Na dirki je zmagal Danec Leon Madsen pred Rusom Emilom Sajfutdinovom in rojakom Niels-Kristianom Iversenom. Skupni zmagovalec je prvič v karieri postal Poljak Bartosz Zmarzlik, danes četrti.

Matej Žagar. Foto: Speedway Grand Prix
Matej Žagar. Foto: Speedway Grand Prix

Žagar je na dirki osvojil drugo, dve tretji in dve četrti mesti ter ostal daleč od polfinala. Slovenec je v skupni razvrstitvi zdrsnil na deveto mesto, a bo kljub temu tudi v sezoni 2020 vozil med elito, saj je letos zmagal v kvalifikacijah za veliko nagrado. Žagar je v sezoni zbral 78 točk, na vrhu pa so bili Zmarzlik s 132, Madsen s 130 in Sajfutdinov s 126 točkami.

Seveda nisem zadovoljen z zadnjo dirko, saj sem le za točko obstal za osmerico, ki je vedno prvi cilj sezone, motorji in tudi nekaj štartov mi na razmočeni progi niso delovali tako, kot bi si želel, zato bo to le še ena naloga več pred novo sezono.

Matej Žagar

Žagar je pred dirko držal osmo mesto. Po dveh uvrstitvah na stopničke in polfinalu na predzadnji dirki v Cardiffu je po slabi sezoni "eksplodiral" in vse je kazalo, da bi s solidnim nastopom v Torunu lahko sezono kljub vsemu končal v osmerici.

A kljub izvrstni hitrosti v kvalifikacijah, ki jih je za Zmarzlikom končal na drugem mestu, na dirki tega ni ponovil. Zadnji letošnji nastop na ovalu razprodane arene Marian Rose, ki Žagarju v karieri sicer nikoli ni bila posebej pri srcu, pa je osvojil samo štiri točke, kar je na koncu pomenilo petnajsto mesto na dirki.

Začetek s četrtim mestom brez točk, dve tretji in eno drugo mesto sta pred zadnjo dirko sicer še vedno pomenili možnost celo za napredovanje v polfinale, kar je uspelo kar dvema voznikoma z zbranimi sedmimi točkami.

Potrebna je bila seveda zmaga. Po popolnoma ponesrečenem startu iz sicer ugodnega notranjega položaja se je celo prebil do drugega mesta, ob napadu na vodilnega pa je po trku vanj povsem izgubil hitrost in padel na četrto mesto, na koncu je nekaj metrov pred ciljem celo odstopil.

Izidi:
1. Leon Madsen (Pol) 21 točk, 2. Emil Sajfutdinov (Rus) 15, 3. Niels Kristian Iversen (Dan) 11, 4. Bartosz Zmarzlik (Pol) 14 ... 15. Matej Žagar (Slo) 4.

Skupno:
1. Zmarzlik 132 točk, 2. Madsen, 130, 3. Sajfutdinov, 126, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 105, 5. Martin Vaculik (Slk) 95 ... 9. Žagar (78), 24. Matic Ivačič (Slo) 2.