Tim Gajser. Foto: BoBo
Tim Gajser. Foto: BoBo

Gajser je bil peti že v sobotnih kvalifikacijah, na dirki pa je po nekoliko slabšem startu v prvi vožnji po prvem krogu napadal z osmega izhodišča. A z dobro vožnjo brez večjih napak se je prebil mimo treh tekmecev in na koncu zanesljivo zasedel peto mesto.

V ospredju je po napaki Febvra v vodstvo prišel Španec Jorge Prado, ki ima v skupnem seštevku SP-ja že nekaj časa približno sto točk prednosti pred zasledovalci. Tretje mesto je pripadlo Švicarju Jeremyju Seewerju.

Romain Febvre (v ospredju) je prišel v vodstvo že na startu druge vožnje. Foto: EPA
Romain Febvre (v ospredju) je prišel v vodstvo že na startu druge vožnje. Foto: EPA

Druga vožnja je imela podoben razplet, le da tokrat Prada ni bilo povsem pri vrhu. Febvre tokrat ni delal napak in je bil najboljši, s tem pa si je tudi tlakoval pot do skupne zmage na dirki, zanj je bila to peta na zadnjih šestih preizkušnjah.

Za njim sta vožnjo končala Seewer in Nizozemec Glenn Coldenhoff. Prado je vožnjo končal na četrtem mestu, še enkrat pa je bil peti Gajser, ki je podobno kot v prvi vožnji tudi v tej vozil stanovitno in brez težav.

To je pomenilo tudi peto mesto v seštevku dirke in 32 novih točk. Zmagovalec Febvre jih je dobil 47, drugi Prado 43, tretji Seewer pa 42.

Gajser, ki je večji del sezone izpustil zaradi poškodbe pred začetkom, je nastopil šele na svoji peti dirki. V SP-ju je na 17. mestu, ima 152 točk.

Na vrhu je stanje skorajda nespremenjeno. Še vedno vodi Prado, le da je Febvre razliko zmanjšal na manj kot 100 točk (821:729). Tretji je Seewer s 652.

Pričakoval sem še več, čeprav sem dobil največ točk, odkar sem se vrnil. Rad bi se uvrščal na oder za zmagovalce, zato nisem povsem zadovoljen s petim mestom. Vožnja je bila sicer dobra, izboljšal sem nekaj stvari, kar mi bo pomagalo v prihodnje, zato si vseeno ne smem preveč očitati. Veselim se Turčije, kjer sem v preteklosti že dobro nastopal, prav pa bo prišel tudi prost konec tedna.

Tim Gajser

Herlings znova poškodovan

Dirkaški konec tedna na domačem terenu pa se je slabo končal za nizozemskega zvezdnika Jeffreyja Herlingsa. Svetovni prvak iz leta 2021, ki je imel letos že hujšo poškodbo in je nekaj dirk moral izpustiti, je na enem od treningov grdo padel in si zlomil ključnico. To najverjetneje tudi pomeni, da bo manjkal do konca sezone, v kateri so še tri dirke.

V razredu MX2 je Pancar v kvalifikacijah zasedel 14. mesto, v prvi vožnji pa je dirko po padcu predčasno končal osem krogov pred koncem, tako da je na 27. mestu ostal brez novih točk. V drugi je nastopil bolje in bil ves čas na robu deseterice, na koncu pa je bil 12. Skupno je to prineslo 15. mesto na dirki.

Zmagal je Belgijec Liam Everts pred rojakom Lucasom Coenenom in Nemcem Simonom Längenfelderjem. Skupno je v vodstvu tokrat peti Italijan Andrea Adamo s 705 točkami, drugi je Everts s 633. Pancar, ki je bil dolgo na robu deseterice, je zdaj z devetimi novimi točkami pri 302 v sezoni in na 11. mestu.

Naslednja dirka bo v Afyonkarahisarju v Turčiji 3. septembra.

VN Nizozemske, končni vrstni red:          
 1. R. FEBVRE    FRA/kawasaki  47
 2. J. PRADO    ŠPA/gasgas   43
 3. J. SEEWER    ŠVI/yamaha   42
...                  
 5. T. GAJSER    SLO/honda    32
                   
Skupni vrstni red v SP-ju:          
 1. J. PRADO    ŠPA/gasgas   821
 2. R. FEBVRE    FRA/kawasaki  729
 3. J. SEEWER    ŠVI/yamaha   652
...                  
17. T. GAJSER    SLO/honda   152