Krško ohranja mesto med prireditelji dirk najvišje ravni. Foto: Borut Cvetko (mediaspeed.net)
Krško ohranja mesto med prireditelji dirk najvišje ravni. Foto: Borut Cvetko (mediaspeed.net)
Matej Žagar
Slovenski as Matej Žagar si je s sedmim mestom v lanski sezoni priboril mesto med elito tudi za naprej. Foto: EPA

Med elito bo v prihodnji sezoni tudi Slovenec Matej Žagar, ki je v pravkar končanem prvenstvu osvojil sedmo mesto. Svetovni prvak je postal Avstralec Jason Doyle.

Začetek 12. maja v Varšavi
Nova sezona se bo začela 12. maja na nacionalnem stadionu v Varšavi; večina prirediteljev je obdržala svoje dirke, v zvezi so še za tri leta podaljšali sodelovanje z danskim Horsensom, novinec je Hallstavik, ki bo prvič gostil švedsko dirko namesto Stockholma.

Na koledarju bo 11 dirk, najdaljšo tradicijo med njimi ima češka preizkušnja, saj bo praški stadion Marketa 26. maja gostil že 22. zaporedno dirko serije Grand Prix. Eden izmed vsakoletnih vrhuncev je preizkušnja na stadionu Millenium v Cardiffu, ki se je je oprijel vzdevek spidvejskega Monaka, preizkušnja bo tam 21. julija. Sezona se bo predvidoma končala oktobra v Melbournu, a je ta dirka za zdaj edina v koledarju, ki še nima dokončne potrditve.

Med povabljenci trije svetovni prvaki
Žagar si je s sedmim mestom v SP-ju 2017 zagotovil neposredno uvrstitev v naslednjo sezono; v osmerici neposredno uvrščenih so poleg njega še svetovni prvak Doyle, Poljak Patryk Dudek, Britanec Tai Woffinden, Poljaka Maciej Janowski in Bartosz Zmarzlik, Rus Emil Sajfutdinov in Šved Fredrik Lindgren. V kvalifikacijah pa so bili uspešni Poljak Przemyslaw Pawlicki, Rus Artjom Laguta in Britanec Craig Cook. Seznam 15 dirkačev v SP-ju 2018 (na vsaki dirki ima lokalni prireditelj pravico izbrati še enega udeleženca) pa končujejo vozniki s povabilom, med njimi so tokrat trije nekdanji svetovni prvaki Američan Greg Hancock, Danec Nicki Pedersen in Avstralec Chris Holder, vsi so imeli letos težave s poškodbami, ter še Slovak Martin Vaculik, SP je sicer končal tik za mejo osmerice na devetem mestu. Prva rezerva pa bo Danec Niels-Kristian Iversen.

Koledar SP-ja v spidveju 2018:
12. maj: Varšava, VN Poljske
26. maj: Praga, VN Češke
30. junij: Horsens, VN Danske
7. julij: Hallstavik, VN Švedske
21. julij: Cardiff, VN Velike Britanije
11. avgust: Malilla (Švedska), VN Skandinavije
25. avgust: Gorzow, VN Poljske
8. september: Krško, VN Slovenije
22. september: Teterow, VN Nemčije
6. oktober: Torun (Poljska), VN Toruna
VN Avstralije, Melbourne (datum še ni določen)