Tretji skupno je bil Aljoša Novak (Škoda Fabia R5), ki je za zmagovalcem zaostal za minuto in pol.

Rok Turk je bil na skupnem drugem mestu najboljši Slovenec na uvodnem reliju nove sezone državnega prvenstva. (Fotografija je arhivska.) Foto: Blaž Bajec
Rok Turk je bil na skupnem drugem mestu najboljši Slovenec na uvodnem reliju nove sezone državnega prvenstva. (Fotografija je arhivska.) Foto: Blaž Bajec

Velenjski reli je prva preizkušnja v avtomobilistični sezoni v Sloveniji. Vse prireditve na tem področju doslej so morali zaradi koronavirusa bodisi prestaviti bodisi odpovedati.

Slovenski avtomobilistični šport se je začel z relijem

Na sporedu le šest hitrostnih preizkušenj
V Velenju so letos izvedli skrajšano dirko, saj je bilo na sporedu le šest hitrostnih preizkušenj (HP), dirkači so dve različni prevozili po trikrat. Na startu je bilo 58 posadk iz Slovenije, Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Italije.

Turka ustavile tehnične težave
V boju za vrh so bile odločilne tehnične težave Roka Turka v peti HP, po katerih ni mogel več izničiti velikega zaostanka in se je moral sprijazniti z drugim mestom. "Težave s tehniko so tokrat odnesle skupno zmago na velenjskem reliju, a zmaga v konkurenci slovenskega državnega prvenstva je seveda dobra tolažba. Kljub vsemu smo v ekipi z relijem zadovoljni. Predvsem hitrost je bila prava, zato lahko z optimizmom pričakujemo naslednje dirke," je sporočil Turk.

V skupnem seštevku relija so med deseterico končali še štirje Slovenci, ki so se zvrstili od šestega do devetega mesta: Aleš Zrinski (Ford Fiesta R5), Marko Grossi (Peugeot 208 R2), Janko Čebron (Mitsubishi EVO IX) in Simon Mlinar (Peugeot 208 R2).

Zaradi upoštevanja navodil NIJZ-ja in smernic za športna tekmovanja so morali prireditelji precej prilagoditi delo in organizacijo dirke. Dirkači in člani njihovih ekip so tako morali upoštevati omejitve, v boksih na športnem letališču Lajše je bilo tudi omejeno število spremljevalcev, vsak dirkač je lahko imel največ tri mehanike.

Blažinčič: Vse je bilo urejeno
"Zadovoljni smo s prireditvijo, dobro smo se pripravili, vsi opazovalci so nas pohvalili. Upoštevali smo vse koronske ukrepe, merili temperature, zagotovili rokavice, maske, vse je bilo urejeno," je pokoronski reli, prvi tovrstni v Sloveniji, ocenil direktor dirke Daniel Blažinčič. Tudi vreme je sodelovalo s prireditelji, močno se je ulilo šele ob podelitvi pokalov, na trasi pa so imeli vsi dirkači enakovredne razmere.

Naslednja postaja v koledarju DP-ja bo predvidoma avgusta reli Vipavska dolina.

Državno prvenstvo v reliju se je začelo v Velenju