Pozdrav Simona Marčiča iz Džede. Foto: Denis Janežič
Pozdrav Simona Marčiča iz Džede. Foto: Denis Janežič

Za Marčiča, ki nadaljuje tradicijo nastopov Mirana Stanovnika, bo to že sedmi nastop na dirki. Mariborčan upa, da bo lahko še izboljšal 50. mesto v seštevku motociklistov izpred leta dni in osmo mesto v konkurenci originals, kjer imajo udeleženci precej omejene možnosti tehnične pomoči, večinoma pa tudi manj zmogljivo tehniko kot najboljši tovarniški dirkači. Marčič je naporni reli končal še v letih 2016 in 2018, v letih 2014, 2017 in 2019 pa ni prispel na cilj.

"Manj bo spanja, težje razmere bodo"

"Letos je bil največji podvig že pred začetkom, precej stresno je bilo, nobeno letalo ni moglo v državo. Potem so tu sanitarni protokoli, negativni testi, treba se je cepiti proti gripi ... Zgolj z negativnim testom lahko dirkaš. Praktično so nas zaprli, med dirko tako možnosti za okužbo niti ni. Poskušam ostati osredotočen na dirko in se ne obremenjevati s covidom," je o letošnjih posebnostih relija povedal Marčič.

"Dirka bo težka, predvsem zaradi dolžine etap. Kilometri ne govorijo realne slike, ker so bile lani etape hitre, letos pa so jih zavili in 500 km letos pomeni toliko kot lani 700 ali 800. Manj bo spanja, težje razmere bodo, bomo pa morda malo bolj izenačeni s tovarniškimi vozniki," je pričakovanja strnil Mariborčan, ki je na prizorišče prispel v torek. Njegov cilj ostaja enak kot vedno – zmagati v razredu originals.

Na testiranju na covid-19. Foto: Denis Janežič
Na testiranju na covid-19. Foto: Denis Janežič

12 etap in en dan počitka

Leta 2020 sta slavila španski veteran Carlos Sainz med avtomobilisti (zanj je bil to tretji naslov po letih 2010 in 2018) in Američan Ricky Brabec med motociklisti.

Dirkaško tekmovanje, ki se je konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja začelo v Severni Afriki, je nato zaradi nestabilnih političnih razmer na tej celini našlo zatočišče v Južni Ameriki. Tam so bili dirkači dobro desetletje, potem pa je začelo prihajati do trenj med vodstvom tekmovanja in državami, ki so dirko gostile. Tako je padla odločitev, da se prizorišče znova spremeni, lani je dirka prvenec doživela v Savdski Arabiji.

Letos bo precej sprememb predvsem pri trasi, nekaj bo tudi povsem novih etap. Dirka bo sestavljena iz 12 etap in samo enega dneva počitka (9. januarja), vozniki pa se bodo do 15. januarja na 7600 kilometrih spopadli tako s puščavskimi razmerami kot s preizkušnjami tik ob Rdečem morju.

Med treningom. Foto: Denis Janežič
Med treningom. Foto: Denis Janežič

Januarja dve smrti

Motociklisti bodo morali obvezno nositi zaščitne obleke oziroma zračne blazine, na voljo pa bodo imeli tudi manj pnevmatik za menjavo. Na najbolj kritičnih mestih bo hitrost omejena na 90 kilometrov na uro. Ti ukrepi so povezani tudi z letošnjima tragičnima dogodkoma, ko sta na dirki umrla Portugalec Paulo Goncalves in Nizozemec Edwin Straver.

V dneh pred načrtovanim prihodom dirkačev v Savdsko Arabijo je skrb vzbudila napoved v tej državi, da bo zaprla meje zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Zato so organizatorji tekmovalcem in spremljevalcem omogočili posebne čarterske polete, s katerimi bodo lahko do štarta dirke kljub omejitvam prišli v državo.