Tim Gajser je letos v desetih vožnjah zmagal štirikrat. Foto: AMZS
Tim Gajser je letos v desetih vožnjah zmagal štirikrat. Foto: AMZS

Aktualni svetovni prvak v razredu MXGP je na treningu dosegel peti čas, več kot sekundo in pol je zaostal za Herlingsom, a je v prvi vožnji štartal fantastično in se takoj izstrelil na prvo mesto ter se v nekaj krogih odlepil od konkurence. Na drugi strani je Herlings štartal občutno slabše in padel na deseto mesto, do konca dirke je nato splezal do četrtega mesta. Drugo mesto je osvojil Arminas Jasikonis, tretje pa Španec Jorge Prado.

Slovenski motokrosist je v drugi vožnji nekaj časa sledil Herlingsu, po napaki pa ga je prehitel Antonio Cairoli. Zatem je izgubil boj za tretje mesto z Jasikonisom. V zaključku preizkušnje pa mu je odpovedala njegova honda in Gajser je dva kroga pred koncem z ugasnjenim motorjem predčasno končal dirko.

"Po tako dobri prvi vožnji, ko sem vodil od starta in se res dobro počutil na motorju, sem zelo razočaran po drugi vožnji. Imel sem možnost, da dosežem prvo zmago, toda zdaj moram vse skupaj preprosto pozabiti in spraviti iz glave. Osredotočiti se moram na naslednje dirke in na to, da bi delo kar najbolje opravili," je po koncu latvijskih dirk za spletno stran svoje ekipe dejal Gajser in dodal: "V tem premoru bom skušal še napredovati. Še vedno sem drugi v seštevku, še vedno je veliko dirk in seveda se bom boril za vsako točko."

V skupnem seštevku Gajser ostal drugi

Na koncu je slavil Herlings, sicer šele četrti v prvi vožnji, drugi je bil Jasikonis, tretji pa Prado. Gajser je s 25 točkami iz prve vožnje nazadnje pristal na osmem mestu. V skupnem seštevku se je v vodstvu še utrdil Herlings. Gajser je ostal na drugem mestu, a zdaj zaostaja že 46 točk. Najboljšemu slovenskemu dirkaču sta se povsem približala Jasikonis in Cairoli.

V šibkejšem razredu MX2 je nove točke dobil Jan Pancar, ki je bil v prvi vožnji 17., v drugi 16., skupno pa je končal na 17. mestu in dobil devet točk. Zmagal je Belgijec Jago Geerts, drugi je bil Francoz Tom Vialle, tretji pa Nizozemec Roan Van De Moosdijk. Naslednja dirka bo 6. septembra v Afyonkarahisarju v Turčiji.

Gajser po padcu v drugi vožnji že 46 točk za Herlingsom

VN Kengumsa

Skupno (prva + druga vožnja):          
 1. J. HERLINGS   NIZ/KTM            43
 2. A. JASIKONIS  LIT/husqvarna      42
 3. J. PRADO      ŠPA/KTM            38
 4. A. CAIROLI    ITA/KTM            34
 8. T. GAJSER     SLO/honda          25

Prva vožnja:                           
 1. T. GAJSER     SLO/honda          25
 2. A. JASIKONIS  LIT/husqvarna      22
 3. J. PRADO      ŠPA/KTM            20
 4. J. HERLINGS   NIZ/ktm            18
 5. R. FEBVRE     FRA/kawasaki       16

Druga vožnja:                          
 1. J. HERLINGS   NIZ/KTM            25
 2. A. CAIROLI    ITA/KTM            22
 3. A. JASIKONIS  LIT/husqvarna      20
 4. J. PRADO      ŠPA/KTM            18
 5. R. FEBRE      FRA/kawasaki       16
Odstop: Gajser.                        
Skupni vrstni red (10/32):              
 1. J. HERLINGS        NIZ          213
 2. T. GAJSER          SLO          167
 3. A. JASIKONIS       LIT          163
 4. A. CAIROLI         ITA          163
 5. G. COLDENHOFF      NIZ          146