Tim Gajser. Foto: AMZS
Tim Gajser. Foto: AMZS

Najboljši slovenski motokrosist je v prvi polovici prve vožnje vozil na tretjem mestu za Nizozemcem Glennom Coldenhoffom in Pradom. Nekaj krogov pred koncem je Španec naredil napako in zapeljal s proge, tako da se je lanski svetovni prvak prebil na drugo mesto in se takoj podal v lov za Nizozemcem.

Do konca sta uprizorila oster boj, v katerem je bil slovenski dirkač boljši in v cilj prišel na prvem mestu. Na drugo se je pred Coldenhoffa prebil še Švicar Jeremy Seewer z zaostankom dobre sekunde in pol za Gajserjem, Prado je končal na četrtem.

V drugi vožnji je bil za skoraj šest sekund boljši od Francoza Romaina Febvra, na tretjem mestu pa je tik za njim končal Španec Ruben Fernandez, na četrtem pa Seewer. Ta je skupno zasedel drugo mesto na dirki, tretji je bil Febvre.

Gajser je solidno startal in bil med vodilnimi, po napaki in padcu Prada v enem izmed naslednjih zavojev pa je prišel na drugo mesto, znova za Coldenhoffa. Prehitel ga je hitreje kot v prvi vožnji, nato pa vozil sam v ospredju.

Gajser na najboljši način končal sezono v Angliji

V seštevku SP-ja na 11. mestu

Gajser je v tej sezoni zaradi poškodbe in dolgega okrevanja izpustil skoraj dve tretjini dirk, nastopil je na osmih od 19. Vrnil se je pozno poleti, po vrnitvi pa prvo zmago dosegel v Turčiji pred tremi tedni. Pred tednom dni je bil v Maggiori peti.

V skupnem seštevku SP-ja je s 13. napredoval na 11. mesto, zbral je 298 točk. Prado si je naslov privozil z 921 točkami, Febvre jih ima 854, Seewer 759.

"Ne bi si mogel želeti boljšega konca sezone. V Matterley Basinu vedno rad dirkam, zato mi zmaga na tej progi veliko pomeni. Danes sem obakrat dobro startal, nato pa vozil tekoče. Z ekipo smo trdo delali. Ni bilo lahko, zato sem zelo vesel, da smo dobro končali sezono. V novo odhajam izredno motiviran," je po 45. zmagi v SP-ju povedal Gajser.

MX2: Pancar 12.

V razredu MX2 je prvo vožnjo dobil Nemec Simon Längenfelder, Jan Pancar je bil 15. V drugi vožnji je bil najboljši Belgijec Jago Geerts, Pancar je zasedel 10. mesto.

Geerts se je veselil tudi skupne zmage na dirki za VN Velike Britanije, Pancar se je uvrstil na 12. mesto.

Svetovni prvak je že pred zadnjo dirko sezone postal Italijan Andrea Adamo, tokrat je bil tretji. Pancar je skupno tako kot Gajser končal na 11. mestu.

Zadnja dirka je služila tudi kot dobra priložnost za priprave na ekipno svetovno prvenstvo oziroma Pokal narodov. Ta bo na sporedu od 6. do 8. oktobra v Erneeju v Franciji. Slovenijo bodo zastopali Gajser, Pancar in Jaka Peklaj.

VN VELIKE BRITANIJE, Matterley Basin 
                   
Končni vrstni red:          
 1. T. GAJSER    SLO/honda    50
 2. J. SEEWER    ŠVI/yamaha   40
 3. R. FEBVRE    FRA/kawasaki  38
...                  
10. J. PRADO    ŠPA/gasgas   21
                   
Prva vožnja:             
 1. T. GAJSER    SLO/honda    25
 2. J. SEEWER    ŠVI/yamaha   22
 3. G. COLDENHOFF  NIZ/yamaha   20
 4. J. PRADO    ŠPA/gasgas   18
                   
Druga vožnja:             
 1. T. GAJSER    SLO/honda    25
 2. R. FEBVRE    FRA/kawasaki  22
 3. R. FERNANDEZ  ŠPA/honda    20
...                  
18. J. PRADO    ŠPA/gasgas    3

Vrstni red v SP-ju (po 19 dirkah):   
 1. J. PRADO    ŠPA/gasgas   921 
 2. R. FEBVRE    FRA/kawasaki  854 
 3. J. SEEWER    ŠVI/yamaha   759 
 4. G. COLDENHOFF  NIZ/yamaha   695 
 5. R. FERNANDEZ  ŠPA/honda   654 
...                  
11. T. GAJSER    SLO/honda   298 
                    
Tim Gajser je nastopil le na zadnjih  
osmih dirkah.