Foto: BoBo
Foto: BoBo

Še en voznik Toyote, Francoz Sebastien Ogier, na tretjem mestu zaostaja le šest sekund.

Na Hrvaškem ne nastopa svetovni prvak zadnjih dveh sezon Finec Kalle Rovanperä (Toyota), ki v letošnji sezoni ne bo vozil na vseh relijih, ampak samo na določenih dirkah.

Po polovici prvega dneva je imel Neuville osem sekund naskoka, a je potem v šesti hitrostni preizkušnji naredil napako, povozil oster kamen in poškodoval pnevmatiko. Evans ga je ujel, na koncu pa sta bila po zadnji petkovi preizkušnji časovno povsem izenačena.

"To je bilo največ, kar sem lahko naredil. Ni bilo lahko, ceste so umazane in imel sem precej dela," ni bil najbolj zadovoljen Belgijec. "Težka etapa je bila, na koncu nisem imel najboljšega občutka, veliko je sekanja ovinkov in umazanije na cesti," pa je dejal Evans.

Boj za prvo mesto je tako še povsem odprt, pa tudi četrti in peti, Estonec Ott Tänak (Hyundai) in Francoz Adrien Fourmaux (Ford) zaostajata manj kot minuto.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V seštevku SP-ja je pred hrvaškim relijem vodil Neuville s 67 točkami, Evans jih je imel 61, Fourmaux pa 46.

Reli na Hrvaškem je četrta postaja sezone svetovnega prvenstva in slovenskim ljubiteljem tega športa najbližja. Nekatere hitrostne preizkušnje bodo potekale tudi tik ob slovenski meji, središče dogajanja bo sicer v Zagrebu, dirkači pa bodo vozili tudi v okolici Reke, Delnic, Karlovca, Kumrovca in Samoborja.

Na dirki nastopata tudi dva slovenska dirkača. Jan Medved (Opel Corsa rally4), aktualni slovenski podprvak z dvokolesno gnanimi dirkalniki, tekmuje v razredu RC4. Po sedmih hitrostnih preizkušnjah prve etape je skupno na 46. mestu, medtem ko je Boris Požeg (Ford Fiesta rally3) na 50. mestu.

Do konca relija v nedeljo bo na sporedu še 12 "brzincev". Cilj dirke bo v nedeljo popoldne v Kumrovcu.

Nekaj dni pred relijem so prireditelji dirke postavili tudi spominsko obeležje irskemu vozniku Craigu Breenu. Ta se je 13. aprila lani smrtno ponesrečil med preizkušanjem trase relija pri kraju Lobor.