Foto: EPA
Foto: EPA

Letošnja izvedba je potekala tudi v znamenju omejitev in ukrepov zaradi pandemije covida-19, a so prireditelji kot eni redkih v Sloveniji v tej sezoni vendarle izpeljali avtomobilistično prireditev.

Koledar sezone 2020 je po pandemiji v Sloveniji precej osiromašen, številne dirke so morali odpovedati ali pa prestaviti. Kljub težkemu organizacijskemu zalogaju in dodatnim stroškom, ki nastajajo zaradi vseh varnostnih ukrepov, pa so tudi letos prireditelji iz AK Olimpija pripravili dirko na progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami.

Petit upravičil vlogo favorita
Nekaj več kot pet kilometrov dolga proga s 14 zavoji in dvema trojnima šikanama je tradicionalno avgustovsko prizorišče dirk v gorsko-hitrostnem prvenstvu. Letos sicer ni štela za evropsko prvenstvo, prav tako ne za hrvaško, ker se je južna soseda znašla na rdečem seznamu. A je bil startni seznam vseeno precej poln, poleg slovenskih dirkačev pa so bili na njem tudi Francozi, Avstrijci, Italijani, Nemci, Madžari in Hrvati. Status enega glavnih favoritov za zmago je upravičil Sebastien Petit, ki je dobil tako prvo kot drugo vožnjo, s skupnim časom 5:05,048 pa je za 4,45 sekunde premagal Italijana Federica Liberja (Gloria C8P-EVOIID).

Zajelšnik najboljši slovenski predstavnik
Na tretjem mestu je v skupni konkurenci končal najboljši slovenski predstavnik Patrik Zajelšnik (Norma F20), ki je za zmagovalcem zaostal deset sekund. Zajelšnik je bil sicer po polovici na drugem mestu, a ga je nato Italijan z boljšim drugim nastopom prehitel v seštevku dirke. Med deseterico so se od domačih tekmovalcev uvrstili še Milan Bubnič (Lancia Delta HF Integrale) in Janko Čebron (Mitsubishi EVO IX) na šestem in sedmem mestu ter Vladimir Stankovič (Norma M20) in Matic Kogej (Mitsubishi Lancer EVOIX) na devetem in desetem.

Prilagoditi so morali tudi urnik prireditve, po sobotnih tehničnih pregledih so tako danes izvedli vožnji za trening, potem pa še dve tekmovalni vožnji. Do cilja obeh je pripeljalo 61 voznikov.