Valentino Rossi si ni obetal zmage v Silverstonu, a je dirkal taktično brezhibno in ves čas nadzoroval položaj. Foto: Reuters
Valentino Rossi si ni obetal zmage v Silverstonu, a je dirkal taktično brezhibno in ves čas nadzoroval položaj. Foto: Reuters

Ko sem videl, da je Marquez odstopil, sem mislil, da je že vse odločeno. A to je motoGP, nikoli ne smeš popustiti. Ostal pa sem zbran do konca in mi je uspelo. Vesel sem, tudi motor je deloval brezhibno.

Valentino Rossi
Valentino Rossi
Valentino Rossi spet sam zaseda vrh seštevka v MotoGP. Foto: Reuters

Dirka na slovitem angleškem prizorišču se je odlično razpletla za Rossija. Na zmagovalnem odru sta mu namreč družbo delala rojaka Danilo Petrucci s poltovarniškim ducatijem in Andrea Dovizioso s tovarniškim ducatijem.

Španska konkurenca pa je bila poražena: Hondin prvi mož Marc Marquez popolnoma, saj je ostal brez točk po padcu, Rossijev moštveni sotekmovalec Jorge Lorenzo pa delno, saj je iztržil le četrto mesto.

Rossi: Nikoli ne smeš popustiti
Rossi je tako s četrto zmago v sezoni spet prevzel skupno vodstvo; dirko sta z Lorenzem začela z enakim izkupičkom 211 točk, zdaj pa jih ima Italijan 236, danes le četrti Španec pa 224. Svetovni prvak Marquez je osem krogov pred koncem padel in končal dirko, s tem pa tako rekoč zapravil možnosti, da bi še posegel v boj za naslov prvaka, saj ostaja pri le 159 točkah. "Ko sem videl, da je Marquez odstopil, sem mislil, da je že vse odločeno. A to je motoGP, nikoli ne smeš popustiti. Ostal pa sem zbran do konca in mi je uspelo. Vesel sem, tudi motor je deloval brezhibno," je po pomembni zmagi dejal Rossi.

Prva Rossijeva zmaga v Silverstonu
Rossi pa je podrl še en mejnik: dosegel je svojo sploh prvo zmago v Silverstonu, ki je bil doslej eden izmed redkih zanj še neosvojenih terenov. Dež, ki je voznike zmotil na startni črti, je tudi precej upočasnil dogajanje, saj so morali dirkači zamenjati motocikle in se po polurni zamudi na stezo podati s pnevmatikami za mokro podlago. Italijan se je po startu v mokrem hitro prebil v vodstvo, njegovemu ritmu pa je lahko sledil le Marquez. Medtem ko je v ozadju navduševal Petrucci in se bližal svojemu največjemu uspehu, pa je Marquez naredil napako. V 13. krogu je v zavoju Copse izgubil ravnotežje in zdrsnil v pesek ter končal dirko, s padcem pa pravzaprav pokopal tudi vse upe na ubranitev naslova, saj je ob le šestih preostalih dirkah zdaj zaostanek že 77 točk.

Petrucciju se je kar smejalo
Sproščeni Rossi je upočasnil, tako da je za kakšen krog celo ponudil možnost razmisleka za napad drugemu in tretjemu Petrucciju in Doviziosu. A nazadnje presenečenja le ni bilo, izkušeni Rossi je ob pravem času spet zvišal ritem in brez težav zmagal, Petrucci pa tudi ni želel ogroziti svojih prvih stopničk. "Saj sploh ne dojemam, kaj se dogaja. Ko sem vozil zadnji krog, se mi je kar smejalo. Ne vem sicer, zakaj je Rossi kar naenkrat začel izgubljati, a sem moral tudi sam paziti, ker se je za mano prebujal Doviziso," pa je uspeh kariere pospremil Petrucci.

Za prvimi tremi je bil razočaran Lorenzo šele na četrtem mestu, peti je bil drugi Hondin voznik, Španec Dani Pedrosa, šesti pa domačin Scott Redding.

Zmagi Zarca in Kenta
V razredu moto2 je petič v sezoni slavil Johann Zarco; Francoz je premagal Španca Alexa Rinsa in Tita Rabata, takšen pa je tudi vrstni red skupno, le da ima Zarco z 249 točkami že precejšnjo prednost pred Rinsom (164) in Rabatom (161). Najšibkejši razred moto3 se je končal z domačim slavjem. Zmagal je Danny Kent (Honda). Drugi je bil Čeh Jakub Kornfeil (KTM), tretji pa Italijan Niccolo Antonelli (Honda). Skupno je v vodstvu današnji zmagovalec Kent z 224 točkami, drugi je Italijan Enea Bastianini s 154, tretji pa njegov rojak Romano Fenati s 126.

Sezona v SP-ju se bo nadaljevala na terenu Rossija, dirkališču v Misanu, čez 14 dni.

VN Velike Britanije, Silverstone

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. V. ROSSI       ITA/yamaha 46:15,617
 2. D. PETRUCCI    ITA/ducati    +3,010
 3. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati     4,117
 4. J. LORENZO     ŠPA/yamaha     5,736
 5. D. PEDROSA     ŠPA/honda     11,132
 6. S. REDDING     ŠPA/honda     25,467
                                       
Moto2, končni vrstni red:              
 1. J. ZARCO       FRA/kalex  42:53,674
 2. A. RINS        ŠPA/kalex     +3,360
 3. T. RABAT       ŠPA/kalex      5,527
                                       
Moto3, končni vrstni red:              
 1. D. KENT         VB/honda  44:13,623
 2. J. KORNFEIL    ČEŠ/KTM       +8,492
 3. N. ANTONELLI   ITA/honda     13,189
                                       
MotoGP, skupni vrstni red:             
 1. V. ROSSI       ITA/yamaha       236
 2. J. LORENZO     ŠPA/yamaha       224
 3. M. MARQUEZ     ŠPA/honda        159
 4. A. IANNONE     ITA/ducati       150
 5. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati       120
 6. B. SMITH        VB/yamaha       115
                                       
Moto2, skupni vrstni red:              
 1. J. ZARCO       FRA/kalex        249
 2. A. RINS        ŠPA/kalex        164
 3. T. RABAT       ŠPA/kalex        161
 4. S. LOWES        VB/speed up     128
 5. T. LÜTHI       ŠVI/kalex        125
                                       
Moto3, skupni vrstni red:              
 1. D. KENT         VB/honda        224
 2. E. BASTIANINI  ITA/honda        154
 3. R. FENATI      ITA/KTM          126
 4. E. VAZQUEZ     ŠPA/honda        116
 5. M. OLIVEIRA    POR/KTM          114
                                       

Ko sem videl, da je Marquez odstopil, sem mislil, da je že vse odločeno. A to je motoGP, nikoli ne smeš popustiti. Ostal pa sem zbran do konca in mi je uspelo. Vesel sem, tudi motor je deloval brezhibno.

Valentino Rossi