Valter Birsa je za reprezentanco zbral šest nastopov in popolnoma upravičil zaupanje Braneta Oblaka. Foto: EPA
Valter Birsa je za reprezentanco zbral šest nastopov in popolnoma upravičil zaupanje Braneta Oblaka. Foto: EPA
Proti Belorusiji bo treba igrati preudarno in izkoristiti kakšen protinapad. Foto: RTV SLO
Valter Birsa
Valter Birsa
Birsi v Sochauxu za zdaj kaže zelo dobro. Foto: EPA

Če bomo šli na točko, ne bo dobro, saj je ponavadi tako, da se potem braniš in se ne izteče dobro.

Verjetno so si ga še posebej zapomnili po golu v 1. minuti medsebojnega dvoboja mladih reprezentanc v Spodnji Siški konec lanskega marca, ko je prvič začel v udarni enajsterici selekcije do 21 let. Omenjeno srečanje se je sicer za Slovence končalo klavrno, saj so klonili z 1:4. So se pa zato veselili dobra dva meseca pozneje v gosteh, ko je bilo 2:1 in je Birsa povedel naše v vodstvo z 11-metrovke.

Danes je 20-letni Šempetrčan že standardni član Oblakove zasedbe in eden njenih največjih upov. "Če bomo šli na točko, ne bo dobro, saj je ponavadi tako, da se potem bolj braniš in se ne izteče dobro," razmišlja "biser v rdečih kopačkah", kot ga je po sobotni tekmi proti Luksemburgu poimenoval eden izmed slovenskih novinarjev.

Kakšna bo postavitev?
Po ogledu posnetkov z obračunov Belorusov proti Nizozemcem v gosteh in Albancem doma za MMC še ni želel govoriti o njihovih slabih točkah, saj v slovenskem taboru še niso opravili podrobne analize, res pa je, da bodo največja nevarnost za vrata Boruta Mavriča močni posamezniki, na čelu z Aleksandrom Hlebom in Maksimom Romaščenkom.

"Treba jih bo ustaviti, razviti svojo igro in čim prej doseči kakšen gol. Težko je reči, kako se bomo spopadli z njimi. Videli bomo, kaj bodo dopuščali. Upam, da se bomo prikazali v najboljši luči in pokazali, kaj znamo. Če bomo šli resno v igro, se ne bojim za nas," je optimističen Birsa. Slovenija tokrat verjetno ne bo igrala s tako ofenzivno postavo kot v soboto (Ačimovič, Čeh, Lavrič, Novakovič), čeprav "Birsinho" svojih pričakovanj o tem ni izdal, češ da "o tem odloča selektor in on se bo odločil".

Raje korak za napadalci
Lani drugi najboljši strelec slovenske lige v reprezentanci nima na skrbi le zadetkov, saj ne igra povsem v "špici". "Da bi bil klasični napadalec, mi niti ne ustreza preveč. Bolj mi "paše", da sem v stiku z žogo in več igram. Všeč mi je, če lahko podam na bok in nazaj. Ni pa mi všeč, če imam preveč obrambnih nalog," o svojem statusu v majici z državnim grbom razlaga najmlajši član izbrane vrste, ki ga "vroče" dogajanje okrog nje ne zanima.

"V to se ne bom vtikal, to ni moje področje. S tem naj se raje ukvarjajo drugi. Jaz samo igram," odgovori na vprašanje, kako je doživljal kritike selektorja in poskuse strmoglavljenja vrha Nogometne zveze Slovenije po tekmi v Bolgariji.

Gorice še ni odpisal
Odkar igra v Franciji pri Sochauxu, so redke priložnosti za obisk doma, zato je nedeljski prosti dan seveda izkoristil tudi za to. Z vsem o dogajanju v svojem prejšnjem klubu Hitu Gorici pa je redno seznanjen, saj se z nekdanjimi soigralci velikokrat sliši po telefonu. Besede "vem za poškodbe, če kdo pride in če kdo gre" so dokaz, da mu ne uide niti najmanjša podrobnost.

Dosežke Novogoričanov in njihove možnosti v državnem prvenstvu pa ocenjuje takole: "Ne gre jim ravno najbolje, predvsem zaradi tega, ker imajo veliko novih igralcev. Mislim, da potrebujejo čas, da se uigrajo in da bodo dokazali, da niso slučajno trikratni državni prvaki. Prvenstvo je dolgo. Mogoče padejo Domžale v hudo krizo. Imajo veliko prednost, toda tako hitro, kot je ta prednost nastala, lahko skopni."

Pripravljen na nova izziva
Birsa, ki je potrdil, da sta se zanj zanimala tudi Bayern (sicer ne poleti, ampak že dolgo pred tem) in Liverpool (posodil bi ga v manjši klub), je tudi po prihodu Anthonyja Le Talleca v Sochaux za zdaj zadržal mesto v začetni enajsterici in se ne boji preveč, da bi ga zaradi Francoza izgubil. "Le Tallec bo verjetno začel igrati več. Mogoče ga bodo bolj "forsirali", ker je iz njihove države, toda če bom dokazal, da sem boljši od njega, bom igral jaz," je na izziv pripravljen mladenič, ki se bo kmalu začel resneje spopadati tudi s francoščino. Razume že veliko, po prihodu z reprezentančne akcije pa ga bo pričakala profesorica, da ga nauči še govoriti.

Bonne chance (Srečno), Valter!

M. R./RTV SLO

Če bomo šli na točko, ne bo dobro, saj je ponavadi tako, da se potem braniš in se ne izteče dobro.