Kalle Rovanperä je zmagal drugič v sezoni. Foto: EPA
Kalle Rovanperä je zmagal drugič v sezoni. Foto: EPA

Na koncu je le za 4,3 sekunde ugnal Estonca Otta Tänaka (Hyundai), tretji je bil Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je zaostal že več kot dve minuti.

Rovanperä se je do zmage v močnem dežju zadnji dan dirke prebil prav na zadnji hitrostni preizkušnji, ko je z zmago na "power stageu" tudi dobil pet dodatnih točk za SP.

V 19. hitrostni preizkušnji je namreč območje dirke zajela nevihta z močnim nalivom. V njej se je bolje znašel Tänak, ki je izbral primernejše pnevmatike. Tako je imel pred zadnjim HP-jem, obenem je bil to "power stage" z bonus točkami, Estonec minimalno prednost 1,4 sekunde.

A Finec se ni dal, čeprav pnevmatike niso bile idealne za še mokro podlago, je tvegal vse in nazadnje vse tudi dobil – tako pet točk za zmago v tej zadnji preizkušnji kot zmago na reliju.

"Bil sem prepričan, da s temi gumami ne morem voziti tako hitro. A izšlo se je odlično. Vse sem tvegal in mislim, da si zmago res zaslužim. Vsekakor pa je bila to najtežja dirka v karieri," je bil uspeha vesel Rovanperä.

"Nisem preveč tvegal, Kalle pa je očitno vozil odlično. A bil sem v boju za zmago, predvsem zaradi dobrih taktičnih odločitev in izbire pnevmatik," po reliju kljub porazu ni bil nezadovoljen niti Tänak.

Na letošnjem reliju pri južnih sosedih sta nastopila tudi dva slovenska dirkača. Na koncu je bil uspešnejši Aljoša Novak (Škoda Fabia EVO), ki je s sovoznikom Urošem Ocvirkom končal na 27. mestu skupnega seštevka, medtem ko je bil Darko Peljhan (Škoda Fabia R5) s sovoznikom Matejem Čarom tri mesta za njim na končnem 30. Do cilja je prišlo 56 posadk.

Finec je po drugi zmagi v sezoni tudi prepričljivo prvi v skupnem seštevku; zdaj ima 76 točk, drugi je Neuville s 47, tretji pa je s 30 danes četrtouvrščeni Irec Craig Breen (Ford).

Naslednji reli za SP bo preizkušnja na Portugalskem med 19. in 22. majem.

Izidi:
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Fin/Toyota)       2:48:21,5
2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Est/Hyundai)                + 4,3
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Bel/Hyundai)       2:21,0
4. Craig Breen/Paul Nagle (Irs/Ford)                     3:07,3
5. Elfyn Evans/Scott Martin (VBr/Toyota)                 3:46,0
6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Jap/Irs/Toyota)      8:08,5
...
27. Aljoša Novak/Uroš Ocvirk (Slo/Škoda Fabia EVO)      31:49:8
30. Darko Peljhan/Matej Čar (Slo/Škoda Fabia R5)        38:10,8
SP skupno (3):
1. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota)   76
2. Thierry Neuville (Bel/Hyundai) 46
3. Craig Breen (Irs/Ford)         30
4. Sebastien Loeb (Fra/Ford)      27
5. Ott Tänak (Est/Hyundai)        27
6. Takamoto Katsuta (Jap/Toyota)  26