Danilo Petrucci je poskrbel za slavje italijanskih ljubiteljev motociklizma. Foto: Reuters
Danilo Petrucci je poskrbel za slavje italijanskih ljubiteljev motociklizma. Foto: Reuters

Drugo mesto na preizkušnji elitnega razreda MotoGP je osvojil Španec Marc Marquez (Honda), tretji je bil Petruccijev rojak in moštveni sotekmovalec Andrea Dovizioso.

Neverjetno. Težko bi si zamislil boljši kraj za prvo zmago. Tu sem skoraj doma, moji navijači so me prišli spodbujat. Morda bo vse skupaj prišlo za mano, ko bom stopil na zmagovalni oder, že zdaj pa bi se rad zahvalil vsem, ki so me podpirali in mi pomagali na moji poti.

Danilo Petrucci

Za razočaranje številnih domačih navijačev je poskrbel veteran Valentino Rossi, ki je na začetku dirke po trčenju z enim od tekmecev zdrsnil v ozadje, pozneje pa naredil napako in dirke ni končal.

Na koncu se je preizkušnja v Mugellu vseeno razpletla po domačih notah, Petrucci pa je dosegel prvo zmago na najvišji ravni.

Marquez v zadnjem krogu popustil
Današnja dirka je ponudila veliko akcije in razburljivega dogajanja. Tokrat v ospredju ni bilo Marqueza oziroma ni bil v ospredju takrat, ko je bilo najpomembneje. Potem ko je Rossi dokončno izpadel iz igre, se je v ospredju oblivala skupina z obema ducatijema, Marquezom in Rinsom. V najboljšem položaju je bil Petrucci, a sta bila tako Marquez kot Dovizioso dovolj blizu, da bi lahko napadla. V zadnjem krogu so bili v enem izmed zavojev vsi trije skupaj, a je Marquez nato popustil, saj bi sicer lahko povzročil padec vseh treh. Kljub enemu poskusu Rinsa, da bi se prebil na tretje mesto, ter Doviziosa, da bi prišel mimo Marqueza na drugo, pa se vrstni red ni več spremenil.

Krstna zmaga Petruccija
Petrucci je tako sploh prvič v karieri zmagal v elitnem razredu. Presrečnega Ducatijevega voznika so navijači navdušeno pozdravili, še sam pa je komaj verjel, da mu je uspelo skočiti na vrh. "Neverjetno. Težko bi si zamislil boljši kraj za prvo zmago. Tu sem skoraj doma, moji navijači so me prišli spodbujat. Morda bo vse skupaj prišlo za mano, ko bom stopil na zmagovalni oder, že zdaj pa bi se rad zahvalil vsem, ki so me podpirali in mi pomagali na moji poti," je dejal Petrucci.

Akcije v Mugellu ni manjkalo. Foto: Reuters
Akcije v Mugellu ni manjkalo. Foto: Reuters

Marquez: Danilo je bil pač hitrejši
Marquez je priznal, da je bil tekmec na Ducatiju danes preprosto predober, čisto zadovoljen pa je bil tudi z 20 točkami za drugo mesto. "Danes je šlo predvsem za to, da branimo položaj. Čeprav nisem zmagal, sem zadovoljen. Danilo je bil pač hitrejši, zaslužil si je zmago, jaz pa sem svoj cilj tudi izpolnil z novimi 20 točkami," je dejal Španec. Italijanski uspeh je dopolnil Dovizioso s tretjim mestom, ki ga je sprejel z mešanimi občutki; po eni strani ni bil popolnoma zadovoljen s svojim dosežkom, po drugi pa je bil vesel uspeha moštvenega sotekmovalca. "Bilo je zelo vroče in razmere so bile težke za vse. Bili smo zelo skupaj, vsi bi lahko zmagali. Nisem popolnoma zadovoljen, sem pa vesel, da je Danilo zmagal."

Skupno je v vodstvu SP-ja po šestih dirkah ostal Marquez, ki ima 115 točk, Dovizioso je drugi s 103 točkami, na tretjem pa je četrtouvrščeni z italijanske dirke, Španec Alex Rins (Suzuki) z 88.

Sezona se bo nadaljevala 16. junija z dirko v Barceloni.

Dirka za VN Italije, Mugello

MotoGP, izidi:                         
 1. D. PETRUCCI    ITA/ducati 41:33,794
 2. M. MARQUEZ     ŠPA/honda     +0,043
 3. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati     0,338
 4. A. RINS        ŠPA/suzuki     0,535
 5. T. NAKAGAMI    JAP/honda      6,535
 6. M. VINALES     ŠPA/yamaha     7,481
 Rossi (Yam.) je odstopil v 16. krogu. 
                                       
Moto2, izidi:                          
 1. A. MARQUEZ     ŠPA/kalex  39:31,262
 2. L. MARINI      NEM/kalex     +1,928
 3. T. LUTHI       ŠVI/kalex      2,242
                                       
Moto3, izidi:                          
 1. T. ARBOLINO    ITA/honda  39:29,874
 2. L. DALLA PORTA ITA/honda     +0,029
 3. J. MASIA       ŠPA/KTM       +0,078
Skupni vrstni red, MotoGP (6/19):      
 1. M. MARQUEZ     ŠPA/honda        115
 2. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati       103
 3. A. RINS        ŠPA/suzuki        88
 4. D. PETRUCCI    ITA/ducati        82
 5. V. ROSSI       ITA/yamaha        72
 6. J. MILLER      AVS/ducati        42
                                       
Moto2 (6/19):                          
 1. L. BALDASSARRI ITA/kalex         88
 2. A. MARQUEZ     ŠPA/kalex         86
 3. T. LUTHI       ŠVI/kalex         84
                                       
Moto3 (6/19):                          
 1. A. CANET       ŠPA/KTM           83
 2. L. DALLA PORTA ITA/honda         80
 3. N. ANTONELLI   ITA/honda         70