Maverick Vinales je dobil uvodno tekmo sezone. Foto: Reuters
Maverick Vinales je dobil uvodno tekmo sezone. Foto: Reuters

Dirka je imela dva različna "polčasa". Začetek je pripadel Ducatiju, s starta so se namreč najbolje pognali oba tovarniška in oba poltovarniška dirkača in kazalo je, da bodo Bagnaia, Jack Miller, Zarco in Jorge Martin – novinec med elito se je na četrto mesto prebil s 14. startnega položaja – ušli tekmecem.

A italijansko veselje ni trajalo dolgo, tekmeci so si opomogli, nevarna sta bila predvsem tovarniška dirkača na yamahah. Precej manj uspešna sta bila danes oba dirkača poltovarniških yamah, veteran Valentino Rossi je bil na koncu le 12., Franco Morbidelli pa 18.

Zelo sem zadovoljen, skoraj ne bi moglo biti bolje. Vozil sem svojo dirko, vedel sem, kje lahko pridobim in napadam. Na koncu se je razpletlo fantastično in lahko se le zahvalim vsem, ki so mi pomagali.

Maverick Vinales

Fabio Quartararo, ki je Rossija zamenjal v "prvi postavi" Yamahe, se nazadnje le ni mogel udeležiti boja za stopničke, je pa imel precej večjo vlogo Vinales. Španec se je sredi dirke prebil do tretjega mesta in nakazal, da je hitrejši in da bo še napadel. Dva kroga zatem je prehitel Zarcoja, še dva pozneje pa je moral popustiti tudi do takrat vodilni Bagnaia.

Vinales se, ko je bil končno v vodstvu, ni več oziral nazaj, razliko je le še povečeval in v zadnjih krogih ni bilo več dvomov o zmagovalcu.

Precej bolj napet pa je bil boj za preostali mesti na stopničkah. Svetovni prvak je v zadnjih krogih prišel povsem blizu in nekaj krogov pred koncem s tretjega mesta ogrožal tudi Zarcoja na drugem, potem ko je prej že premagal Bagnaio.

A nazadnje se mu račun ni izšel. V zadnjem krogu je tvegal preveč, za dva zavoja sicer prehitel tudi Zarcoja, toda nato je moral upočasniti in na široko zapeljati v predzadnji zavoj. To pa sta dirkača na ducatijih za njim neusmiljeno izkoristila, na ravnini se je pokazala moč italijanskih motorjev, ki sta "padla" mimo suzukija in Mira v zadnjem trenutku prikrajšala za stopničke.

Podobno slabo kot za poltovarniški yamahi se je dirka končala za hondo. Pol Espargaro je bil na koncu le osmi, daleč od boja za stopničke, še slabše se je z 11. mestom odrezal Nemec Stefan Bradl, ki nadomešča poškodovanega nekdanjega svetovnega prvaka Marca Marqueza.

V šibkejših razredih Moto2 in Moto3 so si stopničke privozili Britanec Sam Lowes, Avstralec Remy Gardner in Italijan Fabio di Giannantonio ter Španca Jaume Masia in Pedro Acosta ter Južnoafričan Darryn Binder.

VN KATARJA, Lusail                   
                                       
MotoGP, končni vrstni red:             
1. M. VINALES     ŠPA/yamaha  42:28,663
2. J. ZARCO       FRA/ducati     +1,092
3. F. BAGNAIA     ITA/ducati      1,129
4. J. MIR         ŠPA/suzuki      1,222
5. F. QUARTARARO  FRA/yamaha      3,030
6. A. RINS        ŠPA/suzuki      3,357
                                       
Moto 2, končni vrstni red:             
1. S. LOWES        VB/kalex   40:03,123
2. R. GARDNER     AVS/kalex      +2,260
3. F. DI GIANNAN. ITA/kalex       5,228
                                       
Moto 3, končni vrstni red:             
1. J. MASIA       ŠPA/ktm     38:29,620
2. P. ACOSTA      ŠPA/ktm        +0,042
3. D. BINDER      JAR/honda       0,094

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden na istem prizorišču, kjer bo še dirka za VN Dohe.