Podobno usodo kot motokros doživlja še ena panoga v motošportu.

Zamaknjen tudi začetek SP-ja v spidveju

Tudi prireditelji elitnega tekmovanja v spidveju so morali pred kratkim spremeniti urnik sezone svetovnega prvenstva 2021. Ta bi se morala začeti 24. aprila v Terenčanu pri Vidmu, a so italijanski prireditelji zaradi posledic pandemije in strožjih ukrepov morali tekmovanje odpovedati. Po novem naj bi tako najboljši spidvejisti na svetu, tudi Slovenec Matej Žagar, prvič med elito nastopili 22. maja v Teterowu v Nemčiji.