Jorge Lorenzo si je na odru za zmagovalce dal duška. Foto: EPA
Jorge Lorenzo si je na odru za zmagovalce dal duška. Foto: EPA

Malo sem razočaran, težka dirka je bila, še posebej zaradi obrabe pnevmatik, mislim, da smo se ušteli pri izbiri sprednje. A na koncu sem vseeno lahko pritiskal, skušal sem ujeti Doviziosa, a ni šlo. Vseeno hvala ekipi.

Valentino Rossi
Lorenzo je že na uvodu smuknil v vodstvo. Foto: EPA
Valentino Rossi, ljubljenec navijačev v Mugellu. Foto: EPA

Drugi je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), tretji pa njegov rojak Valentino Rossi (Yamaha). Svetovni prvak in vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Marquez (Honda) je padel in na koncu kot 16. ostal brez točk.

Marquez je v šestem krogu padel in zdrsnil v pesek, se sicer vrnil na stezo, toda do konca je z 18. mesta napredoval le na 16.

Rossi že na štartu ob vodilni položaj
Kvalifikacije je v soboto dobil lokalni junak Rossi, največ navijačev v Mugellu pride v značilnih rumenih barvah navijat prav zanj, toda na dirki ni mogel priti povsem na vrh. Že na štartu je izgubil prvo mesto, potem pa se je večino dirke gibal na tretjem ali četrtem, nazadnje si je vendarle dokaj zanesljivo zagotovil tretjo stopničko pred Andreo Iannonejem in celo skušal napasti drugega Doviziosa, toda nazadnje je ostal na tretjem mestu.

Več kot 5.000 točk za Rossija
"Malo sem razočaran, težka dirka je bila, še posebej zaradi obrabe pnevmatik, mislim, da smo se ušteli pri izbiri sprednje. A na koncu sem vseeno lahko pritiskal, skušal sem ujeti Doviziosa, a ni šlo. Vseeno hvala ekipi,"
ni bil povsem zadovoljen domači junak, ki je številnim mejnikom v karieri danes dodal še enega, saj je postal prvi dirkač v elitnem razredu z več kot 5.000 točkami v karieri.

Marquez padel v šestem krogu
Marquez je začel agresivno in se skušal prebiti v vodstvo, toda njegova dirka se je tako rekoč končala že po šestih krogih. Takrat je zdrsnil s steze in se prevrnil v pesek, sicer je hitro vstal in ob pomoči varnostnikov ob progi spet sedel na motor. A je izgubil preveč časa, padel je v ozadje na 18. mesto, do konca pa se je prebil le na 16., kar pomeni, da je tokrat ostal brez točke.

Lorenzo končno zadovoljen
Precej bolj so bili lahko zadovoljni pri Ducatiju. Lorenzo, ki je bil v zadnjem času zaradi slabših predstav deležen številnih kritik, pojavili pa so se tudi namigi, da pri Ducatiju niso prav zadovoljni z njim, se je tokrat pokazal v najboljši luči. Kmalu po startu se je prebil v vodstvo in tam tudi ostal do konca dirke, ni se mu bilo treba ozirati na tekmece za sabo, moral je le paziti, da ne naredi kakšne napake. Ni je naredil in na cilju se je upravičeno lahko veselil prve zmage po letu in pol in prve za Ducati. Doslej se je prvega mesta v SP-ju nazadnje veselil v Valencii 2016. "Končno sem se počutil res dobro, naredili smo nastavitve po mojem okusu in danes mi je vse steklo, kot sem si želel, in res velika hvala Ducatiju. Vem, da so nekateri že nehali verjeti vame, a vedel sem, da se moram samo še bolj sprostiti," je bil po dirki zadovoljen Lorenzo. Dovizioso ga je dopolnil: "Nisem stoodstotno zadovoljen, pomembna je bila odločitev pri pnevmatikah. Če bi imel trše, bi lahko bolje lovil Lorenza. Konec tedna je bil težak, vseeno pa je zdaj tu novih 20 točk," je dejal Italijan.

Hitro okrevanje Pirra
Pri Ducatiju pa so bili veseli tudi hitrega okrevanja Micheleja Pirra; njihov testni dirkač je imel v Mugellu status dirkača z vabilom, a je na petkovem treningu doživel hud padec, odpeljali so ga na pregled v bolnišnico. V nedeljo je bil že ob stezi, zaradi pretresa možganov pa seveda ni mogel računati na nastop.

Marquez še vedno vodi, Rossi nekoliko bliže
V skupnem seštevku za SP je Marquez kljub točkovni ničli obdržal skupno vodstvo v SP-ju, ima 95 točk, se mu je pa zdaj nekoliko približal Rossi z 72 točkami, tretji je danes osmouvrščeni Španec Maverick Vinales s 67, točko manj pa ima današnji drugouvrščeni Dovizioso. Lorenzo je s prvimi 25 v sezoni (ima sicer tudi dve ničli) zdaj na desetem mestu s skupno 41 točkami.

Portugalec in Španec najboljša v nižjih razredih
V nižjih razredih moto2 so bili na stopničkah Portugalec Miguel Oliveira (KTM), Italijan Lorenzo Baldassarri in Španec Joan Mir (Kalex), moto3 pa Španec Jorge Martin (Honda) ter domačina Marco Bezzecchi (KTM) in Fabio Di Giannantonio (Honda).

VN Italije, Mugello

MotoGP, izidi:             
 1. J. LORENZO   ŠPA/ducati 41:43,230
 2. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati  +6,370
 3. V. ROSSI    ITA/yamaha   6,629
 4. A. IANNONE   ITA/suzuki   7,885
 5. A. RINS    ŠPA/suzuki   7,907
 6. C. CRUTCHLOW  VB/honda   9,120
 7. D. PETRUCCI  ITA/ducati  10,898
 8. M. VINALES   ŠPA/yamaha  11,060
 9. A. BAUTISTA  ŠPA/ducati  11,154
10. J. ZARCO    FRA/yamaha  17,644
                    
Moto2, izidi:             
 1. M. OLIVEIRA  POR/KTM  39:42,018
 2. L. BALDASSARRI ITA/kalex   +0,184
 3. J. MIR     ŠPA/kalex   0,334
 4. F. BAGNAIA   ITA/kalex   0,484
 5. A. MARQUEZ   ŠPA/kalex   3,537
 6. B. BINDER   JAR/KTM    5,985
 7. L. MARINI   ITA/kalex   9,908
 8. A. LOCATELLI  ITA/kalex   11,219
 9. X. VIERGE   ŠPA/kalex   12,371
10. S. CORSI    ITA/kalex   12,675
                    
Moto3, izidi:             
 1. J. MARTIN   ŠPA/honda 39:20,810
 2. M. BEZZECCHI  ITA/KTM    +0,019
 3. F. DI GIANN.  ITA/honda   0,043
 4. G. RODRIGO   ARG/KTM    10,948
 5. A. MIGNO    ITA/KTM    11,083
 6. E. BASTIANINI ITA/honda   11,165
 7. T. ARBOLINO  ITA/honda   11,194
 8. L. DALLA PORTA ITA/honda   14,567
 9. N. ANTONELLI  ITA/honda   14,676
10. M. PAGLIANI  ITA/honda   14,682
                    
Vrstni red po 6. dirki, MotoGP:    
 1. M. MARQUEZ   ŠPA/honda     95
 2. V. ROSSI    ITA/yamaha    72
 3. M. VINALES   ŠPA/yamaha    67
 4. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati    66
 5. J. ZARCO    FRA/yamaha    64
 6. D. PETRUCCI  ITA/ducati    63
                    
Moto2:                 
 1. F. BAGNAIA   ITA/kalex    111
 2. M. OLIVEIRA  POR/KTM      98
 3. L. BALDASSARRI ITA/kalex     84
                    
Moto3:                 
 1. M. BEZZECCHI  ITA/KTM      83
 2. J. MARTIN   ŠPA/honda     80
 3. F. DE GIANN.  ITA/honda     75
                    

Malo sem razočaran, težka dirka je bila, še posebej zaradi obrabe pnevmatik, mislim, da smo se ušteli pri izbiri sprednje. A na koncu sem vseeno lahko pritiskal, skušal sem ujeti Doviziosa, a ni šlo. Vseeno hvala ekipi.

Valentino Rossi