Kalle Rovanperä je na Portugalskem zmagal že lani. Foto: EPA
Kalle Rovanperä je na Portugalskem zmagal že lani. Foto: EPA

Na drugem mestu je dirko končal Španec Dani Sordo (Hyundai) s 54 sekundami zaostanka, tretji je bil še en Hyundaiev dirkač, Finec Esapekka Lappi, ki pa je zaostal že minuto in 20 sekund.

Za 22-letnega finskega dirkaškega zvezdnika je bila tokratna zmaga prva v tej sezoni in skupno deveta v karieri. Na Portugalskem je bil najhitrejši že v lanski sezoni. S tem je tudi prevzel vodstvo v seštevku sezone, saj Elfyn Evans in Sebastien Ogier, do te dirke vodilna, nista dobila točk. Valižan je prvi dan relija odstopil, Francoz pa ne nastopa na vseh relijih v sezoni in ga na Portugalskem ni bilo.

Skupno Rovanperä 18 točk pred Tänakom

Branilec naslova je prevladoval ves konec tedna. Že prvi dan je bil v vodstvu, a takrat so bili tekmeci še razmeroma blizu. Že v soboto pa je bil precej boljši in prednost se je povečala na skoraj minuto. Tudi v nedeljo, ko so bili na sporedu le še štirje "brzinci", ni popuščal in na koncu je le Sordo za njim zaostal manj kot minuto. "Predolgo sem čakal na to, ampak končno sem se vrnil. Velika zahvala gre ekipi, vsi so me spodbujali," je po koncu relija povedal Rovanperä.

V SP-ju ima zdaj Rovanperä 98 točk, Ott Tänak (Ford) je drugi z 81. Ogier je z 69 zdaj na tretjem mestu, z enakim številom točk je četrti Evans. Med konstruktorji ima Toyota 201 točko, Hyundai pa 169. Naslednja postaja SP-ja bo reli po Sardiniji med 1. in 4. junijem.