Tim Gajser je letos na 15. tekmah 14-krat stal na odru za zmagovalce, devetkrat pa je zmagal. Foto: Sabina Lavrič/AMZS
Tim Gajser je letos na 15. tekmah 14-krat stal na odru za zmagovalce, devetkrat pa je zmagal. Foto: Sabina Lavrič/AMZS

Najboljši slovenski motokrosist je v Imoli za naslov potreboval najmanj osmo mesto. Ker je bil najhitrejši v kvalifikacijah, je prvi izbiral štartno mesto. V prvi zavoj je zapeljal kot četrti, hitro je pridobil eno mesto, nato pa v napadu na drugega Arnauda Tonusa rahlo trčil s Švicarjem in padel na četrto mesto.

V nekaj krogih se je prebil do drugega mesta in začel divje loviti vodilnega Glenna Coldenhoffa. Pri tem je v petem krogu padel, hitro pobral motor in vožnjo nadaljeval na osmem mestu. Do konca se je prebil do petega mesta, kar mu je prineslo naslov svetovnega prvaka!

Gajser pred 2.000 slovenskimi navijači potrdil naslov prvaka

22-letni Gajser je bil leta 2015 svetovni prvak v razredu MX2, leto pozneje pa še v elitnem razredu MXGP. "Nisem najbolje začel, ampak sem bil potem zelo hiter. Prišel sem na drugo mesto in napadal vodstvo, potem pa se je zgodil padec. Tri ali štiri kroge sem potreboval, da sem ujel ritem. Res sem vesel. Sezona je bila neverjetna. Zahvalil bi se ekipi, ki je opravila izjemno delo. Presrečen sem," je takoj po dirki obdan z najbližjimi dejal slovenski šampion.

Devet zmag in 14 stopničk – sanjska sezona Gajserja

Coldenhoff obakrat najhitrejši

Včeraj sem bil sproščen, potem pa ponoči nisem veliko spal. Po prvi vožnji sem bil utrujen, ni bila slaba, a sem naredil napako. V drugi sem startal dobro, počutil sem se bolje. Zelo sem vesel in hvala mojim navijačem, ki so neverjetni. Zelo sem vesel.

Tim Gajser

V drugi vožnji je startal Gajser nekoliko bolje kot v prvi. S šestega mesta se je v nadaljevanju prebil na tretje, pozneje pa sta se s Švicarjem Jeremyjem Seewerjem borila za drugo mesto. Gajserju je drugi napad uspel in na koncu je zanesljivo prišel v cilj kot drugi. Tako si je še na 14. dirki sezone vsaj v eni vožnji privozil stopničke. Brez stopničk je bil le v Mantovi.

Coldenhoff, ki je bil drugi v sobotnih kvalifikacijah, je odpeljal popolno dirko, saj je zmagal v obeh vožnjah. Skupno drugo mesto je z drugim in tretjim mestom osvojil Seewer. Na dirki MXGP je vozil še en Slovenec, Klemen Gerčar je bil v drugi vožnji 20., s čimer je osvojil eno točko. V prvi vožnji je bil 22.

V MX2 je bil obakrat najhitrejši Španec Jorge Prado. Slovenec Jan Pancer je po desetem mestu v prvi vožnji, v drugi osvojil 20. mesto in eno točko, skupno je zasedel 16. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni. Do konca sezone so na sporedu še tri preizkušnje, naslednja bo že prihodnji teden, ko bo dirka za VN Švedske v Uddevalli.

Gajser: Spremembe narejene čez zimo so se obrestovale

VN Italije, Imola

Končni vrstni red:         
 1. G. COLDENHOFF   NIZ    50
 2. J. SEEWER     ŠVI    42
 3. T. GAJSER     SLO    38
 4. G. PAULIN     FRA    38
 5. P. JONASS     LAT    31

Prva vožnja:            
 1. G. COLDENHOFF   NIZ    25
 2. J. SEEWER     ŠVI    22
 3. G. PAULIN     FRA    20
 4. A. TONUS      ŠVI    18
 5. T. GAJSER     SLO    16

Druga vožnja:            
 1. G. COLDENHOFF   NIZ    25
 2. T. GAJSER     SLO    22
 3. J. SEEWER     ŠVI    20
 4. G. PAULIN     FRA    18
 5. P. JONASS     LAT    16
Skupni vrstni red v SP-ju (30/36):  
 1. T. GAJSER     SLO    664 
 2. J. SEEWER     ŠVI    481 
 3. G. PAULIN     FRA    440 
 4. A. TONUS      ŠVI    419 
 5. G. COLDENHOFF   NIZ    399 
 6. A. JASIKONIS    LIT    377 
 7. R. FEBVRE     FRA    362 
 8. A. CAIROLI     ITA    358 
...                 
51. K. GERČAR     SLO     1 
Gajser že tri dirke pred koncem osvojil naslov svetovnega prvaka
V domačih Makolah proslavili nov naslov Gajserja