Marc Marquez, novi stari svetovni prvak v razredu MotoGP. Foto: Reuters
Marc Marquez, novi stari svetovni prvak v razredu MotoGP. Foto: Reuters

SP je bil odločen že precej pred koncem, Marquez je naslov osvojil že pred mesecem dni, njegov končni točkovni izkupiček leta 2019 je 420 točk, zmaga v Valencii pa je bila zanj že 12. v sezoni.

MotoGP, končni vrstni red:       
 1. M. MARQUEZ  ŠPA/honda  41:21,469
 2. F. QUARTARARO FRA/yamaha   +1,026
 3. J. MILLER   AVS/ducati   2,409
 4. A. DOVIZIOSO ITA/ducati   3,326
 5. A. RINS    ŠPA/suzuki   3,508
 6. M. VINALES  ŠPA/yamaha   8,829
                    
Moto2, končni vrstni red:       
 1. B. BINDER   JAR/KTM   25:30,766
 2. T. LUTHI   ŠVI/kalex   +0,735
 3. J. NAVARRO  ŠPA/speed up  1,045
                    
Moto3, končni vrstni red:       
 1. S. GARCIA   ŠPA/honda  25:17,918
 2. A. MIGNO   ITA/KTM    +0,005
 3. X. ARTIGAS  ŠPA/honda    0,180

Podprvak v razredu MotoGP je bil tudi že pred zadnjo dirko Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), ki je danes končal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Skupno tretje mesto v SP-ju pa je danes s šestim mestom osvojil Španec Maverick Vinales (Yamaha).

Quartararo branil drugo mesto
Tako je bilo najzanimivejše vprašanje, ali bo vzhajajoči zvezdi in upu za prihodnost Quartararoju uspelo zmagati. Izhodišče je imel lepo, v soboto si je zagotovil že šesti "pole position" v sezoni, a nazadnje mu ga ni uspelo spremeniti še v najvišjo stopničko.

Quartararo je sicer najbolje začel in vodil v prvem delu dirke, Marquez pa ni štartal najbolje, toda hitro je ujel pravi ritem in se Francozu povsem približal. Napadel je v osmem krogu, Francoza prehitel, po tistem pa je bilo jasno, da mu bo težko kdo odvzel zadnjo zmago v sezoni. Francoz se je v zadnjem delu dirke bolj kot z mislijo o lovu na prvo mesto ukvarjal z obrambo drugega, saj je Miller nakazal, da bi rad prišel naprej. A je nazadnje ostal za njim, tako da se je zadnja dirka brez posebnih pretresov razpletla z zmago Marqueza in novo potrditvijo, da je Quartararo postal eden od njegovih najresnejših tekmecev.

Quartararo se že veseli naslednje sezone
"Ni šlo vedno povsem po načrtih, a cilj je bil, da poskrbimo še za trojno krono Honde. Na ta način smo se zahvalili vsem našim sodelavcem, ki so nam med sezono pomagali," je ob koncu sezone dejal Marquez. Quartararo je bil zadovoljen predvsem z doseženim v celotni sezoni, saj so pred njo številni menili, da še ni zrel za takšen skok. "Kdo bi si mislil, da bom na koncu sezone imel šest najboljših položajev in toliko stopničk. Številni so dvomili, a sem jim pokazal, da znam. Sezona je bila odlična, že zdaj pa se veselim naslednje."

Skupni vrstni red, MotoGP:       
 1. M. MARQUEZ   ŠPA/honda    420
 2. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati    269
 3. M. VINALES   ŠPA/yamaha    211
 4. A. RINS    ŠPA/suzuki    205
 5. F. QUARTARARO FRA/yamaha    192
 6. D. PETRUCCI  ITA/ducati    176
 7. V. ROSSI    ITA/yamaha    174
                    
Skupni vrstni red, Moto2:       
 1. A. MARQUEZ   ŠPA/kalex    262
 2. B. BINDER   JAA/KTM     259
 3. T. LUTHI    ŠVI/kalex    250
                    
Skupni vrstni red, Moto3:       
 1. L. DALLA PORTA ITA/honda    279
 2. A. CANET    ŠPA/KTM     200
 3. M. RAMIREZ   ŠPA/honda    183

Slovo Lorenza
Zadnjo dirko v karieri pa je odpeljal Španec Jorge Lorenzo (Honda), nekdanji trikratni svetovni prvak elitnega razreda je pred Valencio napovedal upokojitev, danes pa je končal na 13. mestu. Slovo je bilo čustveno, Lorenzo je odpeljal še častni krog in se zahvalil navijačem za podporo v dolgih letih kariere. Ko je bila ta na vrhuncu, je zdaj 32-letni Španec v letih 2010, 2012 in 2015 trikrat postal svetovni prvak med elito, predtem pa je bil dvakrat najboljši na svetu še v razredu do 250 ccm (2006 in 2007). V bogati karieri, začel je leta 2002 v razredu do 125 ccm, je zbral 152 uvrstitev na stopničke in 68 posamičnih zmag v SP-ju. Od teh jih je bilo 47 v MotoGP-ju, zadnja lani v Spielbergu. "Vedno so posebni dnevi v dirkaški karieri: ko prvič zmagaš, ko prvič osvojiš naslov prvaka, kar ne uspe vsakomur, meni pa je. Potem je seveda tu še dan, ko se moraš posloviti. Ta dan je zdaj prišel tudi zame," je pred dirkaškim koncem tedna v Valencii dejal Lorenzo in dodal, da je bil ključni trenutek za razmislek o slovesu padec v Assnu, ko se je vprašal, ali je to res to, kar potrebuje v življenju.

Tudi v Moto2 na vrhu priimek Marquez
Sezona se sicer ni najbolje končala za mlajšega brata svetovnega prvaka Alexa Marqueza. Ta je tudi svetovni prvak, v Moto2 je imel neulovljivo prednost že pred zadnjo dirko, danes je dirko po padcu končal šele na 30. mestu. Tretjič v nizu je slavil Južnoafričan Brad Binder, drugi je bil Švicar Thomas Lüthi, tretji pa Španec Jorge Navarro. Alex Marquez je sezono končal pri 262 točkah, Binder je podprvak z 259, Lüthi pa tretji z 250.

Krstna zmaga Garcie
Zadnjo postajo Moto3 pa je zaznamoval padec in prekinitev dirke. Trčenje se je zgodilo že v drugem krogu, v nesrečo je bilo vpletenih kar pet dirkačev. Najbolj jo je skupil Italijan Dennis Foggia. Obležal je na dirkališču, potem ko ga je zadel motocikel Španca Carlosa Tataya.
Na koncu je zmagal 16-letni Španec Sergio Garcia, kar je bil zanj prvi uspeh na tej ravni, za le pet tisočink sekunde je ugnal Italijana Andreo Migna, tretji je bil še en Španec Xavier Artigas. Naslov prvaka je že pred to dirko osvojil Italijan Lorenzo Dalla Porta, ki je bil v Valencii tudi vpleten v množični padec in je s tremi krogi zaostanka končal na 21. mestu.

Izjemni Marquez končal sezono z 12. zmago
Marquez tudi za konec potrdil prevlado v sezoni