Marc Marquez je še povečal prednost v skupnem seštevku SP-ja pred najbližjimi zasledovalci. Foto: Reuters
Marc Marquez je še povečal prednost v skupnem seštevku SP-ja pred najbližjimi zasledovalci. Foto: Reuters

Z osmo zmago v sezoni se je Marquez še bolj približal novemu naslovu prvaka, saj ima zdaj že 300 točk, Dovizioso, ki je najbližji zasledovalec, pa jih ima 202. Tretji je Marquezov rojak Alex Rins (Suzuki) s 156.

VN ARAGONIJE, Alcaniz         
MotoGP, končni vrstni red:       
 1. M. MARQUEZ  ŠPA/honda  41:57,221
 2. A. DOVIZIOSO ITA/ducati   +4,836
 3. J. MILLER   AVS/ducati   5,430
 4. M. VINALES  ŠPA/yamaha   5,811
 5. F. QUARTARARO FRA/yamaha   8,924
...                  
 8. V. ROSSI   ITA/yamaha   23,623
                    
Moto2, končni vrstni red:       
 1. B. BINDER   JAR/ktm   39:45,177
 2. J. NAVARRO  ŠPA/speed up  +0,787
 3. A. MARQUEZ  ŠPA/kalex    2,876
                    
Moto3, končni vrstni red:       
 1. A. CANET    ŠPA/ktm  38:01,916
 2. A. OGURA    JAP/honda   +4,581
 3. D. FOGGIA   ITA/ktm    4,663

Skupni vrstni red, MotoGP (14/19):   
 1. M. MARQUEZ   ŠPA/honda    300
 2. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati    202
 3. A. RINS    ŠPA/suzuki    156
 4. D. PETRUCCI  ITA/ducati    155
 5. M. VINALES   ŠPA/yamaha    147
 6. V. ROSSI    ITA/yamaha    137
                    
Moto2 (14/19):             
 1. A. MARQUEZ   ŠPA/kalex    213
 2. J. NAVARRO   ŠPA/speed up   175
 3. A. FERNANDEZ  ŠPA/kalex    171
                    
Moto3 (14/19):             
 1. L. DALLA PORTA ITA/honda    184
 2. A. CANET    ŠPA/KTM     182
 3. T. ARBOLINO  ITA/honda    155

Marquez je, potem ko je imel konec poletja nekaj težav s končnicami dirk in je v Silverstonu in Spielbergu izgubil zmagi v zadnjem krogu, zdaj spet trdno v sedlu. Prejšnji teden je v Misanu spet slavil in ni dovolil presenečenja v zadnjih zavojih, čeprav se je dolgo bojeval z mladim Francozom Fabiem Quartararojem, danes pa je bil še prepričljivejši.

Najboljši je bil že v kvalifikacijah, najboljše izhodišče pa je potem brez večjih težav spremenil še v osmo zmago v sezoni in skupno 52. v elitnem razredu. Z njo pa je tudi na najlepši način proslavil jubilejni 200. nastop na dirkah za VN.

V Alcanizu ni imel pravih tekmecev, pobegnil je že na štartu, prednost pa nato povečeval iz kroga v krog. Tako je bil zanimivejši boj za preostali mesti na stopničkah, v začetnem delu je bil tam poleg Millerja še Quartararo, ki pa je pozneje drsel navzdol in izgubljal mesta. Sredi dirke so se za stopničke tako borili Miller, Yamahin domači adut Maverick Vinales in Dovizioso.

Ducatijev voznik je po slabem začetku, ko je z desetega izhodišča za trenutek zdrsnil že na 12. mesto, odpeljal dobro dirko. Napredoval je hitro in bil deset krogov pred koncem že tretji, v zadnjih krogih pa je pregnal Vinalesa. Španec ni imel veliko možnosti, ko ga je tri kroge pred koncem Italijan odločno napadel, tako da je Ducatijev dirkač iztržil največ, kar je na dirki lahko, in omilil škodo v skupnem seštevku zaradi nove Marquezove zmage.

Boj za stopničke sicer še ni bil odločen, saj je Vinalesa v zadnjem krogu uspešno napadel še Miller. Avstralec se je obdržal pred njim, čeprav se je Yamahin dirkač na vsak način skušal prebiti nazaj na tretje mesto, toda zmanjkalo mu je časa za povratni napad. Peti pa je bil na koncu Quartararo.

Prepričan sem bil, da bo naša strategija dobro delovala. Ko sem prišel naprej, sem samo vozil, kolikor je bilo potrebno, nisem pretiraval. Vesel sem za novo zmago, lepo je zmagati tukaj pred domačimi navijači. Vem pa, da je Dovizioso borec, da se nikoli ne preda, a danes nam je šlo vse odlično.

Marc Marquez

Marquez ni pretiraval
"Prepričan sem bil, da bo naša strategija dobro delovala. Ko sem prišel naprej, sem samo vozil, kolikor je bilo potrebno, nisem pretiraval. Vesel sem za novo zmago, lepo je zmagati tukaj pred domačimi navijači. Vem pa, da je Dovizioso borec, da se nikoli ne preda, a danes nam je šlo vse odlično," je dejal Marquez, ki se nezadržno bliža novemu naslovu prvaka. V nedeljo je dosegel že skupno 78. zmago v karieri, z 98 točkami naskoka v SP-ju pa lahko ob zanj ugodnem razpletu šesti naslov prvaka slavi že na Tajskem.

Dovizioso: Štart ni bil najboljši
"Vedeli smo, da se lahko borim za stopničke. Od starta sem bil odločen, da pritiskam do konca. Štart ni bil najboljši, potem pa sem našel hitrost, gume so bile dobre in uspelo mi je. Hvala vsem v ekipi, vikend se ni najbolje začel, konec pa je bil super," je dejal Dovizioso.