Slavje Stephana Peterhansla in sovoznika Jeana Paula Ottreta. Foto: Reuters
Slavje Stephana Peterhansla in sovoznika Jeana Paula Ottreta. Foto: Reuters

To je že 13. zmaga Peterhansla na Dakarju, sedem jih ima za volanom avtomobila, šest jih ima tudi kot motorist. Drugi je bil Loeb, ki je skupno zaostal za dobrih pet minut, tretji pa še en Francoz Cyril Despres.
"Ta zmaga mi še posebej veliko pomeni, ker je bila težko priborjena. Končati takšno dirko le nekaj minut pred Sebastienom pomeni, da je bilo res težko. Že dolgo si nisem tako prizadeval za prvo mesto," je dejal zmagovalec, ki na Dakarju nastopa od leta 1988, prvič je zmagal leta 1991.
"Lepo sva se borila, do konca je bilo negotovo. Letos sem bil drugi, naslednje leto grem še po eno mesto višje," je dodal devetkratni svetovni prvak v reliju Loeb.

Sunderland prvi Britanec z zmago na Dakarju
Med motoristi je Dakar osvojil Sam Sunderland, ki je postal prvi Britanec z zmago na Dakarju, potem ko je moral v preteklosti dvakrat odstopiti zaradi tehničnih težav. Drugi je bil Avstrijec Matthias Walkner, tretji pa Španec Gerard Farres.

Za edinega Slovenca na reliju Simona Marčiča se je Dakar končal nesrečno. V tretjem poskusu na eni najtežjih vzdržljivostnih preizkušenj na svetu je še drugič ostal brez cilja, spet pa je v bolnišnici. Tokrat bo v bolniški oskrbi ostal kar nekaj časa, saj jo je v četrtek grdo skupil v trčenju s poznejšim zmagovalcem Dakarja med avtomobilisti Peterhanslom.

Marčiča so odpeljali v bolnišnico, prve informacije prirediteljev so govorile o odprtem zlomu noge. Prek Facebooka je nato slovenski dirkač sporočil, da bo z letošnjega Dakarja odnesel spominek v obliki odprtega zloma golenice in mečnice. V kratkem ga čaka še selitev v bolnišnico v Buenos Aires.

12. ETAPA 
             
Rio Cuarto-Buenos Aires, 64 km:   
                    
Avtomobilisti:             
 1. S. LOEB    FRA/Peugeot  28:55
 2. S. PETERHANSEL FRA/Peugeot  +0:19
 3. G. DE VILLIERS JAR/Toyota   0:30
 
Končni vrstni red:           
 1. S. PETERHANSEL FRA/Peugeot 28:49:30
 2. S. LOEB    FRA/Peugeot  +5:13
 3. C. DESPRES   FRA/Peugeot  33:28
 4. N. ROMA    ŠPA/Toyota  1:16:43
 5. G. DE VILLIERS JAR/Toyota  1:49:48

 
Motoristi:              
 1. A. V. BEVEREN FRA/Yamaha   30:29
 2. G. FARRES   ŠPA/KTM    +0:00
 3. J. BARREDA   ŠPA/Honda    0:18
 
Končni vrstni red:           
 1. S. SUNDERLAND  VB/KTM   32:06:22 
 2. M. WALKNER   AVT/Yamaha  +32:00 
 3. G. FARRES   ŠPA/KTM    35:40 
 4. A. V. BEVEREN FRA/Yamaha   36:28 
 5. J. BARREDA   ŠPA/Honda   43:08 
 6. P. GONCALVES  POR/Honda   52:29