Branilec naslova Tim Gajser se je v Ossu razveselil druge zmage v svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Branilec naslova Tim Gajser se je v Ossu razveselil druge zmage v svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

V Ossu je danes potekala dirka za VN Nizozemske, ki jo je prvič gostilo to dirkališče. Obenem pa so se dirkači tudi prvič v novi sezoni merili na peščeni podlagi, ki Gajserju ne ustreza najbolj, povsem domači pa so na njej Belgijci in Nizozemci. Gajser je dopoldanske kvalifikacije končal s šestim izhodiščem, dobil jih je domači adut Jeffrey Herlings.

VN NIZOZEMSKE, Oss          
Prva vožnja:              
 1. J. HERLINGS  NIZ/KTM   25   
 2. G. COLDENHOFF NIZ/yamaha  22   
 3. T. GAJSER   SLO/honda  20   
 4. R. FEBVRE   FRA/kawasaki 18 točk
 5. J. SEEWER   ŠVI/yamaha  16   
                    
Druga vožnja:             
 1. A. CAIROLI   ITA/KTM   25   
 2. T. GAJSER   SLO/honda  22   
 3. J. PRADO    ŠPA/KTM   20 točk
 4. R. FEBVRE   FRA/kawasaki 18   
 5. B. BOGERS   NIZ/GASGAS  16   
                    
Končni vrstni red:           
 1. T. GAJSER   SLO/honda  42 točk
 2. A. CAIROLI   ITA/KTM   38   
 3. R. FEBVRE   FRA/kawasaki 36   

Prvo vožnjo je zaznamovalo trčenje. Na startu je imel Herlings smolo, saj je vanj od zadaj priletel Ivo Monticelli, ki je odstopil. Herlings je nekako obdržal nadzor, a padel na četrto mesto. Gajser je napredoval na tretje mesto, vodil pa je Glenn Coldenhoff. Herlings je večji del vožnje vodil na četrtem mestu, nato pa našel formo in v nekaj krogih skočil na sam vrh.

Zaradi posledic nesreče pa nato Herlings v drugi vožnji ni nastopil. Gajser je drugo vožnjo začel na drugem mestu, po napaki Francoza Romaina Febvreja, ki je zapeljal s proge, pa je pridobil eno mesto. Nato se je večino vožnje boril za prvo mesto s Jorgejem Pradom, ki pa ga je Gajser tri kroge pred ciljem le prehitel. A vožnje ni končal na prvem mestu, saj ga je v zadnjem krogu prehitel Italijan Antonio Cairoli.

"S prvo vožnjo sem zadovoljen, nisem preveč tvegal, ker je bila proga nevarna in je ta uvrstitev povsem v redu. V drugi sva se dolgo borila s Jorgejem, enkrat sva bila povsem skupaj, bilo je kar tesno. Potem sem ga končno prehitel, a sem nato ostal brez energije, tako da me je prehitel Cairoli," je po dirki dejal slovenski as. "Vedel sem sicer, da je hiter in da prihaja za menoj, pa tudi, da bo tudi drugo mesto dovolj za zmago na dirki. Na splošno sem zadovoljen, hvala vsem v ekipi, ki so mi pomagali."

Vrstni red v SP-ju (7/38):       
 1. T. GAJSER  SLO/honda   166 točk 
 2. J. HERLINGS NIZ/KTM    143   
 3. A. CAIROLI ITA/KTM    143   
 4. R. FEBVRE  FRA/kawasaki 143   
 5. J. PRADO  ŠPA/KTM    132   
 6. J. SEEWER  ŠVI/yamaha  113   

Po dirki na Nizozemskem je Gajser obdržal prvo mesto v seštevku SP-ja. Po prvi vožnji se mu je sicer povsem približal Herlings, na koncu pa slovenski as na naslednje dirke odhaja s 166 točkami, drugi je Herlings s 143, kolikor jih ima po novem tudi tretji Cairoli.

Gajser z odlično drugo vožnjo do VN Nizozemske

Pancar brez točk

V razredu MX2, v katerem tekmuje tudi Jan Pancar, je slavil Belgijec Jaago Gerts. Drugi je bil Avstralec Jed Beaton, tretji pa Nizozemec Kay de Wolf. Edini slovenski predstavnik Pancar tokrat ni osvojil točk, v prvi vožnji je bil 25., druge pa ni dokončal.

Skupno je prvi Francoz Maxime Renaux s 141 točkami, Pancar je ostal pri 39 točkah in je na 17. mestu.

Naslednja dirka za SP bo že prihodnji konec tedna v Loketu na Češkem.