Fabio Di Giannantonio je prvič zmagal v elitnem razredu. Foto: EPA
Fabio Di Giannantonio je prvič zmagal v elitnem razredu. Foto: EPA

Tekmec Bagnaie v boju za naslov prvaka, Španec Jorge Martin, je bil deseti.

Martin je sicer dobil sobotno sprintersko dirko, medtem ko je bil Bagnaia peti, tako da je v skupnem seštevku SP-ja zaostanek zmanjšal na le sedem točk pred današnjo dirko. A danes je Bagnaia storil velik korak proti ubranitvi naslova, prednost pred zadnjo postajo sezone v Valencii zdaj znaša 21 točk.

VN KATARJA, Lusail         
                   
MotoGP, končni vrstni red:      
 1. F. GIANNAN. ITA/Gresini 41:43,654
 2. F. BAGNAIA  ITA/Ducati   +2,734
 3. L. MARINI  ITA/Ducati   4,408
 4. M. VINALES  ŠPA/Aprilia   4,488
 5. B. BINDER  JAR/KTM     7,246
 6. A. MARQUEZ  ŠPA/Ducati   7,620
                   
Moto2, končni vrstni red:       
 1. F. ALDEGUER  ŠPA/Bosco. 35:32,117
 2. M. GONZALEZ  ŠPA/Yamaha  +2,643
 3. A. CANET   ŠPA/Pons    2,652
                   
Moto3, končni vrstni red:       
 1. J. MASIA   ŠPA/Honda 33:50,694
 2. D. ALONSO   KOL/Gasgas  +0,068
 3. D. ÖNCÜ    TUR/KTM    0,163

Vodilna dirkača letošnje sezone sta danes odpeljala povsem drugačno dirko. Bagnaia se je s četrtega startnega položaja izstrelil in že iz prvega zavoja zapeljal kot vodilni pred Marinijem, ki je startal prvi. Martin je s petega mesta startal zelo slabo in takoj padel na osmo, tudi pozneje pa ni našel prave rešitve za stezo na dirkališču Lusail in je na koncu zasedel komaj deseto mesto.

Bagnaia si je v uvodnih krogih privozil približno pol sekunde prednosti. Za njim je Marini po petih krogih začel izgubljati mesta, mimo so prišli Di Giannantonio, ki je tudi edini do konca uspel slediti Bagnaii, Binder in Španec Alex Marquez (Gresini Ducati).

Martinu na šestem mestu ni uspelo ujeti Marinija, njegov zaostanek za Italijanom pa se je iz kroga v krog večal in kmalu znašal dve sekundi. Španec je imel še naprej obilo težav. Dva kroga pozneje sta se mimo odpeljala Vinales in Marc Marquez (Honda), ta je po napaki nato zdrsnil po mestih navzdol, a je Martin ostal osmi, saj ga je le nekaj trenutkov zatem prehitel še Francoz Fabio Quartararo (Yamaha). Krog zatem je bil že deveti, mimo je šel Avstralec Jack Miller (KTM), pozneje še Italijan Enea Bastianini (Ducati).

Bagnaia in Di Giannantonio sta se medtem tekmecem v tem času odpeljala za več kot pet sekund štiri kroge pred koncem. Di Giannantonio je nato uspešno napadel in prevzel vodstvo, Bagnaia pa je hitro želel vrniti udarec, a storil napako. Na njegovo srečo se je izognil rojaku, prav tako pa je bila zaloga prednosti dovolj velika, da je obdržal drugo mesto vse do konca dirke, Di Giannantonio pa se je mirno pripeljal do prve zmage v karieri v elitnem razredu.

Bagnaia povišal prednost pred Martinom
SKUPNI VRSTNI RED          
                   
MotoGP (38/40):            
 1. F. BAGNAIA  ITA/Ducati    437
 2. J. MARTIN   ŠPA/Ducati    416
 3. M. BEZZECCHI ITA/Ducati    326
 4. B. BINDER   JAR/KTM     268
 5. J. ZARCO   FRA/Ducati    204
 6. A. ESPARGARO ŠPA/Aprilia   198
                   
Moto 2 (19/20):            
 1. P. ACOSTA *  ŠPA/Kalex   328,5
 2. T. ARBOLINO  ITA/Kalex   249,5
 3. J. DIXON    VB/Kalex    194
                   
Moto 3 (19/20):            
 1. J. MASIA   ŠPA/Honda    271
 2. A. SASAKI   JAP/Husqvarna  243
 3. D. ALONSO   KOL/GasGas    225

25-letni Di Giannantonio, ki za naslednjo sezono sploh še nima zagotovljenega sedeža, saj ga bo pri Gresiniju zamenjal Marc Marquez, je tako na najlepši možen način zaokrožil svoj najboljši konec tedna v karieri, saj je že sobotni sprint končal na drugem mestu.

"Ne vem, kaj naj rečem. Bil je neverjeten konec tedna. Danes je dan za odrešitev. Resnično maščevanje zase in tudi za vse, ki so dvomili o meni. Uspelo nam je, fantje, smo zmagovalci dirke MotoGP," je v cilju dejal navdušeni Di Giannantonio. "Sredi dirke sem se malo boril, a sem videl, da Bagnaia dela napake in pomislil sem, da je to morda moja priložnost."

Bagnaia pa lahko prihodnji konec tedna teoretično naslov prvaka ubrani že na sobotni sprinterski dirki. V skupnem seštevku SP-ja ima zdaj 437 točk, Martin 416. Tretji ostaja Italijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46), ki je bil danes 13., s 326 točkami.

"Uspelo nam je odlično začeti. Bil sem sam v ospredju. Poskušal sem pritisniti, a Di Giannantonio je bil danes neverjeten. Na žalost me je pri zaviranju potegnil v zavetrje in šel sem povsem široko v zavoj. Če sem iskren, sem pričakoval, da bo danes isto kot v sprintu, ampak uspelo nam je precej povečati razliko pred Martinom," pa je povedal Bagnaia.

Katar je bila predzadnja postaja sezone SP-ja. Za konec letošnje sezone SP-ja bo prihodnji konec tedna še dirka v Valencii v Španiji.