Tim Gajser je pred zadnjo dirko sezone v skupnem seštevku tretji. Foto: AMZS/Goran Krošelj
Tim Gajser je pred zadnjo dirko sezone v skupnem seštevku tretji. Foto: AMZS/Goran Krošelj

Boj za naslov prvaka že dolgo ni bil tako zanimiv: pred zadnjima postajama sezone 2021 so imeli skoraj popolnoma enako izhodišče trije dirkači. Vodil je Febvre s 614 točkami, Gajser jih je imel 613, Helrings pa 611. Toda že po prvi vožnji je najboljši slovenski motokrosisti izgubil drugo mesto, potem ko je bil po kazni osmi.

"Zelo sem razočaran, kako se je obrnilo. V prvi vožnji me je nekdo izrinil s steze, glede na potek zavoja je bila najvarnejša pot nazaj tista, ki sem jo naredil. Mislim, da sem bil takrat na robu peterice in nisem veliko pridobil, a sem po koncu vseeno dobil kazen, kar v tem tesnem boju za naslov ni bila najboljša novica," je za spletno stran svoje ekipe pojasnil Gajser in dodal: "Dal sem vse od sebe in se zbral za drugo vožnjo. Na koncu sem bil spet tretji, do konca je zdaj še ena dirka, tako da se ne predajam. Rad bi se zahvalil tudi vsem navijačem in tistim, ki so mi ta konec tedna pomagali."

Prva vožnja:                           
 1. R. FEBVRE      FRA/kawasaki      25
 2. J. HERLINGS    NIZ/KTM           22
 3. A. CAIROLI     ITA/KTM           20
 4. R. FERNANDEZ   ŠPA/honda         18
 5. J. SEEWER      ŠVI/KTM           16
...                                    
 8. T. GAJSER      SLO/honda         13
                                       
Druga vožnja:                          
 1. J. HERLINGS    NIZ/KTM           25
 2. R. FEBVRE      FRA/kawasaki      22
 3. T. GAJSER      SLO/honda         20
 4. A. CAIROLI     ITA/KTM           18
 5. J. SEEWER      ŠVI/KTM           16

Febvre dobil prvo vožnjo, Herlings drugo

Prvo vožnjo je dobil Febvre, ki je izkoristil padec Seewerja in Herlingsa na začetku preizkušnje. Zapeljal je v vodstvo in ga ohranil do konca, medtem ko se je moral Herlings prebijati v ospredje iz ozadja (po padcu je dirko nadaljeval na 15. mestu). Gajser, ki je v kvalifikacijah zasedel šesto mesto, je nekaj časa vozil za Antoniem Cairolijem na tretjem mestu, večkrat je bil povsem blizu, na koncu mu ga je uspelo prehiteti in zasesti drugo mesto. Herlings je medtem dirkal fantastično, nizal je najhitrejše kroge, trl tekmece, dve minuti in dva kroga pred koncem je zapeljal že za Cairolija.

Z njim je hitro opravil in nato začel lov na slovenskega šampiona, ki je moral vendarle priznati premoč tekmeca v zadnjem krogu. Vožnjo je končal na tretjem mestu, a zaradi krajšanja uvodnega zavoja preizkušnje ga je naknadno doletela kazen pribitka petih mest, tako da je na koncu zasedel 8. mesto in s tem izgubil ogromno v boju za naslov prvaka. V omenjenem zavoju so tekmeci slovenskega asa izrinili s proge, tako da je preprosto moral presekati zavoj.

Druge vožnje Gajser ni dobro začel. V prvi ovinek je šel z okoli desetega mesta, nato pa je bil po prvem krogu sedmi. Hitro je pridobil še dve, nato pa približno na polovici vožnje prehitel najprej Cairolija, nato pa še Prada. Dobro je slovenski motokrosist opravil z Italijanom in Špancem, toda zaostanek za vodilnima je bil prevelik, tako da je v zadnjih desetih minutah lahko le še zadržal položaj. V ospredju je Herlings dobil obračun za zmago s Febvrom. Za Nizozemca je bila to že 98. zmaga v karieri.

Herlings je dobil VN Lombardije, z enakim izkupičkom 47 točk pa je bil drugi Febvre. Gajser je bil četrti, v skupni seštevek pa je dodal 33 točk. Pred zadnjo dirko, ki bo v sredo prav tako v Mantovi, vodi Febvre s 661 točkami. Herlings zaostaja za tri, Gajser pa jih ima 646.

Gajser izgublja boj za naslov

V razredu MX2 že vse odločeno

V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, potem ko je z zmago v drugi vožnji z enakim točkovnim izkupičkom ugnal svetovnega prvaka Francoza Maxima Renauxa. Tretji je bil še en Francoz Tom Vialle. Uspešno je nastopil tudi slovenski dirkač Jan Pancar. Potem ko je bil 16. v prvi vožnji, je v drugi privozil do 11. mesta, kar je skupno na dirki pomenilo 14. mesto in 15 novih točk za SP. V skupnem seštevku ima Renaux, ki si je že pred Mantovo zagotovil naslov prvaka, 689 točk, Vialle pa 570. Pancar je s 123 točkami na 20. mestu.

Vrstni red v SP-ju (34/36):            
 1. R. FEBVRE      FRA/kawasaki    661 
 2. J. HERLINGS    NIZ/KTM         658 
 3. T. GAJSER      SLO/honda       646 
 4. A. CAIROLI     ITA/KTM         534 
 5. J. PRADO       ŠPA/KTM         532 
 6. J. SEEWER      ŠVI/YAM         530 
...