Italijani Valentino Rossi, Andrea Dovizioso in Andrea Iannone so zavzeli oder za zmagovalce. Foto: EPA
Italijani Valentino Rossi, Andrea Dovizioso in Andrea Iannone so zavzeli oder za zmagovalce. Foto: EPA
Valentino Rossi
Valentinu Rossiju pred dirko strokovnjaki niso pripisovali veliko možnosti, a je 36-letni Italijan znova dokazal, da je mojster. Foto: Reuters
Rossi mojstrsko dobil prvo dirko sezone

Devetkratni svetovni prvak je na dirki VN Katarja, ki jo je začel z osmega mesta, dokazal mojstrstvo. Eden najboljših motociklistov vseh časov je v Lusailu dolgo dirkal na četrtem mestu, nato pa prehitel rojaka Andreo Iannoneja in moštvenega kolega pri Yamahi Jorgeja Lorenza. Štiri kroge pred koncem se je spustil v boj še z enim rojakom Andreo Doviziosom, s katerim sta se nato v izjemnem boju izmenjavala v vodstvu.

Dovizioso, ki si je v soboto pridirkal najboljši startni položaj, je bil z ducatijem hitrejši na ravninskih delih, v ovinkih pa je bil boljši Rossi, ki je dva kroga pred koncem prevzel vodstvo in nato odbil vse napade rojaka ter po letu 2010 spet dobil uvodno dirko sezono. To je že 109. zmaga doktorja v svetovnem prvenstvu in 83. v najmočnejšem razredu.

Po devetih letih znova prvi trije Italijani
"Neverjetno, res sem vesel te zmage, zame je ena najpomembnejših v karieri. Po ne najboljšem začetku mi je šlo vse kot po maslu. Res sem imel odličen motor, dobro sem se prebijal iz ozadja, bil sem dober boj z Ducatijema. Moram pohvaliti vse v ekipi, motor je bil odličen, pa tudi meni je šlo odlično," je bil po zmagi presrečen Rossi.

Izjemno uspešna dirka je tudi za Ducatijem, saj sta se Dovizioso in Iannone prebila na stopničke, ki so bile za zadnjega prve v najmočnejšem razredu. To je bila prva dirka po Japonski leta 2006, da so na stopničkah stali samo Italijani. Tedaj je bil Rossi drugi, zmagal pa je Loris Capirossi. Na četrtem mestu je v Katarju končal Lorenzo, peti pa je bil aktualni svetovni prvak Marc Marquez. Katalonec, ki dirka s hondo, je po napaki na začetku dirke padel na začelje, se prebijal v ospredje, a vodilna četverica je bila prehitra. Mesto za njim je končal njegov moštveni kolega Dani Pedrosa.

V moto2 zmagal Folger, v moto3 pa Masbou
V razredu moto2 je sezono s prvo zmago v tem razredu začel Nemec Jonas Folger, ki je za več kot pet sekund premagal Belgijca Xavierja Simeona, tretji pa je bil Švicar Thomas Lüthi. V najšibkejšem razredu je slavil Francoz Alexis Masbou, na oder za zmagovalce pa sta se povzpela še Italijan Eneo Bastianini in Britanec Danny Kent. Čez 14 dni bo dirka v ZDA.

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. V. ROSSI       ITA/yamaha 42:35,717
 2. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati    +0,174
 3. A. IANNONE     ITA/ducati     2,250
 4. J. LORENZO     ŠPA/yamaha     2,707
 5. M. MARQUEZ     ŠPA/honda      7,036
 6. D. PEDROSA     ŠPA/honda     10,755
 7. C. CRUTCHLOW   VB/honda      12,384
 8. B. SMITH       VB/yamaha     12,914
 9. P. ESPARGARO   ŠPA/yamaha    13,031
10. Y. HERNANDEZ   KOL/ducati    17,435

Moto2, končni vrstni red:              
 1. J. FOLGER      NEM/kalex  40:18,532
 2. X. SIMEON      BEL/kalex     +5,051
 3. T. LUTHI       ŠVI/kalex     12,123
 4. A. RINS        ŠPA/kalex     12,202
 5. F. MORBIDELLI  ITA/kalex     14,385
                                       
Moto3, končni vrstni red:              
 1. A. MASBOU      FRA/honda  38:25,424
 2. E. BASTIANINI  ITA/honda     +0,027
 3. D. KENT        VB/honda       0,142
 4. E. VAZQUEZ     ŠPA/honda      0,288
 5. J. McPHEE      VB/honda       0,693
Rossi mojstrsko dobil prvo dirko sezone