Tim Gajser. Foto: HRC
Tim Gajser. Foto: HRC

V uvodni vožnji na VN Trentina se je zmage veselil Romain Febvre, Gajser pa je pred številnimi slovenskimi navijači prvič v sezoni prehitel svetovnega prvaka Prada, ki je bil tretji.

Prado je znova najbolje potegnil že na startu in najhitreje zapeljal v prvi zavoj, drugi je bil Febvre, Gajser četrti. Večkratni svetovni prvak je še v istem krogu prehitel Valentina Guiloda in se dolgo vozil na tretjem mestu. Njegov zaostanek za Pradom je ves čas znašel med dvema in tremi sekundami.

V sedmem krogu se je zgodilo tisto, česar v tej sezoni še nismo videli − prehitevanje med najboljšimi. Febvre je namreč švignil mimo Prada, ki letos na progi ni bil prehiten niti enkrat. Tri kroge pozneje je to uspelo tudi Gajserju, ki je nato ves čas tesno sledil Francozu, ni pa se mu približal toliko, da bi lahko napadel zmago. Francoz je zadnje metre odpeljal rahlo ležerno, tako se mu je Gajser povsem približal, razlika je na koncu znašala le slabe štiri desetinke sekunde. Pancar je zasedel 15. mesto.

Gajser na startih že večkrat izgubil dragocene sekunde v primerjavi s Pradom

Zadovoljen sem z uvrstitvijo na zmagovalni oder. V drugi vožnji nisem dobro startal in sem skoraj padel v prvem zavoju. Ni bila lahka dirka, težko je bilo prehitevati. Navijači so bili fantastični in se jim iskreno zahvaljujem za podporo ob progi.

Tim Gajser

Febvre v drugi vožnji padel

V drugi vožnji je bil začetek podoben. Prado je kljub slabšemu startnemu položaju najbolje začel in si takoj privozil nekaj prednosti, Gajserju pa se začetek spet ni posrečil. V prvem krogu je bil šele sedmi in je potreboval nekaj krogov za preboj na četrto mesto, potem pa ni mogel več mimo treh tekmecev pred sabo.

Kljub vodstvu Prada je imel niti do prve zmage v sezoni v rokah Febvre, a le do padca v šestem krogu, ko se je na progo vrnil na šestem mestu, tudi za Gajserjem. S tem je vrata do nove zmage odprl Pradu, Španec je priložnost zanesljivo izkoristil. V drugi vožnji je Prado premagal Nizozemca Calvina Vlaanderna in Švicarja Jeremyja Seewerja, Gajser je bil četrti, Febvre pa peti.

Francoz je v skupnem seštevku dirke zasedel drugo mesto, zbral je 41 točk, le eno več od Gajserja. Prado jih je imel 45.

Španec v soboto v kvalifikacijah ni osvojil točk, Gajser pa z drugim mestom devet.

Jan Pancar želi ponavljati predstave iz Trentina, kjer je bil 13.

Pancar se je v drugi vožnji izkazal še bolje kot v prvi. Začel je z 12. mestom v prvem krogu, potem pa se je večino časa gibal na podobnih mestih. Tik pred ciljem se je prebil celo na končno 11. mesto, kar je njegova najboljša posamična uvrstitev v razredu MXGP. Za skupno 13. mesto je v seštevek SP-ja vpisal 16 novih točk.

Gajser: Hotel sem na vrh zaradi ekipe in navijačev

Prada in Gajserja na vrhu loči 13 točk. Naslednja dirka bo 5. maja v Aguedi na Portugalskem.

"Čutil sem, da večinoma vozim dobro, toda starta mi nista uspela. To je precej otežilo delo. Želim si še več, hotel sem na vrh zaradi ekipe in vseh teh navijačev, ki me podpirajo. Lepo je bilo spet videti takšno množico, saj sem lani to dirko izpustil. Zdaj imamo dva prosta tedna, tako da bo dovolj časa za pripravo in naskok za zmago. Čutim, da sem blizu," je za spletno stran svoje ekipe Honda dejal Gajser.

Gajser po tretjem mestu v Trentinu: Lahko bi bilo bolje, če bi bili starti boljši

VN Trentina

Skupni vrstni red:

 1. J. PRADO     ŠPA/gasgas     45 točk
 2. R. FEBVRE    FRA/kawasaki   41     
 3. T. GAJSER    SLO/honda      40     
13. J. PANCAR    SLO/KTM        16     

Prva vožnja:

 1. R. FEBVRE    FRA/kawasaki 35:02,471
 2. T. GAJSER    SLO/honda       +0,387
 3. J. PRADO     ŠPA/gasgas      18,031
15. J. PANCAR    SLO/KTM       1:36,434

Druga vožnja:

 1. J. PRADO     ŠPA/gasgas   35:03,734
 2. C.VLAANDEREN NIZ/yamaha      +2,042
 3. J. SEEWER    ŠVI/kawasaki     7,956
 4. T. GAJSER    SLO/honda       11,825
11. J. PANCAR    SLO/KTM       1:08,331

Svetovno prvenstvo (8/38 voženj):

 1. J. PRADO     ŠPA/gasgas    219 točk
 2. T. GAJSER    SLO/honda     206     
 3. R. FEBVRE    FRA/kawasaki  174     
 4. J. HERLINGS  NIZ/KTM       164     
...                                    
18. J. PANCAR    SLO/KTM        37