Marc Marquez se je v boksih veliko pogovarjal z osebjem honde, po opravljenih 10 krogih za trening pa so se odločili, da ne bo odpeljal kvalifikacijske vožnje niti ne bo nastopil na nedeljski dirki. Foto: Reuters
Marc Marquez se je v boksih veliko pogovarjal z osebjem honde, po opravljenih 10 krogih za trening pa so se odločili, da ne bo odpeljal kvalifikacijske vožnje niti ne bo nastopil na nedeljski dirki. Foto: Reuters

27-letnik je grdo padel prejšnjo nedeljo na prvi dirki sezone v kraljevskem razredu in si pri tem zlomil desno nadlahtnico. Operiran je bil v torek v Barceloni, nato pa se je vrnil na isto dirkališče v Jerezu, ki ta konec tedna gosti VN Andaluzije.

Marquez: Poslušal sem svoje telo

19. in 16. čas sobotnih prostih treningov
Po opravljenem zdravniškem pregledu je Marc Marquez dobil zeleno luč za hitro vrnitev na steze. Petkove proste treninge je zaradi zdravljenja izpustil, v soboto pa je odpeljal oba prosta treninga: na tretjem je postavil 19. čas, na četrtem pa 16. čas.

A nato se 27-letni Katalonec ni odločil za nastop v prvi kvalifikacijski skupini in je hitro zapustil bokse. Po pravilih bi tako Marc Marquez nedeljsko dirko začel z zadnjega štartnega mesta. Vendar so se po koncu kvalifikacij za pravilna izkazala predvidevanja, da so bolečine premočne ali pa tveganje preveliko, da bi šestkratni svetovni prvak razreda MotoGP res nastopil na VN Andaluzije. Ekipa honde je sporočila, da bi bila dirka prenaporna za Marqueza, ki bo vnovič poskusil čez 14 dni v Brnu.

Po Jerezu na sporedu še 11 dirk
Ob vrnitvi v Jerez de la Frontiero, vročo konico Iberskega polotoka, je Marquez jasno povedal, da namerava omejiti točkovno škodo in ne bo tvegal vnovičnega padca, s čimer bi močno ogrozil obrambo naslova v zaradi pandemije že tako nenavadni in močno skrajšani sezoni. Od julija do sredine novembra motocikliste čaka 13 dirk, vse v Evropi, od tega kar sedem v Španiji. Po uvodnih dveh dirkah v Jerezu sledi selitev na Češko, kjer bo 9. avgusta v Brnu VN Češke.

Vinales zapeljal čez rob, pole Quartararoju
Najboljši čas je povsem ob koncu kvalifikacij postavil Maverick Vinales, a je med poskusom zapeljal na zeleni pas ob stezi, zaradi česar je bil njegov čas 1:36,907 razveljavljen. Pole position je tako pripadel Fabiu Quartararoju, zmagovalcu uvodne dirke MotoGP-ja, ko je v Jerezu slavil na VN Španije.

Na razgretem asfaltu je dominirala yamaha, ki je zasedla 4 od prvih 5 mest, med drugim se je izkazal tudi veteran Valentino Rossi, ki bo v nedeljo ob 14. uri štartal kot četrti. Yamahino prevlado je razbil mladi Italijan Francesco Bagnaia (ducati), ki si je prvič v karieri pripeljal prvo štartno vrsto.


VN ANDALUZIJE, Jerez

MotoGP, kvalifikacije/št. vrsta:       
 1. F. QUARTARARO FRA/yamaha   1:37,007
 2. M. VINALES    ŠPA/yamaha     +0,095
 3. F. BAGNAIA    ITA/ducati      0,169
 4. V. ROSSI      ITA/yamaha      0,335
 5. M. OLIVEIRA   POR/ktm         0,337
 6. F. MORBIDELLI ITA/yamaha      0,405
...                                    
22. M. MARQUEZ    ŠPA/honda  ni štartal
 Svetovni prvak v nedeljo ne bo dirkal.

Moto 2, kvalifikacije/št. vrsta:                             
 1. M. BEZZECCHI  ITA/kalex    1:41,728
 2. S. LOWES       VB/kalex      +0,037
 3. E. BASTIANINI ITA/kalex       0,117

Moto 3, kvalifikacije/št. vrsta:       
 1. T. SUZUKI     JAP/honda    1:45,410
 2. A. OGURA      JAP/honda      +0,285
 3. G. RODRIGO    ARG/honda       0,296