Miran Stanovnik bo znova preizkušal lastne sposobnosti v zahtevnih okoliščinah. Foto: Maindru
Miran Stanovnik bo znova preizkušal lastne sposobnosti v zahtevnih okoliščinah. Foto: Maindru
Miran Stanovnik
Reli Dakar po južnoameriških brezpotjih poteka od leta 2009. Foto: Maindru

49-letni Stanovnik je v prejšnjih 16 nastopih desetkrat prišel do cilja, šestkrat pa odstopil. Lani je "puščavskega lisjaka" ustavila okvara motorja. Za letos si želi, da bi 18. januarja prišel na cilj v čilskem Valparaisu.

V Boliviji se bodo vzpeli na 4000 m nadmorske višine
"Moja največja želja je uživati v dirki. To pomeni biti sproščen in hiter. Ko na etapi res uživam, mi ni treba nestrpno čakati na razglasitev rezultatov na oglasni deski, ampak že sam dobro vem, da sem visoko uvrščen. Poleg tega si želim težkih in dolgih etap. V Boliviji bomo dirkali in spali na več kot 4000 metrih nad morjem, in to brez mehanične asistence. Tam se bo pokazalo, iz kakšnega testa smo," pred novim izzivom razmišlja Stanovnik.

V letu 2014 bo na dirki precej novosti. Predvsem za motocikliste, saj bo trasa zanje še zahtevnejša kot v prejšnjih izvedbah v Južni Ameriki. Predvsem zato, ker bodo imeli kar 40 odstotkov trase ločene od avtomobilistov, tako da ob morebitnih težavah ne bodo mogli računati na pomoč karavane. Tudi lanski odstop zaradi okvare motorja je Stanovnika doletel na delu dirke, kjer so bili motociklisti sami.

Oblaki prahu najbolj nevarni
"Najzahtevnejši del bo v Argentini, ki se ga tudi najmanj veselim. Predvsem zaradi drobnega prahu, feša, kajti ko zapelješ v takšen oblak, ne vidiš ničesar. Takrat je zelo velika možnost padca, tako da je treba voziti po pameti, najbolje pa se bo takim delom kar izogniti," pravi Stanovnik.

Stanovnik cilja na najboljšo dvajseterico
Na dirki bo nastopil s poltovarniškim dirkalnikom KTM 450 Rally, ki pa bo imel sprednje vilice povsem enake, kot bodo na dirkalnikih najboljših tovarniških voznikov. Stanovnik je pojasnil, da je na testiranjih zase našel prave nastavitve, povsem podobne tistim, ki jih uporablja prvi zvezdnik ekipe Marc Coma. V šali je nato dodal, da upa, da Špancu ne bodo odpovedale vilice na njegovem motorju prav v etapi, ko v bližini ne bo mehanikov, bo pa Stanovnik z enakim materialom ... "A tudi če se bo to zgodilo, v tem ne vidim težave. Sva dobra prijatelja in če bo treba pomagati na takšen način, bom pomagal," je dejal Stanovnik, ki bo vesel, če se bo uvrstil med najboljših 20.

Na reliju tudi Marčič, Novak in Leskovec
Stanovnik ne bo edini Slovenec na startu. Že v svoji kategoriji je našel morebitnega naslednika, Simona Marčiča, ki bo tudi del njegove ekipe in Stanovnik je prepričan, da bo tudi Mariborčan dosegel lep rezultat. Med avtomobilisti pa se bo preizkusil Darij Novak s sovoznikom Boštjanom Leskovcem (VW Amarok).