Najboljši na svetu bodo prvič tekmovali na Hrvaškem. Foto: EPA
Najboljši na svetu bodo prvič tekmovali na Hrvaškem. Foto: EPA

Reli za SP na Hrvaškem v okolici Zagreba in Karlovca ter tudi blizu slovenske meje bo tretja postaja letošnje sezone elitnega tekmovanja po uvodu v Monaku in arktičnem reliju na Finskem, ki je februarja vskočil namesto Švedske.

Reli Hrvaška 2021 bo imel 20 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 300 kilometrov, celotna dolžina dirke bo 1200 km. "Brzinci" pa bodo potekali v okolici Samobora, Jastrebarskega, Karlovca, Sljemena in Kumrovca.

Nastopil bo tudi Darko Peljhan
Kot so sporočili iz krovne slovenske zveze za avtošport AŠ 2005, bo na hrvaškem reliju tudi močna slovenska zasedba. Prijavljenih je pet slovenskih posadk, najvišjo startno številko med Slovenci (41) bosta imela lanska državna podprvaka Aleš Zrinski in sovoznik Rok Vidmar (Ford Fiesta R5).

Na reliju bosta sodelovala tudi Aljoša Novak in Jaka Cevc (Škoda Fabia R5) ter Darko Peljhan in Matej Čar (Škoda Fabia R5), z dvokolesno gnanima dirkalnikoma pa še posadki Grega Premrl in Gregor Brešer (Toyota GT 86) ter Primož Brazda in Primož Tavčar (Ford Fiesta rally4).

Izkušnje na relijih najvišjega razreda imata med temi le izkušeni Peljhan in Čar; nekdanji večkratni državni prvak Peljhan je v karieri odpeljal tri relije na najvišji ravni, zadnjega pred 21 leti v Kataloniji, Čar pa je kot sovoznik sodeloval na reliju za SP v Nemčiji.

Na seznamu prijavljenih je sicer 68 posadk, deset z dirkalniki razreda WRC in 31 z dirkalniki razreda Rally2 oziroma nekdanjega razreda R5.

Zadnji slovenski nastop na najvišji ravni pred petimi leti
Pri krovni zvezi so tudi strnili dosedanje nastope Slovencev na relijih za SP. Že na sploh prvem uradnem reliju za SP v Monte Carlu 1973 sta nastopila Aleš Pušnik in sovoznik Rok Freyer. Največ nastopov na svetovnem prvenstvu, osem, je doslej zbral Andrej Jereb. Zadnji slovenski nastop na SP-ju je bil leta 2016 v Monte Carlu, ko sta tekmovala Rok Turk in Enej Ložnar (Peugeot 208 R2), leto pozneje pa je na reliju v Nemčiji, a le v pokalu in izven konkurence za SP, dirkala še posadka Tim Novak in Uroš Ocvirk (Opel Adam).