Daniel Petrucci je dobil dirko v Le Mansu. Foto: EPA
Daniel Petrucci je dobil dirko v Le Mansu. Foto: EPA

Petrucci je že sedmi različni zmagovalec v razburljivi in izenačeni sezoni 2020, mlajši brat poškodovanega svetovnega prvaka Marca Marqueza pa je prvič stopil na oder za zmagovalce v elitni konkurenci.

V seštevku SP-ja je na prvem mestu ostal Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT), čeprav je bil danes le deveti. Pred Špancem Joanom Mirom (Suzuki) ima zdaj 10 točk naskoka.

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. D. PETRUCCI   ITA/ducati  45:54,736
 2. A. MARQUEZ    ŠPA/honda      +1,273
 3. P. ESPARGARO  ŠPA/ktm         1,711
 4. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati      3,911
 5. J. ZARCO      FRA/ducati      4,310
 6. M. OLIVEIRA   POR/ktm         4,466
                                       
Moto 2, končni vrstni red:             
 1. S. LOWES       VB/kalex   41:27,648
 2. R. GARDNER    AVS/kalex      +3,822
 3. M. BEZZECCHI  ITA/kalex       4,184
                                       
Moto 3, končni vrstni red:             
 1. C. VIETTI     ITA/ktm     37:37,384
 2. T. ARBOLINO   ITA/honda      +0,142
 3. A. ARENAS     ŠPA/ktm        +0,198

Tokratna preizkušnja se je povsem skladala z razburljivo sezono 2020, v kateri se zmagovalci na vrhu stopničk menjajo kot po tekočem traku, pa tudi dirkačev na nižjih stopničkah je že cela množica; mlajši Marquez je namreč že 15. voznik v sezoni, ki se je povzpel na oder za najboljše tri.

Quartararo šele deveti
Prav Alex Marquez je bil eden junakov dirke, saj se je v zahtevnih okoliščinah z 18. mesta povzpel na drugo in imel celo možnosti za napad na vodilnega, a se je na koncu raje odločil za zanesljivo različico in dragoceno drugo mesto. Po drugi strani pa je bil močno razočaran domačin Fabio Quartararo. Vodilni v SP-ju je v soboto privozil najboljši startni položaj, ki pa ga je slabo izkoristil, saj se je večino dirke vozil v ozadju in iztržil le deveto mesto. Je pa obdržal skupno vodstvo v SP-ju.

Dež krojil usodo motociklistov
K razburljivosti dirke v Le Mansu je prispevalo tudi vreme. Dež je dirkačem omogočil dirkanje v dežnih razmerah, obenem pa poskrbel tudi za večje tveganje in večjo nevarnost padca. To je že takoj na začetku izkusil veteran Valentino Rossi, ki se je zvrnil že v enem prvih zavojev in hitro končal francosko preizkušnjo.

Izjemen prehitevalni manever osem krogov pred koncem
V začetnem delu dirke so sceno obvladovali Ducatijevi dirkači Petrucci, Andrea Dovizioso in Jack Miller. Toda bližal se je Alex Rins (Suzuki), ki je bil po dveh tretjinah dirke še edini, za katerega se je zdelo, da je konkurenčen Ducatijem na mokri stezi. A čedalje boljši je bil tudi Pol Espargaro. Osem krogov pred koncem je vodilna četverica uprizorila izjemen prehitevalni manever, ki je poskrbel za zadržan dih marsikaterega ljubitelja dirkanja. Obeh tovarniških ducatijev sta se s poznim zaviranjem vsak s svoje strani lotila Miller in Rins, Dovizioso se je tako naenkrat namesto na prvem mestu znašel na četrtem. Miller je ob tem manevru sicer moral zapeljati prek roba steze, toda že krog pozneje je bilo dirke zanj konec, po tehnični okvari je zapeljal v bokse in odstopil.

MotoGP (9/14):                         
 1. F. QUARTARARO  FRA/yamaha  115 točk
 2. J. MIR         ŠPA/suzuki  105     
 3. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati   97     
 4. M. VINALES     ŠPA/yamaha   96     
 5. T. NAKAGAMI    JAP/honda    81     
 6. F. MORBIDELLI  ITA/yamaha   77     
                                       
Moto 2 (10/15):                        
 1. L. MARINI      ITA/kalex   150 točk
 2. E. BASTIANINI  ITA/kalex   135     
 3. M. BEZZECCHI   ITA/kalex   130     
                                       
Moto 3 (10/15):                        
 1. A. ARENAS      ŠPA/ktm     135 točk
 2. A. OGURA       JAP/honda   129     
 3. C. VIETTI      ITA/ktm     119     

Marquezu zmanjkalo krogov za napad na zmago
A drame še ni bilo konec, saj je v istem krogu nato Rins, ko je vozil na drugem mestu, naredil napako v tretjem zavoju in zdrsnil v pesek. Sicer se je pobral in potem nadaljeval, a je na koncu ostal brez točk. Dovizioso je bil tako znova drugi, a ne za dolgo, saj sta ga začela preganjati Marquez in Espargaro, ki sta nazadnje tudi prišla naprej. Marquez se še ni zadovoljil s tem, ob le dobri sekundi prednosti je bil Petrucci morda zrel tudi za napad, a je Marquezu zmanjkalo krogov in je dirko končal kot drugi. Vseeno je bil lahko, tako kot zmagovalec po drugem uspehu v elitnem razredu, tudi Španec zelo zadovoljen: dosegel je 39. uvrstitev na zmagovalni oder, šele prvo v razredu MotoGP.

"Dobra dirka je bila"
"Neverjetno, dobra dirka je bila. Ko sem pred dirko videl, da dežuje, sem si rekel: 'O, ne.' Toda kljub temu sem lahko dobro odpeljal, nisem pa si mislil, da bom lahko zmagal. Tu sem dosegel že veliko uvrstitev na stopničke, nisem pa še nikoli zmagal," je dejal Petrucci. "Fantastično, potem ko sem bil na 15. mestu, sem ugotovil, da lahko pridem daleč naprej. Nisem pa računal s tem, da bi lahko prišel do stopničk. Hvala ekipi, ker je verjela vame, mislim, da lahko še kdaj pridem do podobnega dosežka," se je veselil mlajši brat Marca Marqueza, ki naj bi se po nekaterih informacijah že kmalu vrnil v karavano po dolgotrajnem okrevanju.