Johann Zarco je poskrbel za šok v Brnu, saj je z zasebnim moštvom Avintia in ducatijem lanske izdelave postavil najhitrejši čas kvalifikacij. Foto: Reuters
Johann Zarco je poskrbel za šok v Brnu, saj je z zasebnim moštvom Avintia in ducatijem lanske izdelave postavil najhitrejši čas kvalifikacij. Foto: Reuters

30-letni Johann Zarco (Ducati-Avintia) je petič osvojil prvi startni položaj za dirko, česar pa tokrat pred koncem tedna na Češkem ni pričakoval nihče. Zlasti ker Zarco vozi za edino pravo zasebno ekipo v MotoGP, ki za nameček dirka z lanskoletnimi ducatiji. Medtem ko je Zarco postavil najhitrejši čas, so se sočasno v tovarniški ekipi mučili z letošnjimi ducatiji – Andrea Dovizioso je kvalifikacije končal šele kot 18.

Tri yamahe med peterico
Za drugim Fabiem Quartararojem (Yamaha-SRT), ki je zaostal 0,303 sekunde, so se do petega mesta zvrstili Italijan Franco Morbidelli (Petronas Yamaha) ter Španca Aleix Espargaro (Aprilia) in Maverick Vinales (Yamaha).

V razredu Moto2 je bil najhitrejši Američan Joe Roberts (Kalex), v Moto3 pa Španec Raul Fernandez (KTM).

Brez branilca naslova prvaka
Dirka v MotoGP bo v nedeljo ob 14.00, svetovni prvak Španec Marc Marquez pa v Brnu ne nastopa, ker je moral dobrih deset dni po operaciji nadlahtnice desne roke sredi tedna znova pod kirurško rezilo. Osemkratni svetovni prvak bo po napovedih nato izpustil še dve naslednji dirki, kar na široko odpira letošnje zaradi pandemije že tako okrnjeno svetovno prvenstvo.


MOTOCIKLIZEM – SVETOVNO PRVENSTVO

VN ČEŠKE, kvalifikacije

MotoGP, kvalifikacije/št. vrsta:

1. J. ZARCO      FRA/ducati   1:55,687
2. F. QUARTARARO FRA/yamaha     +0,303
3. F. MORBIDELLI ITA/yamaha      0,311
4. A. ESPARGARO  ŠPA/aprilia     0,387
5. M. VINALES    ŠPA/yamaha      0,444
6. P. ESPARGARO  ŠPA/ktm         0,455

Moto2, kvalifikacije/št. vrsta:

1. J. ROBERTS    ZDA/kalex    2:01,822
2. S. LOWES       VB/kalex      +0,059
3. E. BASTIANINI ITA/kalex       0,323

Moto3, kvalifikacije/št. vrsta:

1. R. FERNANDEZ  ŠPA/ktm      2:08,372
2. G. RODRIGO    ŠPA/honda      +0,211
3. T. SUZUKI     JAP/honda       0,336