Rok Turk je tudi v letošnji sezoni razred zase v državnem prvenstvu.
Rok Turk je tudi v letošnji sezoni razred zase v državnem prvenstvu.

Turk, ki je bil glavni favorit za zmago na dirki, je že v soboto napovedal, da bo ta status tudi uresničil. Po uvodnih dveh hitrostnih preizkušnjah si je privozil že 35 sekund naskoka pred najbližjim tekmecem.

V današnjem dopoldanskem nadaljevanju relija – v nedeljo je dirkače čakalo še šest hitrostnih preizkušenj – se je zapletlo. Najprej je sicer prednost še povečal, potem pa v četrtem "brzincu" zaradi prazne pnevmatike in menjave izgubil dve minuti. To ga je potisnilo na tretje mesto, takrat je vodstvo začasno prevzel Avstrijec Simon Wagner s slovensko sovoznico Pio Šumer (peugeot 208 rally4), ki je bil tudi sicer Turkov najbližji tekmec na zagrebški dirki.

V preostalih štirih HP-jih pa je slovenski prvak stvari nato znova postavil na pričakovano mesto. V vsaki je v primerjavi s tekmeci pridobil približno pol minute, tako da je bil po predzadnji spet vodilni, do cilja pa je prednost znašala 32,5 sekunde.

Wagner je ostal drugi, tretje mesto v skupni uvrstitvi pa je pripadlo najboljšemu domačemu predstavniku Juraju Šebalju (toyota yaris GR), ki pa je zaostal že minuto in 13 sekund. Za njim so se zvrstili naslednji trije slovenski dirkači; skupno četrti je bil Marko Grossi (peugeot 208 Rally4), peti Aleš Zrinski (ford fiesta R5), šesti pa Mark Škulj (ford fiesta rally).

Do cilja je prišlo devet slovenskih posadk (od skupno 31, ki so končale reli), med Slovenci pa je bil v deseterici še Darko Peljhan (VW polo RN4) na devetem mestu.

Reli Ina delta je bil tretji v letošnjem koledarju po vipavskem in reliju Velenje, naslednji pa bo na sporedu reli Železniki konec avgusta.

Turk tako ostaja edini zmagovalec na domači sceni v tej sezoni, saj je dobil že prva dva relija za DP in še povečal naskok v seštevku sezone.