Tim Gajser lovi novi naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. Foto: AMZS
Tim Gajser lovi novi naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. Foto: AMZS

V skupnem seštevku ima 115 točk naskoka, če bo prednost po dirki v Hyvinkääju v nedeljo popoldne znašala vsaj 100 točk, pa bo četrtič po letih 2016, 2019 in 2020 svetovni prvak v razredu MXGP.

Gajser je prejšnji teden na Švedskem osvojil drugo mesto, zmagal je Švicar Jeremy Seewer, ki je na ta način za nekaj točk zmanjšal zaostanek za Gajserjem v seštevku. A do konca so le še tri dirke in Gajser ima kljub nekoliko slabšim dosežkom v drugem delu sezone še vedno vse pod nadzorom.

Že v Uddevalli bi lahko, če bi se vse obrnilo v njegovo korist, potrdil naslov prvaka. Ta scenarij se sicer ni uresničil, a nova priložnost, da sezono predčasno krona z veliko lovoriko, bo že na Finskem.

Na tej progi vozil že pred osmimi leti
V SP-ju ima zdaj Gajser 645 točk, Seewer 530, tretji je Španec Jorge Prado s 496. Slednji ima tako res samo še teoretične možnosti (do konca sezone je na voljo še 150 točk), vsi drugi dirkači so že izpadli tudi iz tega teoretičnega boja za naslov prvaka. Ker bosta po finski preizkušnji na vrsti le še dve dirki, je za slovenskega motokrosističnega asa matematika povsem preprosta: prednost pred zadnjima dvema dirkama mora biti vsaj 100 točk oziroma jih mora na prizorišču severno od Helsinkov dobiti vsaj 35, pa bo zlata številka za lovoriko v letu 2022 njegova že 14. avgusta. Gajser je na tej progi že vozil pred osmimi leti, ko je tekmoval še v razredu MX2. Takrat si je privozil skupno drugo mesto na zmagovalnih stopničkah.

V SP-ju ima zdaj Gajser 645 točk. Foto: Televizija Slovenija
V SP-ju ima zdaj Gajser 645 točk. Foto: Televizija Slovenija

Gajser: Noro, da so do konca še tri dirke
"Lepo je bilo, da sem bil na Švedskem na stopničkah. Želel bi si sicer zmagati, upam, da bo proga v Hyvinkääju dovoljevala več prehitevanj. Lepo se je vrniti tja po tako dolgem premoru, leta 2014 sem bil na stopničkah, upam, da mi bo to spet uspelo. A zdi se mi, kot da je to povsem nova proga, ker nas ni bilo tam osem let," je dirko na Finskem za spletno stran svoje ekipe Honda napovedal Gajser. "Noro je, če pomislim, da so do konca samo še tri dirke. Moj cilj je, da sezono dokončam na visoki ravni in se skušam s svojo hondo CRF450R čim večkrat uvrstiti na vrh stopničk."

Tekmujeta tudi Pancar in Peklaj
Če bo Gajser uspešen že na Finskem, bo na prestolu razreda MXGP po letu premora zamenjal Jeffreyja Herlingsa; lanski svetovni prvak razreda MXGP letos zaradi poškodbe naslova ni mogel braniti. Nastop Gajserja bo seveda v ospredju pozornosti ljubiteljev motokrosa v Sloveniji, na Finskem pa bosta tekmovala še Jan Pancar v razredu MX2 in Jaka Peklaj, ki se bo preizkusil na dirki evropskega prvenstva. Pancar je na Švedskem osvojil deveto mesto in novih 24 točk za SP. Slavil je Belgijec Jago Geerts, ki tudi vodilni v SP-ju, Pancar je trenutno 12. z 224 točkami.

V nedeljo bo prva vožnja VN-ja Finske v razredu MXGP ob 13.15 po slovenskem času, druga pa ob 16.10. V razredu MX2 pa bosta vožnji ob 12.15 in 15.10.