Francosko prvo in drugo mesto je prvi takšen uspeh francoskih dirkačev v elitnem razredu. Na fotografiji je zmagovalec VN-ja Dohe Fabio Quartararo. Foto: EPA
Francosko prvo in drugo mesto je prvi takšen uspeh francoskih dirkačev v elitnem razredu. Na fotografiji je zmagovalec VN-ja Dohe Fabio Quartararo. Foto: EPA

Dirkači so z dirko v najmočnejšem razredu končali dvojček uvodnih preizkušenj v Katarju. Na prvi dirki sezone 2021 je pred tednom dni slavil Španec Maverick Vinales (Yamaha).

Tudi na drugi dirki je povsem v ospredju končal eden od tovarniških dirkačev Yamahe. Ne Vinales, Španec se je moral zadovoljiti s petim mestom, pač pa Quartararo.

VN DOHE, Lusail           
                    
MotoGP, končni vrstni red:       
1. F. QUARTARARO FRA/yamaha 42:23,997
2. J. ZARCO    FRA/ducati   +1,457
3. J. MARTIN   ŠPA/ducati   1,500
4. A. RINS    ŠPA/suzuki   2,088
5. M. VINALES   ŠPA/yamaha   2,110
6. F. BAGNAIA   ITA/ducati   2,642
                    
Moto 2, končni vrstni red:       
1. S. LOWES    VB/kalex  39:52,702
2. R. GARDNER   AVS/kalex   +0,190
3. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex    3,371
                    
Moto 3, končni vrstni red:       
1. P. ACOSTA   ŠPA/ktm   38:22,430
2. D. BINDER   JAR/honda   +0,039
3. N. ANTONELLI  ŠPA/ktm     0,482

Mladi francoski dirkač je bil hit na začetku lanske sezone, toda po zaporednih zmagah na uvodu je nato močno popustil. Letos je iz poltovarniške ekipe Yamaha SRT napredoval v najboljšo ekipo (v drugi smeri je moral oditi veteran Valentino Rossi), zato je še bolj pod drobnogledom in se zaveda velikih pričakovanj. "To zares ni bila lahka dirka. Čeprav imam že nekaj zmag, lahko mirno rečem, da je tale najbolj trdo prigarana. V nekem trenutku sem bil že osmi, pa sem se vrnil, poleg tega sem bil pod pritiskom, ker sem dobil Rossijevo mesto. Vedno sem si želel zmagati v Katarju, hvala vsem v ekipi, ki so verjeli vame," si je po zmagi oddahnil Quartararo.

Odločitev o zmagovalcu je padla pet krogov pred koncem. Do takrat je vodil Martin, toda vodilna skupina je bila tako zgoščena, da je bilo mogoče pričakovati več napadov. Quartararo je svojega uspešno izvedel in se potem malo oddaljil, za obema dirkačema Pramac Ducatija pa je četrto mesto osvojil Alex Rins s Suzukijem. Njegov moštveni sotekmovalec, svetovni prvak Joan Mir pa je, potem ko je imel sredi dirke dva zelo tesna dvoboja s še enim Ducatijevim dirkačem Jackom Millerjem, končal na sedmem mestu.

O mestih tik pod vrhom sta nato v zadnjih zavojih odločala Martin in Zarco. Španec se je dobro branil do zadnjega kroga, potem pa je le moral priznati premoč Zarcoju, povratni napad pa ni bil uspešen in tako se je moral zadovoljiti s tretjo stopničko.

SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPNI VRSTNI RED          
                    
MotoGP (2/19):             
 1. J. ZARCO    FRA/ducati  46 točk
 2. F. QUARTARARO FRA/yamaha  36   
 3. M. VINALES   ŠPA/yamaha  36   
 4. F. BAGNAIA   ITA/ducati  26   
 5. A. RINS    ŠPA/suzuki  23   
 6. J. MIR     ŠPA/suzuki  22   
                    
Moto 2 (2/19):             
 1. S. LOWES    VB/kalex  50   
 2. R. GARDNER   AVS/kalex  40 točk
 3. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex  27   
                    
Moto 3 (2/19):             
 1. P. ACOSTA   ŠPA/ktm   45 točk
 2. D. BINDER   JAR/honda  36   
 3. C. VIETTI   ITA/ktm   32   

Zarco je sicer po današnji dirki prevzel skupno vodstvo v SP-ju, obe preizkušnji v Katarju je končal na drugem mestu.

V razredu moto2 je znova slavil Britanec Sam Lowes (Kalex), premagal je Avstralca Remyja Gardnerja (Kalex), tretji je bil Španec Raul Fernandez (Kalex).

V najšibkejšem razredu moto3 je zmagal Španec Pedro Acosta (KTM), ki je še enkrat dokazal izjemen talent, saj je prvo zmago v karieri dosegel po startu iz boksov. Drugi je bil Južnoafričan Danny Binder (Honda), tretji pa Italijan Niccolo Antonelli (KTM).

Naslednja postaja bo čez 14 dni preizkušnja za VN Portugalske v Algarveju.