Foto: EPA
Foto: EPA

Svetovni prvak in vodilni v SP-ju v elitnem razredu MotoGP Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je bil šele peti, tako da je skupno drugi Martin razliko v seštevku sezone zmanjšal le na sedem točk.

SKUPNI VRSTNI RED          
                    
MotoGP (37/40):            
 1. F. BAGNAIA  ITA/Ducati    417 
 2. J. MARTIN   ŠPA/Ducati    410 
 3. M. BEZZECCHI ITA/Ducati    323 
 4. B. BINDER   JAR/KTM     257 
 5. J. ZARCO   FRA/Ducati    200 
 6. A. ESPARGARO ŠPA/Aprilia   198 
                    
Moto 2 (18/20):            
 1. P. ACOSTA *  ŠPA/Kalex   320,5 
 2. T. ARBOLINO  ITA/Kalex   243,5 
 3. J. DIXON    VB/Kalex    183 
                    
Moto 3 (18/20):            
 1. J. MASIA   ŠPA/Honda    246 
 2. A. SASAKI   JAP/Husqvarna  233 
 3. P. HOLGADO  ŠPA/KTM     205 

Pred današnjo dirko je imel Bagnaia v SP-ju 14 točk naskoka (412-398), Martin pa je zdaj zaostanek nekoliko stopil. Zdaj je branilec naslova pri 417 točkah, medtem ko jih ima Martin po sprinterski zmagi 410.

Temelje za uspeh je Martin, ki je nujno potreboval dobro uvrstitev pred tekmecem, postavil sredi dirke. V kvalifikacijah se nobeden od kandidatov za naslov ni posebej izkazal, saj je bil Martin peti, Bagnaia pa četrti.

Martin je dobro startal in vozil zelo agresivno ter iz kroga v krog pridobival mesta. V tretjem krogu je v neposrednem in zelo tesnem obračunu prehitel tudi Bagnaio, potem pa prišel še mimo Alexa Marqueza in Marinija. Ta je sicer po prvem mestu v kvalifikacijah v prvih krogih še ostal na vodilnem mestu, a je nato klonil pred Martinom, pozneje pa ga je prehitel še Di Giannantonio.

"Verjel sem, da bom močan, imel sem potencial, a na dirki nikoli ne veš, kaj bo. Ni bilo lahko priti mimo tekmecev, a ko sem našel ritem, sem se počutil odlično, lahko sem na koncu celo malo popustil. A jutri bo še pomembnejši dan," je poudaril zmagovalec Martin.

Danes popoldne so dirkači že opravili kvalifikacije, ki bodo določale startni vrstni red tudi za nedeljsko klasično dirko. Dobil jih je Marini pred Di Giannantoniem in Alexom Marquezom. Marini je s časom 1:51,762 postavil tudi nov rekord steze v Losailu.

Katar je predzadnja postaja sezone svetovnega prvenstva, klasična dirka bo na vrsti v nedeljo ob 18. uri.