Gajser se je znova vrnil v boju za naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Gajser se je znova vrnil v boju za naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Po ničli Nizozemca Jeffreyja Herlingsa (KTM) v prvi vožnji pred zadnjimi tremi dirkami vodilne tri v prvenstvu zdaj ločijo le tri točke. Vodilni je Herlings, drugi je Francoz Romain Febvre (Kawasaki), tretji pa Gajser.

Štirikratni svetovni prvak Gajser (Honda) je drugo od treh dirk na tem prizorišču, VN Pietramurate, začel s 27 točkami zaostanka v prvenstvu, nedeljsko preizkušnjo pa bo začel z vsega tremi točkami za Herlingsom.

Troboj za naslov je postal še zanimivejši, potem ko je v prvi vožnji Herlings slabo štartal, padel v prvem ovinku, nato pa odstopil.

Gajser in Febvre sta se v prvi vožnji udarila za zmago. Boljši je bil Francoz, ki je tako začasno prevzel rdečo številko vodilnega, pred drugo vožnjo pa je bilo stanje v SP-ju: Febvre 556 točk, Herlings 555, Gajser 550.

Drugi del so vsi trije kandidati za naslov začeli slabše in se morali prebijati iz ozadja. Še najbolj Febvre, ki je lov začel z 12. mesta. Gajser je bil v prvi tretjini vožnje za Herlingsom, nato pa ga je prehitel in se podal v lov za prvimi tremi. Na dirki so imeli vsi vozniki podoben ritem, tako da veliko prehitevanj ni bilo, je pa Gajser nato preskočil Nizozemca Glenna Coldenhoffa (Yamaha) in osvojil dve pomembni točki. V zadnjih nekaj krogih je lovil še Švicarja Jeremyja Seewerja (Yamaha), si privoščil nekaj manjših napak, tako da je ostal tretji. Herlings in Febvre pa sta v cilj prišla kot četrti in peti.

Gajser malce razočaran, ker ni dobil prve vožnje
"Danes sem dirkal konstantno. Malce sem sicer razočaran, da nisem dobil prve vožnje, potem ko sem dolgo vodil. Toda začele so me boleti roke in čeprav sem se lahko boril, mi je na koncu malo zmanjkalo. Vse to mi je dalo samozavest za drugo vožnjo. Četudi nisem najbolje startal, sem se lahko prebil bolj naprej in končal kot tretji za nove stopničke za drugo mesto. Poleg tega je bil to dober dan, kar se tiče skupne razvrstitve. Zaostanek znaša le tri točke, zato je vsaka vožnja pomembna. Veselim se že preostanka sezone, v katerem bom dal od sebe vse," je za spletno stran dirkaškega oddelka Honde dejal Gajser.

Skupno zmago je na domačem terenu slavil Italijan Antonio Cairoli (KTM), potem ko je bil v prvi vožnji tretji, v drugo pa je vodil od starta do cilja in razveselil domače privržence motokrosa.

V vodstvu skupnega seštevka je tako ostal Herlings s 573 točkami. Febvre zaostaja le točko, 570 pa jih ima Gajser, kar obeta razburljiv boj na zadnjih treh preizkušnjah SP-ja.

Naslednja dirka bo na istem prizorišču že v nedeljo.

Gajser izkoristil odstop Herlingsa in močno znižal prednost Nizozemca

VN Pietramurate

1. vožnja
UvrstitevTekmovalecDržava
1.Romain FebvreFrancija
2.Tim GajserSlovenija
3.Antonio CairoliItalija
4.Jeremy SeewerŠvica
5.Jorge PradoŠpanija
2. vožnja
UvrstitevTekmovalecDržava
1.Antonio CairoliItalija
2.Jeremy SeewerŠvica
3.Tim GajserSlovenija
4.Jeffrey HerlingsNizozemska
5.Romain FebvreFrancija

Svetovno prvenstvo (30/36 voženj):


UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1.Jeffrey HerlingsNizozemska573
2.Romain FebvreFrancija572
3.Tim GajserSlovenija570
4.Jorge PradoŠpanija473
5.Antonio CairoliItalija464