Thierry Neuville. Foto: EPA
Thierry Neuville. Foto: EPA

Ogier bo moral tako še počakati na svojo jubilejno deseto zmago na tem reliju.

Po manjši napaki v petek, vrtenju, ki ga je stalo okoli deset sekund, je Neuville v soboto in nedeljo pokazal brezkompromisno vožnjo in bil hitrejši tudi od lokalnega junaka. Zanj je to okrogla dvajseta zmaga v SP-ju in po letu 2020 druga v kneževini.

Belgijec je nadzor nad dirko prevzel v soboto dopoldne po drugi hitrostni preizkušnji, v nedeljo pa je dobil vse tri brzince, vključno s 'power stageem'.

Na tretje mesto se je uvrstil Britanec Elfyn Evans (Toyota), ki je za najhitrejšim zaostal dobrih 45 sekund.

"Nimam besed ... Ta konec tedna je bil fantastičen. Počutil sem se odlično, avtomobil je bil neverjeten in ekipa je opravila odlično delo. Zmaga je odličen obet za nadaljevanje sezone, čeprav se zavedamo, da je pred nami dolga pot," je dejal 35-letni Neuville.

Rovanperä si bo vzel malo dopusta

Naslov svetovnega prvaka brani voznik Toyote Kalle Rovanperä, ki letos ne bo nastopal na vseh relijih. 23-letni Finec je že po koncu prejšnje sezone napovedal, da si bo vzel delni dopust, saj se želi odpočiti po zelo intenzivnem ritmu zadnjih let.

"Glavni razlog za to odločitev je, da že 15 let vozim reli, kar je zelo dolgo. In čeprav so bile zadnje sezone seveda izjemne, so bile tudi zelo psihično in fizično zahtevne," je pojasnil Rovanperä, ki se je predlani v zgodovino relija zapisal kot najmlajši svetovni prvak.

Reli na Hrvaškem znova aprila

V sezoni 2024 bo na sporedu še 11 relijev. Naslednji čez tri tedne bo na Švedskem, kjer je udeležbo napovedal tudi Rovanperä, marca sledi reli Safari v Keniji, aprila bo Sloveniji najbližji reli na Hrvaškem, maja pa se bodo dirkači preselili na Portugalsko.

Poleti sledijo dirke na Sardiniji, Poljskem in v Latviji, na začetku avgusta je klasika na Finskem, zadnji del sezone se bo začel v Grčiji na reliju Akropolis in v Čilu septembra. Lanska uspešna novost, srednjeevropski reli v treh državah (Nemčija, Avstrija, Češka), bo na vrsti oktobra, novembra pa bo zadnje dejanje na Japonskem.

Uvodna dirka Neuvillu